Durerile de cap în sarcină pot apărea mai ales din cauza schimbărilor hormonale. Totuși, dacă durerile au o durată, intensitate și frecvență mare trebuie să mergi la medic pentru că pot fi semnul unor afecțiuni mai grave.
De cele mai multe ori durerile de cap în sarcină au drept cauză lipsa somnului, renunțarea la cafeină, glicemia scăzută, deshidratarea, stresul, o poziție corporală greșită, depresia, anxietatea sau migrenele. Cel mai des durerile apar în primul și în ultimul trimestru de sarcină. Frecvența acestora crește în săptămâna a 9-a, din cauza hormonilor și a creșterii volumului de sânge produs de organism. Apoi ar trebui să scadă în urma adaptării corpului la noua lui stare.
Durerile de cap în sarcină. Migrena
Migrena este un tip particular de durere de cap care apare mai ales într-o parte a capului. Poate fi moderată ca intensitate, dar și foarte violentă. Uneori este însoțită de stări de vomă sau sensibilitate la lumină sau la anumite sunete.
În timpul sarcinii, migrenele pot fi dureroase, mai ales în primele luni și scad în intensitate pe măsură ce nivelul de estrogen se stabilizează. Apariția lor nu este o regulă. Unele femei nu au nicio problemă, în schimb ce altele nu scapă de ele pe tot parcursul sarcinii. De asemenea, situația poate fi diferită în cazul mai multor sarcini ale aceleiași femei.
Durerile de cap în sarcină. Tratament
Nu este recomandat ca femeile însărcinate care au migrene să ia medicamente. Sfatul se aplică și în cazul altor dureri de cap.
În schimb, în cazul durerilor de cap în sarcină poți încerca alte soluții pentru a scăpa de ele. Odihna este una dintre cele mai multe variante. Tot la capitolul relaxare este yoga pentru gravide sau alt tip de mișcare fizică. Acest timp te va ajuta să ai și o postură fizică corectă care va reduce nu doar durerile de cap, dar și pe cele de spate și de picioare. Trebuie să încerci să mănânci sănătos și cu regularitate și să te hidratezi foarte bine. Poți încerca chiar să te plimbi mai mult în aer liber pe tot parcursul sarcinii pentru a preveni apariția durerilor de cap.
Dacă durerile sunt în zona sinusurilor poți încerca să pui o cârpă caldă pe nas și ochi, iar dacă este în ceafă, atunci de ajutor este o pungă de gheață.
Femeile însărcinate care au migrene ar trebui să evite ciocolata, iaurtul, alunele, pâinea, smântâna, mezelurile, brânza maturată, produsele care conțin monoglutamat de sodiu, cafeina, dulciurile, mirosurile și zgomotele puternice, privitul în ecrane, exercițiile fizice intense și emoțiile accentuate.
Dacă durerea de cap nu îți dă pace, te poți retrage într-o cameră întunecoasă, unde este foarte liniște. Stai acolo 10 minute fără să te gândești la nimic și vei vedea că starea ți se va îmbunătăți. Dacă durerea apare la birou, atunci, închide ochii, pune picioarele pe ceva mai înalt și stai așa 15 minute. Șeful ar trebui să te înțeleagă.
Dacă durerile de cap în sarcină sunt foarte puternice și nu reziști, atunci întreabă medicul ce pastile sunt potrivite pentru starea ta. Oricum, tratamentul nu trebuie să dureze foarte mult, pentru a nu afecta bebelușul. În timpul sarcinii trebuie să eviți medicamentele pe bază de codeină, ibuprofen sau antiinflamatoarele nonsteroidiene. Potrivit webmd.com, care citează studii medicale, acest tip de tratament, mai ales în primul trimestru al sarcinii, este asociat cu malformații congenitale la bebeluși, sarcini pierdute. Luate în trimestrul trei pot duce la probleme cardiace pentru făt.
Durerile de cap în sarcină. Când trebuie să mergi la medic
Dacă durerile persistă mai multe zile, atunci trebuie să mergi de urgență la medic. Pot fi semnul pre-eclampsiei care prezintă un risc mărit atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Această problemă apare de obicei în al doilea trimestru de sarcină și aduce după ea complicații care pot pune viața fătului în pericol.
Atunci când durerile de cap durează mai mult de 4 ore și sunt însoțite de dureri în zona coaselor, stări de vomă, amețeală, transpirații sau probleme cu vederea mergi de urgență la spital.
Dacă durerile de cap în sarcină tot revin, ar fi bine să ții un fel de jurnal, pentru a vedea ce duce la recurență. Notează câte ore ai dormit, câtă mișcare ai făcut, ce ai mâncat pe parcursul unei zile, când a apărut și când a trecut migrena.