Dureri pelvine în sarcină. Ce indică ele?

Iulia Mirică
dureri gravida

Este important să afli ce poate cauza durerile pelvine din timpul sarcinii și să îți dai seama dacă este nevoie sau nu să apelezi la doctorul tău.

Aceste dureri pelvine, precum și disconfortul din timpul sarcinii, sunt normale. Ligamentele se întind, nivelul hormonilor se modifică, iar organele se mută pentru a face loc uterului care crește. Însă durerea este câteodată un semnal de alarmă, iar atunci trebuie anunțat imediat medicul, scrie parents.com.

Ce indică cele mai comune dureri pelvine în sarcină?

De cele mai multe ori, disconfortul în sarcină este inofensiv. Dacă durerea nu dispare, sau dacă ai simptome precum hemoragii sau o secreție neobișnuită și crampe abdominale puternice, este recomandat să mergi la ginecolog.

Durerea de acomodare

De la primele 8 la 12 săptămâni de sarcină, s-ar putea să ai crampe, care se simt ca atunci când ai menstruație. Atâta vreme cât nu există nicio sângerare, probabil că este vorba doar de uterul tău în expansiune.

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene funcționale, care se formează din cauza modificărilor ovarelor pentru a face sau elibera ovule, sunt foarte frecvente, necanceroase și, de obicei, inofensive. Ele pot crește în timpul sarcinii, iar presiunea pusă de greutatea pusă de uterul în creștere pe ovare poate cauza dureri persistente. În cazul în care se rup chisturile, durerea se poate agrava.

Cazurile rare presupun răsucirea chistului (denumită torsiune) și au loc în momentul în care are loc o activitate bruscă sau riguroasă, precum alergatul sau contactul sexual. Durerea este foarte ascuțită, severă și constantă, putând exista și grețuri, vărsături și transpirație.

Durerile de ligamente

Odată cu începerea celui de-al doilea trimestru de sarcină, s-ar putea să simți durere în ligamentul care merge din partea de sus a uterului până în partea inghinală. Această durere se simte când mergi sau te ridici de pe un scaun. Acest disconfort ar trebui să dispară  în aproximativ 24 de săptămâni.

Presiunea de la greutatea copilului

Din al treilea trimestru de sarcină, s-ar putea să simți presiune în regiunea pelviană, cauzată de greutatea fătului aflat în creștere rapidă. Această durere apare de obicei de la mișcare, plimbări sau drumuri cu mașina, deoarece copilul se mișcă. Pentru ameliorarea disconfortului, întinde-te pe o parte și odihnește-te.

Contracțiile Braxton Hicks

Presiunea sau contractarea pelvisului, care apare și dispare, ar putea fi contracții, chiar dacă sunt sporadice și, în general, nu dor. Se numesc contracții Braxton Hicks. Acestea apar la aproximativ 20 de săptămâni și pot fi cauzate de deshidratare, așa că bea mai multă apă. Ar trebui să dispară de la sine, dar, dacă ai mai mult de 4 contracții pe oră, timp de 2 ore, vorbește cu ginecologul tău, pentru a te asigura că nu e travaliu prematur.

Articulațiile pelvine relaxate

Spre sfârșitul sarcinii, vei experimenta o creștere bruscă a hormonului relaxin, care ajută ligamentele să se întindă pentru naștere. Relaxin poate relaxa și articulațiile pelvine, cauzând separarea acestora. Este un lucru obișnuit să simți durere în apropierea osului pubian și s-ar putea să simți și picioarele instabile. Unele femei folosesc centuri de sprijin pelviene.

Constipația

Aceasta este o plângere comună în timpul sarcinii, putând provoca unele dureri pelvine sau disconfort. Hormonii încetinesc tractul digestiv. Bea multă apă și consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele crude. Dacă nu rezolvi această problemă, apelează la ginecologul tău.

Infecțiile tractului urinar

Până la 10% dintre viitoarele mămici vor face o infecție urinară la un moment dat, în timpul sarcinii. Simptomele tipice includ nevoia de a urina, dureri sau arsuri la urinare, urinare cu sânge, dar unii pacienți cu infecții au și dureri abdominale. Problema cu infecțiile tractului urinar din timpul sarcinii este că pot progresa la infecții la ridichi, care cresc riscul apariției travaliului prematur. Acesta este unul dintre motivele pentru care ginecologul îți va solicita să faci teste de urină. Dacă infecțiile sunt depistate devreme, pot fi tratate cu antibiotice.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa