Durerea de ligament rotund în sarcină

TOTUL DESPRE MAME
ligament rotund

Durerea de ligament rotund în sarcină începe să apară în al doilea trimestru. De regulă, femeile simt o durere ascuţită în abdomen, în zona pelvină, într-o singură parte sau ambele părţi. Unele femei susţin chiar că pot resimţi durerea foarte adânc, de parcă le-ar traversa toată burtica.

Durerea de ligament rotund este considerată o etapă normală a sarcinii, deoarece corpul trece printr-o serie de numeroase schimbări.

Ce provoacă durerea de ligament rotund în sarcină?

Ligamentul rotund susţine uterul şi se întinde în timpul sarcinii. Face legătura între partea frontală a uterului şi partea de jos, dinspre pelvis. Acest ligament se contractă şi se relaxează asemeni muşchilor, însă mult mai încet. Orice mişcare (inclusiv a te ridica repede în picioare, a râde sau a tuşi), care solicită întinderea acestui ligament, făcându-l să se contracte repede, poate provoca durere. Durerea de ligament rotund, din fericire, durează doar câteva secunde.

Ce să faci pentru a ameliora durerea de ligament rotund în sarcină?

Odihna este una din cele mai bune modalităţi de a lupta împotriva acestei dureri.

Schimbă-ţi uşor poziţiile, pentru a permite ligamentelor să se întindă gradual şi să previi orice durere.

Dacă ştii că urmează să strănuţi, să tuşeşti sau să râzi, te poţi îndoi şi îţi poţi flexa şoldurile pentru a reduce presiunea pe ligamente.

Dacă ai dureri acute de ligament rotund, medicul ţi-ar putea recomanda o serie de exerciţii fizice și de întindere. Cel mai obişnuit exerciţiu de gen implică aşezarea în mâini şi genunchi pe podea, întinderea capului în jos şi menţinerea fundului în sus.

Când ar trebui să îţi suni medicul?

Dacă durerea de ligament rotund în sarcină persistă şi după odihnă sau dacă durerea este acută, cel mai bine ar fi să îţi suni doctorul.

Dacă durerea de ligament rotund durează mai mult de câteva minute, ar trebui să mergi de urgenţă la medic. Acestuia ar trebui să îi spui dacă durerea este însoţită de sângerări, crampe, febră, frisoane, greaţă sau senzație de vomă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa