Dieta unei gravide în funcție de trimestrul de sarcină

Alexandra Irimiea
dieta unei gravide in functie de trimestru totul despre mame

Dieta unei gravide trebuie să conțină alimente care susțin atât sănătatea fătului, cât și a mamei. Iată care sunt recomandările noastre, în funcție de fiecare trimestru de sarcină.

Suntem de acord cu recomandarea din popor conform căreia o femeie gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi, dar doar dacă înlocuim cantitatea cu calitatea!

Iată mai jos informații utile despre ce trebuie să mânânci în funcție de fiecare trimestru de sarcină.

Dacă tot vorbim de dieta gravidei, trebuie să vorbim și de acest subiect: Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină?

Dieta unei gravide în primul trimestru de sarcină

În primul trimestru de sarcină este recomandat să alegi alimente bogate în acid folic, bune pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului. De asemenea, mâncărurile care conțin vitamina B6 ajută la combaterea stărilor de greață, destul de frecvente la începutul sarcinii. Un alt lucru de urmărit este alegerea acelor alimente care conțin fier – ajută organismul și cresc volumul de sânge.

Acid folic: portocale, cartof copt, tărâțe de grâu sau de ovăz, asparagus, broccoli, ouă, spanac

Vitamina B6: banane, orez brun, fasole neagră, pâine integrală de grâu, somon, mix de nuci, iaurt grecesc

Truc pentru greață: ține lângă tine biscuiței sărați pe care sa-i ronțăi dimineața, înainte de a te da jos din pat.

Fier: carne roșie, pește, broccoli, orez brun, legume cu frunze verzi, semințe de dovleac, terci de ovăz, stafide, fructe uscate, humus

Truc pentru absorbirea optimă a fierului: Este nevoie de vitamina C pe care o poți obține ușor dintr-un suc de portocale. Spre exemplu, poți combina portocala cu alte fructe bogate în fier (căpșuni, pepene galben, struguri, prune, piersici etc).

Dieta unei gravide în al doilea trimestru de sarcină

În cel de-al doilea trimestru de sarcină sunt recomandate alimentele bogate în calciu și vitamina D, care ajută la o bună dezvoltare a dinților și a întregului sistemul osos al fătului. Totodată, include mâncăruri ce conțin acizi grași omega 3, esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului. Nu uita și de vitamina A (betacaroten), însă alege surse alimentare sigure în sarcină.

Calciu: Lapte, migdale, semințe de susan, brânzică dulce, iaurt, orez, brânză, sardine

Truc pentru momentele când te simți obosită: Ține o pungă de migdale în geantă atunci când nu ești acasă și ai nevoie de mai multă energie.

Betacaroten: portocale, papaya, morcovi, spanac, mango, broccoli, cartof dulce

Acizi grași omega 3: somon, nuci, sardine

Truc pentru absorbirea optimă a fierului: Acest element este în continuare esențial pentru a menține organismul sănătos. Nu bea cafea sau ceai atunci când mănânci pentru că în acest caz fierul din alimente se absoarbe mai greu.

Dieta unei gravide în al treilea trimestru de sarcină

Odată ajunsă în această etapă, ai nevoie de o alimentație care să-ți confere mai multă energie, necesarul zilnic fiind mai mare cu cel puțin 200 de calorii decât înainte de sarcină. De asemenea, acum este momentul să alegi acele mâncăruri bogate în vitamina K (ajută la coagularea sângelui, dar în același timp are un rol esențial la naștere și alăptare).

Alimente care îți dau energie: brioșă cu o felie de brânză, banana, brânză, o felie de turtă dulce, humus, brioșă din făină integrială

Vitamina K: pepene, pâine prăjită din făină integrală, fasole verde, broccoli, rucola, paste

Truc pentru probleme digestive: Dacă te confrunți cu arsuri în ultimul trimestru de sarcină, renunță la mâncărurile prea condimentate sau piperate. De asemenea, în acest stadiu poți avea probleme cu constipația. Soluția constă în alegerea unor alimente bogate în fibre și într-o hidratare corespunzătoare.

Citește și ”Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient”, aduce în atenție gândirea conștientă și beneficiile pe care ea le oferă atunci când este practicată. Pe măsură ce începeți să folosiți și să practicați gândirea conștientă veți observa schimbări profunde. Atât din punctul de vedere al formei fizice, cât și al sănătății și bunăstării generale. Pofta de mâncare și relația cu alimentele se vor schimba și ele în bine. Detalii AICI.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa