Înghețata în sarcină și alte recomandări pentru dieta gravidei

Înghețata în sarcină. Este sau nu permisă? Pe scurt da și nu. Totul depinde de tipul de înghețată. Există trei tipuri principale de înghețată, care au recomandări diferite.

Ileana Mirescu
înghețată în sarcină
Ai voi să consumi înghețată în sarcină, dar nu orice tip! Află toate secretele!

Înghețata în sarcină este permisă? Acum, ca sunt însărcinată, ar trebui să mănânc altfel? Răsunsul este unul singur: pentru ca vei deveni mama este foarte important să mănânci sănătos. Mai jos îți aratam cum poți să obții toți nutrienții de care aveți nevoie, atât tu, cât și copilul tău.

Daca stii ca nu te-ai hranit corespunzator nevoilor tale, este cu atat mai important sa iti calculezi mesele echilibrat, in asa fel incat sa acoperi acea gama variata din toate cele patru categorii de nutrienti:

  • Fructe si legume. Le poti cumpara proaspete, conservate, congelate, uscate sau stoarse. Propune-ti cel putin cinci portii zilnice de fructe si legume.
  • Alimente bogate in amidon. Acestea includ paine, paste, orez si cartofi. Incearca sa alegi sortimentele integrale.
  • Mancaruri bogate in proteine. Acestea includ carne macra si de pui, peste, oua si leguminoase (cum ar fi fasolea si lintea). Incearca sa consumi cel putin doua portii de peste pe saptamana, inclusiv peste gras. Untura de peste este printre cele mai sanatoase grasimi.
  • Lactate. Acestea includ lapte, branza si iaurturi, care contin calciu.

Produsele lactate, impreuna cu pestele de mare si sarea de mare, sunt surse bune de iod. Ai nevoie de o multime de iod in dieta pentru a ajuta dezvoltarea sanatoasa a bebelusului tau.

Trebuie să mănânc mai mult, acum că sunt însărcinată?

Corpul tau devine mai eficient atunci cand esti insarcinata, si se foloseste mai corect de mancarea pe care o consumi decat o facea inainte. Asta inseamna ca nu trebuie musai sa consumi calorii in plus in primele sase luni de sarcina. Pentru ultimele trei luni, ai nevoie doar de aproximativ 200 de calorii in plus pe zi. Doua sute de calorii este echivalentul a:

  • felie de paine prajita integrala cu o cutie mica de fasole;
  • o lipie prajita cu doua linguri rase de hummus degresat;
  • o felie de branza cu paine prajita.

Pofta de mancare este ghidul cel mai bun pentru a vedea cat anume trebuie sa mananci. Pofta de mancare fluctueaza in timpul sarcinii:

In primele cateva saptamani apetitul poate scadea si este posibil sa nu simti nevoia de mese regulate, mai ales daca ai greturi.

La mijlocul sarcinii pofta de mancare poate fi aceeasi ca inainte sau sa dea semne vagi ca ar fi in crestere.

Spre sfarsitul sarcinii apetitul va creste considerabil. Daca ai arsuri sau senzatie de supra-saturare dupa masa, ar fi mai indicat sa iti programezi mai multe mese, dese si mai putin consistente.

Cea mai importanta regula pe care trebuie sa o tii minte este aceea sa mananci doar cand iti este foame. Pastreaza o balanta a mancarurilor pe care le consumi zilnic, iar in greutate vei lua treptat, pe masura ce si copilul va creste.

Ar trebui să iau vitamine ca suplimente alimentare?

Intr-o lume ideala, in care nu exista greturile sau aversiunea la anumite feluri de mancare, o dieta echilibrata ar fi tot de ce ai avea nevoie. Un supliment alimentar prenatal, bazat pe vitamine si minerale, ar fi o reasigurare ca organismul tau primeste tot de ce are nevoie.

Este recomandat sa iei doua suplimente alimentare pe timpul sarcinii:

  • 400 micrograme (mcg) de acid folic pe zi, pentru primele 12 saptamâni
  • 10 mcg de vitamina D pe zi, pe tot parcursul sarcinii

Ulterior, s-ar putea sa ai nevoie si de fier. Nivelul de fier din organism iti va fi verificat pe durata sarcinii, iar obstreticianul tau te va sfatui cu privire la nevoie tale concrete. Calciul este de asemenea important; va trebui sa iei dublu zilnic fata de doza normala.

Ai putea lua niste multivitamine speciale pentru sarcina, care contin acid folic, vitamina D, fier si calciu. Uita-te dupa unele care contin, de asemenea, vitamina C, vitaminele din complexul B, cum ar fi B6 si B12, zinc, potasiu, iod si vitamina E.

Nu lua suplimente care contin retinol, forma animala a vitaminei A. In cantitati mari, poate fi toxic pentru copiii nenascuti. Vitamina A pe baza de plante cu beta-caroten este potrivita in timpul sarcinii. De asemenea, nu lua doze prea mari de de vitamine si minerale, intrucat ar putea fi daunatoare copilului.

Discuta cu medicul tau ce suplimente sunt cele mai potrivite pentru tine, daca:

  • esti vegetariana sau vegana;
  • ai diabet sau diabet gestational;
  • ai preeclampsia;
  • esti anemica;
  • ai nascut un copil cu o greutate mica la nastere.

Exista alimente pe care nu ar trebui sa le mananc in timpul sarcinii?

Exista unele alimente de care va trebui sa te feresti in timpul sarcinii, deoarece acestea ar putea fi nesigure pentru bebelusul tau:

  • Branzeturi cu mucegai alb, precum Brie si Camembert, dar si cu mucegai albastru, precum Stilton. Toate aceste branzeturi ar putea contine listeria, o bacterie care ar putea dauna copilului.
  • Pateuri si semipreparate din carne si oua. Toate sunt posibile surse de bacterii care pot afecta copilul. Atunci cand gatesti carne si oua, asigura-te ca acestea sunt preparate in mod corespunzator.
  • Fructe de mare, precum stridiile, sau sushi care nu a fost congelat inainte de a fi preparat.
  • Rechin si peste-spada. Aceste tipuri de peste contin un nivel periculos de mercur natural. Si tonul contine mercur, asa ca cel mai bine ar fi sa nu mananci mai mult de patru cutii de conserve sau doua fripturi proaspete de ton pe saptamana.
  • Nu manca ficat si produse de ficat (cum ar fi pate de ficat sau carnati), deoarece acestea pot contine cantitati mari de retinol. Prea mult ar putea fi daunator pentru copil.
  • Ar trebui sa reduci pana la zero consumul de alcool in timpul sarcinii, de asemenea. Daca doresti sa bei in timpul sarcinii, sa nu fie mai mult de un pahar o data sau de doua ori pe saptamana.
  • Nu e indicat sa consumi mai mult de 200 mg de cofeina pe zi. Asta inseamna doua cani de cafea instant, patru cesti de ceai negru sau cinci cutii de cola pe zi. Ai putea schimba cofeina cu alte bauturi calde si decofeinizate.

Pot să țin cură de slăbire?

Curele de slabire pot face rau pe timpul sarcinii atat copilului, cat si tie. Unele diete pot sa iti scada nivelul de fier, acid folic, sau alte vitamine si minerale de care ai nevoie. Tine mine ca a lua in greutate este unul din cele mai bune semne ca ai o sarcina normala si sanatoasa.

Asa ca daca mananci alimente sanatoase si iei in greutate, relaxeaza-te. Ideea e sa te ingrasi.

Daca esti supraponderala, ai putea improviza un regim in care sa reduci alimentele bogate in lipide si zaharuri si sa faci sport. Nu face insa nimic fara aprobarea medicului tau.

Care este cea mai sănătoasa modalitate de a lua în greutate?

Este bine sa iei gradual in greutate. E posibil sa te ingrasi cu 10-12,5 kg pe parcursul sarcinii. Ia seama ca luatul in greutate variaza de la o femeie la alta. Greutatea efectiva pe care o iei depinde de mai multe variabile. Concentreaza-te sa tii o dieta sanatoasa si bogata in glucide, amidon, fructe si legume, proteine, lapte si produse lactate.

Momentul in care iei in greutate e la fel de important ca greutatea efectiva. E posibil ce cel mai putin sa te ingrasi in primul trimestru. Greutatea ta ar trebui sa inceapa sa creasca incepand cu al doilea trimestru, dar de-abia in al treilea trimestru sa vezi acum cantarului deplasandu-se considerabil, atunci cand copilul va ajunge la maturitatea prenatala.

Grafic: cât iei în greutate în timpul sarcinii

Cate mese ar trebui să mănânc?

Chiar daca nu iti este tie foame, sunt sanse sa ii fie copilului, asa ca incearca sa mananci regulat. Programeaza trei mese pe zi sau doua mese cu mici gustari intre ele. Daca ai greturi dimineata (sau si pe parcursul zilei), aversiuni alimentare, arsuri la stomac, indigestie sau iti este efectiv greu sa mananci, portioneaza cele trei mese in mai multe, mici si dese. Poti manca cinci sau sase mese mici, iar organismul va digera mai usor cantitatea ingerata.

Consumul de alimente bogate in fibre si cereale integrale iti va da senzatia de satietate. Plus ca sunt si hranitoare.

Este în regula să mănânc dulciuri sau alte gustări din când în când?

Nu trebuie sa renunti la toate mancarurile tale preferate doar pentru ca esti insarcinata. Mancarurile grase, sarate sau prea dulci nu ar trebui sa faca, insa, parte din dieta ta.

In ce priveste gustarile, incearca sa mananci banane in locul unei pungi de chipsuri, sau fructe in suc propriu in loc de inghetata. Nu te simti prea vinovata daca din cand in cand cedezi unui biscuite. Bucura-te de fiecare inghititura!

Înghețata în sarcină. Este sau nu permisă?

Pe scurt da și nu. Totul depinde de tipul de înghețată. Există trei tipuri principale de înghețată, care au recomandări diferite.

NHS recomandă ca înghețatele moi  (cele mai obișnuite pe care le cumperi din supermarket) pot fi consumate atunci când ești însărcinată, deoarece sunt produse procesate. Aceasta înseamnă că sunt făcute cu lapte și ouă pasteurizate, deci nu există riscul de intoxicație alimentară cu salmonella.

Cu toate acestea, se recomandă evitarea înghețatelor la cornet de la furgonete și chioșcuri, deoarece aparatele în sine pot conține listeria, spune dr. Rana Conway , nutriționist pentru gravide, precum și Asociația Dieteticienilor din Marea Britanie.

Al treilea tip este înghețata de casă. Majoritatea rețetelor de înghețată de casă folosesc ou crud, ceea ce este în regulă dacă poți fi sigur că ouăle folosite sunt foarte proaspete și certificate de producător. Poți găsi, de asemenea, rețete care folosesc un înlocuitor de ou pasteurizat sau sunt complet fără ouă.

Dacă ești într-un restaurant și înghețata te tentează din meniu, verifică la bucătărie dacă este înghețată procesată sau de casă. Dacă este de casă, cere detalii despre ouăle care au fost folosite în prepararea ei, înainte de a comanda.

Mai este un lucru de care ai putea dori să ții cont despre consumul de înghețată în timpul sarcinii.

Înghețatele premium sunt bogate în grăsimi saturate și zahăr, așa că este mai bine să nu le consumi prea des. Alege, în schimb, iaurt înghețat, care conține mult mai puțină grăsime sau mai bine pregătește-ți singură una amestecând fructe și iaurt și introducându-l în congelator. Bananele funcționează deosebit de bine, deoarece au un gust dulce și oferă o textura cremoasă.

dr. Rana Conway , nutriționist pentru gravide, precum și Asociația Dieteticienilor din Marea Britanie

Profilul nutrițional al înghețatei

Înghețata este un lucru pe care majoritatea oamenilor îl mănâncă din plăcere și nu pentru a se hrăni pur și simplu. Cu toate acestea, conține câțiva nutrienți care ar putea fi de ajutor în timpul sarcinii.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), 100 de grame de înghețată îți oferă:

  • 200 kcal,
  • 2,8 g proteine,
  • 24,29 g carbohidrați,
  • 22,86 g zaharuri,
  • 114 mg calciu,
  • 43 mg sodiu și
  • 429 UI vitamina A 

Cu toate acestea, înghețata conține și colesterol și trebuie consumată cu moderație.

De ce poftești la înghețată când ești gravidă?

Pofta de ceva dulce, cum ar fi o înghețată, este destul de comună în timpul sarcinii . S-ar putea să poftești după înghețată din cauza lipsei de calciu din organism sau doar pentru că ești extrem de pasionat de înghețată.

Consumă, dar nu în exces. În caz contrar, îți poate afecta sănătatea.

Posibile efecte secundare ale înghețatei în sarcină:

Iată câteva efecte secundare ale consumului excesiv de înghețată în timpul sarcinii.

  • Dacă ai diabet, ar trebui să limitezi consumul de înghețată, deoarece este bogată în calorii și carbohidrați. Acest lucru te ajută să controlezi nivelul zahărului din sânge.
  • Femeile însărcinate sunt susceptibile la infecții precum toxoplasmoza și listerioza. Când mănânci înghețată care conține ouă crude, ouă nepasteurizate sau lapte nepasteurizat, ar putea exista un risc de infecție pentru tine și copilul tău. Puteți evita sau limita consumul de înghețată atunci când ești sensibilă la frig. Deși nu este dăunător, poți face febră sau chiar să răcești.

Care este cea mai sigură înghețată în timpul sarcinii?

Dacă ești în căutarea celei mai sigure înghețate în timpul sarcinii ia în considerare iaurtul înghețat fără grăsimi. Doar asigurați-vă că este de la mărci cunoscute și este făcut cu ingrediente pasteurizate care pot fi incluse în siguranță în dieta ta de gravidă. De asemenea, alege arome și ingrediente care sunt potrivite pentru sănătatea ta!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa