De ce grețurile în sarcină sunt, de fapt, un semn bun

Alexandra Constantin
grețurile în sarcină

Deși grețurile în sarcină se numără printre aspectele mai puțin plăcute legate de graviditate, oamenii de știință au descoperit că, de fapt, acestea sunt benefice pentru dezvoltarea bebelușului.

Gravidele care au parte de grețuri matinale au și un risc mai mic de a pierde sarcina, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de cercetătorii americani și publicat în Jurnalul Medical ,,JAMA Internal Medicine”. La aceste concluzii au ajuns specialiștii de la Institutul Național de Sănătate din SUA, după ce au analizat simptomele apărute în cele nouă luni de sarcină în cazul a 797 de femei, potrivit www.thestir.cafemom.com. Dintre participante, 24% au pierdut sarcina (mai exact 188 dintre femei). În schimb, cercetătorii au observat că gravidele care au avut stări de greață în sarcină erau cu 50% mai puțin predispuse de a pierde sarcina. Mai mult, spun ei, grețurile în sarcină și starea de vomă reduc riscul de a pierde sarcina cu 75%.

”Stările de greață sunt un simptom clasic al perioadei de graviditate. Bine de știut este că grețurile în sarcină pot apărea în orice moment al zilei, deși multe femei însărcinate consideră că apar doar în prima parte a zilei, mai exact dimineața după trezire”, explică Sherry Rose, medic ginecolog și expert în sănătatea femeii în cadrul Centrului de Sănătate ,,Providence Saint John’s” din Santa Monica, SUA.

Grețurile în sarcină: diferențele nivelului de zahăr din sânge, printre cauze

Deși specialiștii nu cunosc cu exactitate care este cauza ce duce la apariția grețurilor în sarcină, ei consideră că dezechilibrele hormonale, diferențele mari ale nivelului de zahăr din sânge, dar și factorii psihologici le pot favoriza. O altă teorie a medicilor este că stările de greață au rol protector asupra fătului. Mai exact, dacă organismul percepe că ai mâncat/băut ceva ce poate afecta dezvoltarea fătului (băuturi alcoolice, cele cu cofeină sau legume/fructe care au fost stropite cu multe substanțe toxice), atunci ajută la eliminare prin vomă.

”Mai multe studii au arătat că există posibilitatea ca grețurile să apară și la următoarele sarcini dacă la prima au fost frecvente în primul trimestru. La fel stau lucrurile și când vine vorba de răul de mișcare pe care gravidele îl resimt în mașină. Bine de știut este că riscul de a avea grețuri în sarcină este mai ridicat dacă și mama a întâmpinat astfel de neplăceri, dar și dacă sarcina este gemelară”, spune Sarah Yamaguchi, medic ginecolog la Spitalul ”Good Samaritan” din Los Angeles.

Trucuri pentru a ameliora stările de greață din sarcină

  • Mănâncă puțin și des – De ajutor este să păstrezi pe noptieră niște biscuiți din care să mănânci dacă senzația de foame apare imediat cum te-ai pregătit de somn sau dimineața de cum ai deschis ochii.
  • De ajutor sunt și tratamentele alternative – Beneficii în cazul grețurilor din sarcină poate aduce și acupunctura, dar și suplimentele sau bomboanele care conțin ghimbir,
  • Încearcă să iei lucrurile mai ușor – De multe ori este de ajutor ca gravida să-și ia timp liber de la serviciu în primul trimestru de sarcină. Nu trebuie să te stresezi dacă ai uitat să iei într-o zi vitaminele prenatale sau dacă nu ai mâncat tocmai sănătos. De regulă grețurile în sarcină sunt foarte dese în săptămâna a 9-a, iar din cea de-a 12-a ele devin tot mai rare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa