Cum tratăm constipaţia în timpul sarcinii

Raluca Dumitrică
constipatia-in-sarcina-totul-despre-mame

Constipaţia în timpul sarcinii poate fi tratată prin câţiva paşi

Greţuri, insomnii, picioare umflate, acestea sunt unele dintre cele mai neplăcute momente cu care se confruntă o gravidă pe parcursul sarcinii. Lor li se adaugă constipaţia în timpul sarcinii, fenomen foarte întâlnit atunci şi care afectează aproximativ jumătate dintre gravide. Acestea pot avea unul sau mai multe episoade severe de constipaţie în timpul celor nouă luni de sarcină.

Simptomele şi cauzele constipaţiei în sarcină

Constipaţia reprezintă eliminarea dificilă a scaunului care are o consistenţă tare şi care aduce cu el şi senzaţia unei evacuări incomplete. Disconfortul, crampele şi durerile abdominale, balonarea, dureri rectale, greaţa, pierderea în greutate şi dificultăţi în eliminarea scaunului sunt simptomele constipaţiei. Printre cauzele care pot duce la apariţia acestei neplăcute situaţii se numără în perioada sarcinii în primul rând hormonii, care relaxează musculatura intestinală, dar şi presiunea pe care o pune uterul în creştere asupra intestinelor.

Sunt mai predispuse către constipaţie gravidele care au greţuri severe şi îşi pierd pofta de mâncare în perioada respectivă, au sindromul colonului iritabil sau au trecut prin episoade frecvente de constipaţie şi înainte de a rămâne însărcinate. Pe lista cauzelor declanşatoare ale constipaţiei se mai numără anemia şi suplimentele cu fier luate pentru tratarea ei, prezenţa hemoroizilor, care face ca mersul la wc să fie încărcat de panică şi stres, lipsa hidratării şi a unei alimentaţii din care să lipsească fibrele.

De reţinut că nu se poate vorbi despre constipaţie dacă eliminarea scaunului nu are loc zilnic, ci mai rar, iar scaunul are o consistenţă obişnuită.

Prevenirea constipaţiei

Ca să eviţi aceste momente totalmente neplăcute aduse de constipaţia în timpul sarcinii, se recomandă să ai o alimentaţie plină de fibre, care să îi aducă organismului aproximativ 25 – 30 de grame de fibre zilnic. Fibrele sunt aduse de cereale integrale, fructe proaspete, legume, prune uscate, pâine făcută din făină integrală. Nu trebuie să lipsească hidratarea în nicio zi, aşa că mai multe pahare de apă pe zi, repartizate uniform pe parcursul întregii zile, este soluţia pentru hidratare. Totodată, suplimentele de fier, chiar dacă au fost recomandate de medic, pot fi reduse sau chiar eliminate, în cazul în care se observă că agravează constipaţia în sarcină. În locul lor se pot alege alimente bogate în fier, precum peştele, carnea de vită, fasolea, spanacul, pătrunjelul, varza, seminţele de dovleac, căpşunele, pepenele galben, smochinele.

Atât cât se poate şi sub supravegherea medicului, este necesară cât mai multă mişcare. Înot, mers cu bicicleta, mers pe jos pe distanţe relativ mari, toate sunt de mare folos în prevenirea constipaţiei.

Tratamentul recomandat pentru constipaţia în sarcina

Seminţele de in, prunele uscate sau sucul de prune, mierea, perele, merele crude, fasolea boabe, seminţele de floarea soarelui şi de dovleac, o lingură de ulei de măsline sau de unt de cocos înainte de fiecare masă şi tărâţele de psyllium, consumate pe stomacul gol, sunt una dintre metodele prin care se tratează constipaţia. De ajutor este şi eliminarea cafeinei din alimentaţie, pentru că este diuretică şi, astfel, are capacitatea de a deshidrata, dar şi mersul la wc în momentul în care simţi nevoia, nu mai târziu. Studiile de specialitate susţin că şi acupunctura sau presupunctura pot trata constipaţia, punctele din corp despre care se zice că ar fi corelate cu digestia fiind situate în zona burţii, la trei degete sub buric. Să apeşi pe ele cu blândeţe, intermitent, timp de 20 sau 30 de ori, de câteva ori pe zi, îşi poate dovedi eficienţa în eliminarea constipaţiei.

În cazul în care simptomele constipaţiei nu se ameliorează deloc, iar tranzitul intestinal nu îşi revine la normal în pofida măsurilor luate, atunci un tratament indicat de medicul ginecolog poate fi singura soluţie în acest caz. Este obligatoriu ca el să îţi recomande medicamentele pe care să le poţi lua, în loc să cedezi impulsului de a te arunca în prima farmacie şi de a cumpăra remediul prezentat în reclama de la televizor şi mai ales clasicele pastile laxative. Acestea nu sunt deloc recomandate, pentru că stimulează contracţiile uterine, dar şi pentru că pot provoca deshidratarea organismului.

Citeşte şi:
„Sarcina? Cea mai oribilă experienţă a vieţii mele!”
Nu poţi scăpa de burtică? E posibil să ai diastază abdominală!
Remedii pentru constipaţia după naştere
Ce exerciții fizice pot face femeile însărcinate?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa