Cum te protejezi de virusul Zika

Alexandra Ion

  Află cum te protejezi de virusul Zika și care sunt riscurile pe care le implică infecția cu Zika. România este în zona de risc de infecție cu virusul Zika. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC), citat de agenţia AP, ţânţari din specia celor care transmit virusul Zika au fost depistaţi recent în nord-vestul Mării Negre, în Olanda şi pe Insula Madeira (Portugalia).

  În consecință,  există un risc moderat ca virusul Zika, asociat cu microcefalia fătului, să apară în numeroase ţări europene, datorită încălzirii vremii. Țările unde acest risc există sunt: România, Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia şi Vatican.

  Și cum vine vara și vin vacanțele riscurile există. Cea mai bună soluție este să știi cum te protejezi de virusul Zika.

  La ce riscuri te expune virusul Zika?

  Marele risc legat de infecția cu virusul Zika este al femeilor însărcinate, în condițiile în care există o legătură certă între infecția cu Zika și nașterea de copii cu microcefalie, o malformații grave și invalidantă.

  Pericolul este cu atât mai mare cu cât afecțiunile produse de Zika sunt relativ puțin cunoscute, mai ales pe termen lung, în condițiile în care nu există un vaccin și nici un tratament pentru microcefalie. În plus, sunt date care arată că virusul Zika își va extinde teritoriul de risc, prin intermediul țânțarului Tigru, despre care se știe că este purtătorul acestui virus.

  Virusul Zika produce o infecție ale cărei simptome seamănă cu cele ale unei răceli banale ușoare. Infecția poate determina febră ușoară, erupții cutanate, ochi roșii, dureri de cap și/sau dureri articulare. Interesant este că au fost găsiți oameni infectați care nu au prezentat nici un simptom.

  Există date care arată că virusul se poate transmite de la om la om, prin contact sexual, și la șase luni după infecția inițială.

  Complicațiile sunt însă înfricoșătoare. Una dintre complicațiile infecției cu virusul Zika este sindromul Guillain-Barre, dar rar întâlnit, afecțiunea fiind una generalizată, prin care organismul atacă propriile celule, producând dureri articulare și osoase, slăbiciune generalizată și, uneori, paralizie, prin afectarea nervilor.

  Altă complicație care, cel puțin în acest moment, sperie cel mai tare este efectul malformant asupra copilului nenăscut: microcefalia.

  Oamenii de știință explică această complicație prin faptul că virusul Zika produce oprirea din evoluție a creierului fetal, afectând și structura osoasă a craniului și țesutul nervos care rămâne la nivelul la care era în momentul în care a fost contactată infecția de către femeia însărcinată. Dacă sindromul Guillain-Barre poate fi tratat, microcefalia nu are nici un fel de soluție terapeutică, iar copiii afectați au deficiențe fizice și mentale grave pentru tot restul vieții lor.

  Cum te protejezi de virusul Zika

  Pentru că nu există niciun vaccin pentru a preveni Zika și niciun medicament care să trateze eficient și să elimine riscurile complicațiilor, cea mai bună soluție rămâne prevenirea infectării, mai ales în cazul femeilor însărcinate sau al celor care vor să conceapă un copil în viitorul imediat.

  Prima soluție este evitarea zonelor endemice unde țânțarul Tigru este prezent. La planificarea unei călătorii acest detaliu trebuie luat în calcul mai ales pentru femeile însărcinate.

  În plus, este necesar ca femeile care au fost în zone unde virusul Zika este prezent, să nu conceapă un copil cel puțin două-trei luni de la momentul finalizării călătoriei, pentru un plus de siguranță. La fel și în cazul bărbaților, care trebuie să evite conceperea unui copil cel puțin șase luni după o infecție cu Zika sau după o deplasare în zonele în care virusul este prezent, tot ca măsură de siguranță, chiar dacă nu au prezentat nici un simtom al infecției, scrie mindbodygreen.com/.

  Dat fiind faptul că virusul este transmis prin înțepătura țânțarului, măsurile de prevenție implică eliminarea riscului de a fi ciupit de țânțari. Plasele la ferestre, eliminarea plantelor de la ferestre, având în vedere că țânțarul Tigru iubește vegetația, haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi, în culori deschise. Un sfat bun este acela de a stropi hainele cu soluții care îndepărtează țânțarii, și aplicarea de soluții de tip repelent pe piele.

  În cazul în care suspectezi o infecție cu virusul Zika un control amanunțit este necesar, mai ales dacă ești însărcinată.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa