Cum se distrează gravida?

TOTUL DESPRE MAME

Cum poate! (Poate îşi dorea cineva un răspuns în două cuvinte la întrebarea din titlu, hihi!) Am purtat două sarcini până acum: una normală, la 23 de ani, la care nu am avut nicio restricţie şi una cu probleme, la 25 de ani, când a fost nevoie să stau la pat.

La prima sarcină aşteptam cu nerăbdare să nasc, dar îmi vedeam de viaţă la fel ca înainte. Mă enervau cei din jur că simţeau nevoia să mă protejeze excesiv şi de fiecare dată ţineam să le precizez că sarcina nu este o boală. În rest, a fost de vis! Eram hotărâtă să mai fac câţiva copii imediat după ce urma să nasc. Păi la cât de simplu e să fii gravida e şi păcat, mă gândeam!

La a doua, în schimb, mă rugam să nu nasc prea devreme şi zăceam întinsă în pat. Am prins şi perioada de iarnă şi chiar atunci m-am confruntat şi cu insomniile, aşa că draperiile erau veşnic trase în speranţa că poate voi adormi şi în întunericul acela nu mai ştiam dacă e zi, noapte, se lasă întunericul afară sau se crapă de ziuă…

Dar fiecare sarcină a avut farmecul ei. Iată, deci, cam ce variante fun de omorât timpul ai putea avea în funcție de ce fel de sarcină ai:

Dacă ai o sarcină normală:

Fă sport!

Nu eram mare sportivă, dar parcă mi se deschisese apetitul atunci. Aveam atâta energie că eram în stare să mut şi munţii din loc, dar i-am lăsat acolo că nu ma deranjau. În schimb, am urcat pe ei (în primul trimestru). Am fost în Ceahlău, pe vârful Toaca.

Am mers la acqua-gym în trimestrul doi. Cu ocazia asta am mai cunoscut câteva mămici cu care ieşeam la suc/ceai după şedinţe şi de fiecare dată refăceam lista cu lucrurile pe care urma să le luam cu noi la maternitate.

Ieşi cu prietenii!

Caută localuri unde nu se fumează şi ieşi cu prietenii. Sau ieşiţi la iarbă verde. Eu preferam să ies cu mămici (dar ele nu prea aveau timp) sau cu viitoare mămici. Îmi făcea bine să vorbesc cu cineva care îmi întelege starea, chiar dacă nu vorbeam numai despre sarcină/naştere/bebeluşi. Prietenele nemămici mă oboseau cu întrebări de tipul „îţi vine să crezi că ai un bebe în burtă?”. Nu m-ar fi crezut dacă le-aș fi spus că… nu.

Mergi la cumpărături!

În fiecare weekend făceam turul magazinelor cu haine pentru gravide sau pentru copii. De cele mai multe ori nu cumpăram nimic, dar eram capabilă să stau ore în şir în magazin făcând exerciţii de imaginaţie cu diverse outfituri pentru bebeluşi.

Am cumpărat totuşi, în ultimul trimestru, haine pentru mine, cămăşi pentru alăptat şi câteva lucruri de bebeluş.

Du-te în vacanţă!

Chiar dacă eşti însărcinată să nu crezi că ai interzis la vacanţe. Poţi merge şi la mare (dar ai grijă cu expunerea la soare), şi la munte, ai voie să călătoreşti şi cu avionul. Îmi amintesc că după ce am intrat în concediu, în cele două luni care urmau până la naştere, mă gândeam să-i fac soţului meu o surpriză şi să-l duc la prietenii lui de la Londra. Înainte să cumpăr biletele, mi-am amintit că sunt foarte însărcinată şi poate ar trebui să cer avizul medicului. L-am sunat:

– Domnule doctor, pot să zbor?
– Nu ştiu, doamnă, aţi încercat?

N-am încercat, dar pe moment am renunţat la idee pentru că nu prea mai aveam timp.

Pictează pereţii din camera copilului!

Dacă eşti cât de cât talentată… Dacă nu, fie te apuci şi exersezi pe hârtie înainte, fie îţi asumi riscurile, fie cumperi nişte tapet. Oricum, dacă ştii că nu prea ai talent la desen, aminteşte-ţi principiul ”Nu încercaţi asta acasă!”.

Am încercat eu, pentru că îmi aminteam că atunci când eram mică părinţii şi bunicii îmi ziceau că desenez extraordinar de frumos. Dacă mi-aş fi amintit şi ce desenam, nu mă apucam să pângăresc pereţii.

În orice caz, e indicat să pictezi pereţii cu cel puţin o lună înainte de naştere, ca să-ţi rămână suficient timp şi pentru zugravit. Desenele mele l-au marcat atât de profund pe soţ, încât a cumpărat imediat vopsea lavabilă pentru nu ştia ce efect ar fi avut mâzgălelile asupra copilului.

Dacă ai o sarcină cu probleme şi trebuie să stai în pat:

Stai în pat!

Şi când stai în pat şi îţi vine să te ridici şi să te apuci de diverse, aminteşte-ţi de zilele în care erai la locul de muncă şi ai fi dat un regat pentru un pat în care să dormi sau pentru o zi în care doar să stai. Ai grijă ce-ţi doreşti de-acum încolo!

Stai pe Facebook în pat!

Asta poţi să faci cu succes şi să te şi distrezi copios. Poţi să faci un grup: Grupul gravidelor la pat. Mai găseşti adepte, share-uiţi din experienţe, vă daţi like-uri. O să fie fun!

Citeşte în pat!

Nu, nu mă refer la status-uri pe Facebook, ci chiar recomand cărţile de aventură. Eu am recitit şi retrăit cu plăcere Cireşarii.

Vezi filme în pat!

Şi după ce termini cu filmele artistice, treci la seriale. În trimestrul al treila mi-a mers la suflet Sex and The City. Nu mai ieşisem demult din casă şi trăiam intens filmul. Evită scenele cu mesele în oraş. Îmi amintesc foarte clar de pizza pe care Miranda şi Steve au mâncat-o în oraş. Şi scena asta încă îmi face poftă.

Cultură generală în pat!

Da, după ce treci prin toate cele de sus, vine vremea pentru altceva. Eu am făcut integrame şi am jucat online jocuri de cultură generală.

Învaţă origami în pat!

Încearcă măcar, nu vei învăţa cine ştie ce, dar te va ţine atât de ocupată! Alege un model de dificultate medie şi încearcă să-l modelezi. Eu am făcut broasca, fluturele şi până să fac dragonul am şi născut.

Una peste alta, am avut două sarcini foarte uşoare, deşi la a doua m-am cam plâns. Dacă aş fi ştiut că sarcina grea începe după naştere…

Voi cum v-aţi distrat în timpul sarcinii? Aţi dansat sau aţi făcut origami?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa