Cosmetica pentru mămici

TOTUL DESPRE MAME


Ce proceduri cosmetice sunt (ne)recomandate viitoarelor mămici

Dragi mămici și viitoare mămici, v-am scris un articol pe care să-l printaţi şi să-l lipiţi pe uşa de la ieșire. De fiecare dată când plecaţi spre cosmetica, aruncaţi-vă un ochi pe el şi vedeţi ce proceduri sunt indicate și ce proceduri  sunt de evitat atunci când suntem însărcinate. Dacă am omis ceva pe lista de mai jos, ne cerem scuze şi vă rugăm să ne scrieţi un comentariu mai jos prin care să ne trageţi de urechi (acest procedeu este indicat și nu presupune riscuri pentru sănătate). Vă mulţumim!

Proceduri permise

Presoterapia este o procedură de cosmetica care se poate face fără probleme în sarcină (numai pe picioare şi pe braţe) sau în perioada alăptarii. Aceasta presupune un drenaj limfatic clasic şi se face cu ajutorul unor pantaloni cu perne de aer care se umflă treptat începând de la glezne în sus. Ajută corpul să nu reţină apa, astfel viitoarele mămici îşi pot controla greutatea în timpul sarcinii, dar şi ulterior, în perioada alăptarii. Pentru că împiedică retenţia de apă, presoterapia previne şi apariţia vergeturilor şi împiedică spargerea vaselor mici de sânge.

Tot indicat este și tratamentul Madonnei, aşa cum e cunoscut publicului, deşi medicul Adriana Frăţilescu, de la Clinica Perfect Lines, nu este de acord cu această denumire, pentru că există mai multe aparate cu ajutorul cărora se poate face şi nu toate sunt la fel de performante. Denumirea corectă pentru acest tretament contra ridurilor este terapie cu oxigen hiperbaric şi presupune infuzia cu oxigen pur, la care se mai adaugă şi un coctail de vitamine.

Tratamentele pentru hidratarea tenului, pentru eliminarea petelor, pentru luminozitate sau pentru acnee (sarcina producând schimbări hormonale e posibil ca aceasta să apară) sunt permise în sarcină.

Împachetările întră şi ele la capitolul cu proceduri safe în timpul sarcinii, cu o condiție: medicul Adriana Frăţilescu le recomandă numai pe cele pentru hidratare.

Masajele sunt și ele permise, fie că vorbim despre masaje de relaxare, pentru hidratarea şi fermitatea pielii sau masaje anticelulitice ușoare. Silvia Berceanu, cosmeticiană la salonul Gett´s Hair Studio le recomandă numai pe cele cu creme hidratante. În privinţa masajului anticelulitic, cel mai sigur este cel care se face la rece, adică fără creme cu efect termic. Evident, iese din discuţie masajul în forţă.

Manichiura şi pedichiura se pot face fără absolut nicio problemă. Epilarea cu ceară este şi ea indicată, ne spune Claudia Munteanu, cosmeticiană la Gett´s Hair Studio.

Proceduri interzise

Epilarea definitivă este contraindicată femeilor însărcinate pentru că se face cu ajutorul terapiei IPL, cu laser (lumină intens pulsată) şi nu se cunosc efectele asupra sarcinii.

Peeling-urile de orice fel sunt contraindicate în sarcină. “Nu s-au făcut studii pentru că nu stă nimeni să facă teste pe femei însărcinate, dar e bine să eviţi, să nu rişti” spune Adriana Frăţilescu.

Toxina botulinică este total contraindicată.

Electrostimularea este efort fizic static, contraindicat în sarcină pentru că este vorba de „circuit electric care trece prin corp”, spune Adriana Frăţilescu. În orice caz, dacă aveţi de gând să apelaţi la electrostimulare după naştere, medicul recomandă mai multe şedinte de intensitate mai mică, pentru că intensitatea mare creşte masa musculară şi, cu timpul, s-ar putea să aveţi surprize “inestetice”.

Radiofrecvenţa, un tratament cu unde radio care produc căldură de diferite grade şi remodelează tesutul, e folosită pentru întinderea pielii, dar nu e indicată în sarcină.

Masajul în forţă. De regulă, cel anticelulitic presupune forţa, așa că evitați-l.

Vacuum-ul nu e recomandat femeilor însărcinate, spune cosmeticiana Silvia Berceanu, pentru că poate avea efecte adverse. Poate provoca ceea ce numim capilaritate – vasele mici de sânge care se sparg, de multe ori, oricum în timpul sarcinii.

Mezoterapia este de evitat pentru că presupune injectarea unor substanţe: vitamine, medicamente, extracte naturale.

Tratamentele cu retinol nu sunt indicate pentru că retinolul, în cantităţi mari, poate duce la apariţia unor malformaţii fetale.

Împachetările pentru tratarea celulitei nu sunt indicate. “Acestea sunt pe bază de cafeină și prin piele aceasta poate ajunge în sângele fetal. De aceea eu le sfătuiesc pe pacientele mele să lase celulita și vergeturile pe mai târziu, iar în sarcină să aibă grijă ca pielea să fie bine hidratată”, spune Adriana Frăţilescu.

Proceduri pentru care nu băgăm mâna în foc

Vopsitul părului. Probabil vă aşteptaţi să citiţi mai sus despre vopsit, pentru că este o dilemă destul de frecventă, dar noi l-am lăsat ultimul pentru că părerile sunt împărţite. Tocmai de aceea am şi făcut o categorie aparte. Unii îl recomandă, alţii nu, și alții ne atrag atenția să nu folosim vopsea de păr cu amoniac. Noi nu putem decât să vă sfătuim să rămâneţi naturale, aşa cum sunteţi voi, pentru că sunteţi frumoase!

PS: Mda, și acum să vă fac o mărturisire: eu mi-am vopsit părul în timpul sarcinii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa