Contracepţia după naştere

TOTUL DESPRE MAME

Implantul contraceptiv

Implantul este un dispozitiv mic, amplasat sub piele. Conţine progesteron, care se eliberează încet în organism. Mai puţin de o femeie din 1000 care îl foloseşte rămâne însărcinată în fiecare an. Funcţionează în mod similar injecţiei contraceptive. Presupune o operaţie minoră, folosind un anestezic local. Fiecare implant este eficient timp de un an.

Câteva avantaje: Este foarte eficient. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile. Devii repede fertilă după ce implantul este îndepărtat.

Câteva dezavantaje: Ciclurile pot deveni neregulate (dar deseori mai puţin abundente sau chiar să se oprească). La unele femei se manifestă efecte secundare, dar acestea tind să dispară după primele câteva luni.

Dispozitivul contraceptiv intrauterin (DCIU)

Cunoscut sub numele de sterilet, DCIU este un dispozitiv din plastic şi cupru care este introdus în uter şi are funcţionalitate de cel puţin cinci ani. Mai puţin de două femei din 100 rămân însărcinate în termen de cinci ani. În principiu, presupune împiedicarea spermei şi ovulului să se întâlnească. Poate preveni totodată lipirea ovulului de marginea uterului. Cuprul are şi efect de spermicid (ucide sperma).

Câteva avantaje: Este foarte eficient. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile. Devii repede fertilă după ce implantul este îndepărtat.

Câteva dezavantaje: Ciclurile pot deveni abundente sau mult mai dureroase. Există un mic risc să începi să ai probleme grave.

Un DCIU poate fi implantat la aproximativ 6-8 săptămâni după naştere.

Sistemul intrauterin (SIU)

Un dispozitiv din plastic care conţine progesteron este introdus în uter. Progesteronul se eliberează încet şi progresiv. Mai puţin de o femeie din 100 rămâne însărcinată în termen de cinci ani folosind această metodă. Presupune subţierea marginii uterului, în aşa fel încât să fie puţin probabil să accepte un ovul fertilizat. Totodată, densifică mucusul de la baza uterului. Este folosit şi pentru tratarea menstruaţiilor puternice (menoragie).

Câteva avantaje: Este foarte eficient. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile. Menstruaţiile devin mai uşoare sau se pot opri. Devii repede fertilă după ce implantul este îndepărtat.

Câteva dezavantaje: Pot apărea efecte secundare, la fel ca în cazul metodelor cu progesteron precum POP, implant sau injecţie. Cu toate acestea, scenariul este puţin probabil, întrucât prea puţini hormoni ajung în sânge.

Un SIU poate fi de regulă implantat la 6-8 săptămâni după naştere.

Sterilizarea – o metodă permanentă de contracepţie după naștere

Aceasta presupune o operaţie. Este foarte eficientă, însă diferă de la un chirurg la altul. Vasectomia (sterlizarea la bărbaţil) opreşte definitiv sperma să mai plece din testicule. Sterilizarea – legarea trompelor – în cazul femeilor presupune prevenirea ovulelor de a mai circula prin trompele uterine pentru a întâlni sperma. Vasectomia este mai uşoară, putând fi executată cu un anestezic local. Aceste metode sunt adesea folosite când familia este completă. Trebuie, însă, să fii foarte sigură de hotărâre, întrucât este ireversibilă.

Câteva avantaje: Este foarte eficientă. Nu trebuie să te mai gândeşti pe viitor la contracepţie.

Câteva dezavantaje: Este foarte greu de anulat. Sterilizarea la femei necesită, de regulă, anestezie generală.

Dacă naşti printr-o operaţie de cezariană, chirurgul te-ar putea steriliza în timpul operației, dacă eşti sigură căîți dorești acest lucru. Ai putea să te şi întorci mai târziu, când şi dacă ai discutat cu partenerul şi v-aţi hotărât.

Mai pot folosi metode urgente de contracepţie după naştere?

Contracepţia de urgenţă poate fi folosită în orice moment dacă ai făcut sex neprotejat, sau te-ai protejat dar s-a produs un accident (ca, spre exemplu, ruperea unui prezervativ).

Pilulele contraceptive de urgenţă (sau pastilele de a doua zi) sunt de regulă foarte eficiente dacă sunt luate la maxim 72 ore după un raport sexual neprotejat. Pot fi cumpărate de la farmacie sau prescrise de un doctor. O pilulă contraceptivă de urgenţă presupune fie prevenirea sau amânarea ovulaţiei, fie prevenirea instalării unui ovul fertilizat în uter.

Un DCIU inserat de un medic poate fi folosit ca metodă contraceptivă de urgenţă în termen de maxim cinci zile de la data unui raport sexual neprotejat.

Nu vei avea nevoie de contracepţie de urgenţă dacă întreţii relaţii sexuale în termen de 21 de zile de la naştere deoarece nu poţi rămâne însărcinată atât de repede.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa