Contracepţia după naştere

TOTUL DESPRE MAME

Care sunt metodele de contracepţie?

Când alegi o metodă contraceptivă după naștere, trebuie să te gândeşti la:

  • cât este de eficientă;
  • care sunt riscurile şi posibilele efecte secundare;
  • când îţi plănuieşti următoarea sarcină;
  • care sunt preferinţele tale.
  • dacă ai o afecțiune sau dacă eşti nevoită să iei anumite pastile, care ar interfera cu acţiunea metodei alese.

 

Tipurile de contraceptive pot fi clasificate în cele de scurtă durată, de lungă durată şi permanente. Dacă plănuieşti să mai faci un copil în următorul an, atunci ar trebui să iei în considerate metodele pe termen scurt.

Poţi găsi instrucţiuni şi recomandări pentru orice metodă aleasă.

Contraceptivele de scurtă durată

Pilulele contraceptive combinate (PCOC)

PCOC este adesea cunoscută drept „pilula”. Aproximativ o femeie din 300 care o foloseşte rămâne însărcinată în termen de un an. Conţine estrogen şi progesteron şi funcţionează, în principiu, oprind ovulaţia. Este foarte populară şi se găseşte sub diverse nume.

Câteva avantaje: Este foarte eficientă. Ajută la ameliorarea durerii din timplul ciclului şi abundenţei fluxului menstrual. Reduce riscul apariţiei unor forme de cancer. Când încetezi să o mai iei, devii repede fertilă din nou.

Câteva dezavantaje: Poate avea efecte secundare. Există un risc mic de probleme serioase, cum ar fi apariţia cheagurilor de sânge. Trebuie să nu uiţi să o iei. Nu poate fi folosită de femeile cu anumite afecțiuni, cum ar fi cele hipertensive.

PCOC poate fi luată după cele 21 de zile de la naşterea copilului. Cu toate acestea, nu este recomandată dacă alăptezi, întrucât poate afecta producția de lapte.

Mini-pilula contraceptivă (POP)

POP obişnuia să fie numită simplu mini-pilula. Conţine numai progesteron. Este eficientă în proporţie de peste 99%, dacă este folosită în mod corespunzător. În mod normal, se ia dacă PCOC nu este adecvată, cum ar fi în cazul femeilor care alăptează, fumătoarelor de peste 35 de ani şi celor care suferă de migrene. În principiu, funcţionează prin crearea unui dop de mucus la intrearea în cervix, care blochează sperma. Totodată, subţiază mucoasa uterină, ceea ce face mai puţin probabil că oul să se implanteze.

Câteva avantaje: Mai puţine riscuri de apariţie a problemelor serioase ca în cazul PCOC. Când te opreşti din a o mai lua, devii repede fertilă din nou.

Câteva dezavantaje: Poate avea efecte secundare, ciclurile sunt adesea neregulate.

POP poate fi luată după ce trece cele 21 de zile de la naştere. Trebuie să ţii minte să o iei în fiecare zi la aceeaşi oră, deoarece, dacă iei o pilulă cu mai mult de trei ore întârziere, se poate pierde efectul contraceptiv.

Plasturele contraceptiv

Acesta conţine aceiaşi hormoni ca şi PCOC, însă sub formă de plasture. Dacă este folosit corect, mai puţin de o femeie din 300 rămâne însărcinată folosindu-l. Plasturele contraceptiv se lipeşte pe piele, în aşa fel încât cei doi hormoni să fie administraţi în mod constant în organsim.

Câteva avantaje: Este foarte eficient şi uşor de folosit. Nu trebuie să ţii minte să iei o pilulă în fiecare zi. Ciclurile sunt, de regulă, mai puţin abundente, mai puţin dureroase şi mult mai regulate. Dacă ai stări de vomă sau diaree, plasturele continuă să fie eficient. Când te opreşti din a-l folosi, devii foarte repede fertilă din nou.

Câteva dezavantaje: Unele femei au iritaţii pe piele. În ciuda design-ului său discret, unele femei sunt de părere că poate fi văzut.

Plasturele contraceptiv poate fi folosit după 21 de zile de la naştere. Cu toate acestea, nu este recomandat femeilor care alăptează, întrucât poate afecta lactaţia.

Metodele de barieră

Acestea includ prezervativele pentru bărbaţi, prezervativele pentru femei, diafragmele şi steriletele. Acestea împiedică sperma să intre în uter. Dacă sunt folosite corespunzător, numai două din aproximativ 100 de femei rămân însărcinate folosindu-le.

Câteva avantaje: Nu există riscuri medicale serioase sau efecte secundare. Prezervativele ajută la protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativele sunt foarte comune. Fertilitatea nu este deloc afectată.

Câteva dezavantaje: Nu sunt la fel de sigure că celelalte metode. Trebuie folosite corect la fiecare raport sexual. Prezervativele pentru bărbaţi se pot rupe uneori sau cădea.

Prezervativele pot fi folosite din momentul în care te simţi pregătită să îţi reiei viaţa sexuală.

Metodele naturale

Acestea presupun cunoaşterea momentelor fertile. Între una şi nouă femei din 100 ajung să rămână însărcinate folosind această metodă. Necesită implicare şi verificare regulată a indicatorilor fertilităţii, cum ar fi temperatura corpului şi secreţiile cervicale.

Câteva avantaje: Nu există efecte secundare sau riscuri medicale.

Câteva dezavantaje: Nu prezintă siguranţă precum alte metode. Cunoaşterea fertilităţii necesită instruire adecvată şi este nevoie de trei până la șase cicluri pentru a învăţa în mod corespunzător care sunt perioadele fertile ale lunii.

Contraceptivele de lungă durată

Sunt mult mai potrivite pentru femeile care nu vor să mai rămână însărcinate preţ de câţiva ani.

Injecţia contraceptivă

Aceasta conţine progesteron care se eliberează progresiv în organism. Este foarte eficientă. Mai puţin de patru femei din 1000 rămân însărcinate după doi ani folosind-o. Presupune prevenirea ovulaţiei şi are acţiune similară ca POP. O injecţie este necesară o dată la 8-12 săptămâni.

Câteva avantaje: Este foarte eficientă. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile.

Câteva dezavantaje: Ciclurile pot deveni neregulate (dar deseori mai puţin abundente sau chiar să se oprească). După ce renunţi la ea, poate dura până la câteva luni ca fertilitatea ta să revină la normal. Unele femei se confruntă cu efecte secundare. Injecţia este ireversibilă, aşa că, dacă ai efecte secundare, acestea pot dura până la 8-12 săptămâni.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa