Contracepţia după naştere

TOTUL DESPRE MAME

Tot ce trebuie să știi despre contracepția după naștere: metode contraceptive după naștere, contraindicații și sfaturi

Cel mai probabil, după ce naști, contracepția nu este în topul listei tale de priorități. Dar ar trebui să discuți destul de curând cu medicul tău despre acest subiect mult mai puțin interesant decât somnul bebelușilor sau câte grame ia pe săptămână un nou-născut mâncăcios, deoarece după aproximativ trei săptămâni de la naștere poți rămâne din nou însărcinată.

Există numeroase metode contraceptive după naștere. Trebuie să o alegi pe cea care vi se potrivește, ținând cont și de planurile pe termen lung și de câți copii vă mai doriți.

Când voi fi din nou fertilă?

Acest moment diferă de la o femeie la alta. Este important să nu îţi asumi niciun risc, asta dacă nu îţi doreşti să rămâi din nou însărcinată (și nici nu este indicat să rămâi însărcinată în primele șase-nouă luni după ce ai născut). Aşadar, ar trebui să te hotărăşti asupra unei metode de contracepţie cât de repede posibil după naştere. Vei avea nevoie să te protejezi după 21 de zile de la naşterea bebeluşului.

Ciclul menstrual va reveni aproximativ între 4 şi 10 săptămâni de la naştere, dacă nu alăptezi, sau dacă bebelușul tău este hrănit mixt, cu lapte matern și formulă. Dacă alăptezi exclusiv, atunci ciclul îţi va reveni mult mai târziu. Pentru unele femei, primul ciclu revine imediat ce renunţă la alăptat, chiar și după 12-18 luni ale copilului.

Când voi putea face din nou sex?

Îţi poţi relua viaţa sexuală oricât de repede tu şi partenerul consideraţi de cuviinţă. Pentru unele cupluri durează ceva timp până să reînvie pasiunea, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Dacă ai avut epiziotomie la naștere și simţi disconfort din cauza cusăturii, ar trebui să mergi la un consult. Unele femei simt nevoia să folosească lubrifiant pentru a combate uscăciunea vaginală.

Când trebuie să discut cu medicul despre contracepția după naștere?

Poți discuta cu medicul înainte de a te externa din maternitate, dar cu siguranță că vei fi întrebată de contracepţia după naștere la controlul postnatal de la șase săptămâni. Subiectul poate fi oricând abordat cu medicul tău de familie sau cu ginecologul.

Metode contraceptive după naștere: e și alăptatul una dintre ele?

Când alăptezi, organismul tău secretă un hormon numit prolactină, care stimulează producţia de lapte. Prolactina blochează, totodată, secreţia de hormoni care favorizează ovulaţia. Aceasta înseamnă că scad (dar nu dispar) şansele să rămâi însărcinată atâta timp cât alăptezi.

Poţi folosi alăptatul (amenoreea de lactaţie) ca metodă de contracepţie dacă:

  • alăptezi exclusiv (copilul nu mănâncă mâncare solidă şi nu bea niciun fel de alte lichide) ŞI
  • nu ţi-a venit încă ciclul ŞI
  • nu au trecut încă șase luni de la naşterea copilului.

 

Ar trebui să ştii totuşi că două din 100 de femei care folosesc alăptatul ca metodă de contracepţie după naștere rămân totuşi însărcinate în termen de șase luni de la naştere. Când te opreşti total (sau aproape de tot) din alăptat, poţi să rămâi însărcinată. Multe femei decid să folosească contracepţie pe lângă alăptat, pentru a reduce riscul unei sarcini neplanificate. Există metode disponibile care să nu îţi afecteze producţia de lapte.

Cât de eficientă este contracepţia după naștere?

Toate metodele de contracepţie enumerate mai jos sunt eficiente, dar niciuna nu este sigură 100%. Exactitatea lor este dată în procente. Spre exemplu, injecţia contraceptivă este eficientă în proporţie de peste 99%. Aceasta înseamnă că mai puţin de o femeie din 100 riscă să rămână însărcinată folosind această metodă. Când nu este folosit un mijloc contraceptiv, peste 80 din 100 femei active din punct de vedere sexual rămân însărcinate în termen de un an.

Eficienţa unor metode contraceptive după naștere depinde şi de cum sunt folosite. Contraceptivele trebuie folosite în mod adecvat, altfel nu îşi fac treaba. Spre exemplu, pilula contraceptivă este sigură în proporţie de peste 99% dacă este folosită corect. Dacă nu (dacă, spre exemplu, uiţi să o iei într-o seară sau o vomiţi), este mai puţin eficientă. Alte metode includ metodele de barieră, pilula cu progesteron (PoP) şi planificarea familială tradiţională.

Există şi unele metode ce necesită a fi repetate cu mai puţină regularitate sau nu trebuie repetate. Acestea includ injecţia contraceptivă, implantul contraceptiv, dispozitivele contraceptive intrauterine – cunoscute şi sub numele de sterilet – şi sterilizarea.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa