Constipaţia în sarcină

Adriana Moscu
constipatia-in-sarcina-totul-despre-mame

Constipația în sarcină e o problemă des întâlnită. Cum o rezolvăm?

Peste jumătate dintre gravide se confruntă cu probleme de constipație la un moment dat, în timpul celor nouă luni de sarcină. Vinovatul principal este progesteronul, hormonul responsabil cu relaxarea mușchilor organismului, inclusiv cei ai tractului digestiv. Schimbările hormonale antrenează după ele o digestie mai lentă, ia problema se poate accentua pe măsură ce sarcina evoluează și se apropie de termen, iar uterul tău crește și presează mușchii rectali. Acest lucru poate cauza apriția hemoroizilor, care pot persista și după naștere.

Alte cauze ale apariției constipației

Vitaminele prenatale care conțin fier și care ți-au fost prescrise de medic pe toată durata sarcinii, pentru a preveni anemia, pot contribui și ele la instalarea constipației. Însă nu e o idee bună nici pentru tine, nici pentru făt, să oprești administrarea. Cu răbdare și consecvență, problema se poate rezolva altfel.

Cum o poți preveni sau cum poți scăpa de constipația în sarcină

O dietă adecvată. Introdu în dieta zilnică alimente bogate în fibre, dar fă-o treptat dacă nu ești obișnuită cu o dietă cu multe fructe și legume. Altfel, efectul poate fi advers – te poți balona sau te poți pricopsi cu diaree. Adaugă fibre la o masă (broccoli la abur și orez brun ca garnitură la friptura de pui pot fi variante excelente). Nu e cazul să adaugi altceva pe lângă broccoli și orez, în cadrul aceleiași mese. Însă, ziua următoare poți opta pentru o salată și pentru prune la desert. A treia zi poți introduce o mâncare de fasole și tot așa. Oferă-i organismului tău șansa de a se obișnui cu noile alimente. Poți adăuga două lingurițe de târâțe neprocesate, disponibile în magazinele tip Plafar, la micul-dejun compus din cereale integrale. Încheie masa cu un pahar de apă – e o rețetă eficientă pentru a scăpa în mod natural și fără urmări de constipație.

Nu consuma cât pentru doi. Cu siguranță ai aflat până acum că sarcina nu presupune să te hrănești cât pentru doi (gândește-te cât de mic e fătul din burtică). Mesele copioase pot pune organismul în dificultate. Cum să digere atâtea alimente până la următoarea masă? Aglomerația din stomac se va transforma cât ai clipi în constipație.

Consumă bacterii bune. Probioticul acidophilus din iaurturile care conțin culturi vii stimulează bacteriile intestinale să grăbească procesul digestiv și, implicit, tranzitul intestinal.

Renunță să iei laxative. Nu care cumva să-ți treacă prin cap să folosești laxativele din farmacii. Acestea îți pot pune sarcina în pericol, pentru că pot conține plante și alți compuși care favorizează apariția contracțiilor pretimpurii.

Bea apă în cantități suficiente. Una dintre cele mai simple, ieftine și la îndemână metode de a ține constipația la distanță este hidratarea corectă pe parcursul unei zile. Consumă cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi (apă simplă, nu ceai, cafea, alcool sau ale băuturi). Totuși, un pahar de suc de fructe pe zi, preparat în casă, poate fi de folos. După unele păreri, un pahar de apă călduță băut pe stomacul gol dimineața, imediat după ce te trezești, poate stimula tranzitul intestinal.

Fă mișcare. Nu trebuie să exagerezi cu exercițiile fizice, ci să-ți adaptezi activitatea la condiția în care te afli acum. Plimbările prin parc, la pas, mersul pe bicicletă sau aquagym (gimnastica în apă), sunt tot atâtea opțiuni care pot preveni sau înlătura constipația în timpul sarcinii.

Ascultă semnalele organismului. Mergi la toaletă ori de câte ori simți nevoia și, pe cât posibil, nu amâna aceste nevoi. E posibil ca șansa, odată trecută, să nu mai vină la fel de ușor a doua oară.

Cât de periculoasă poate fi constipația?

Dacă trec două-trei zile fără să apară scaunul, nu e un capăt de țară. Dar dacă a trecut deja o săptămână, apar hemoroizi și sângerezi, e cazul să mergi de urgență la medicul specialist. Constipația însoțită de dureri abdominale sau care alternează cu episoade diareice, ori prezența mucusului în sânge sunt tot atâtea semne că trebuie să vezi un doctor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa