Când ai grijă de un nou-născut, este posibil să uiți să ai grijă și de tine. Dar grija pentru propria persoană este foarte importantă, pentru că sarcina ți-a schimbat mintea și corpul mai mult decât te-ai fi așteptat. Iar schimbările nu se opresc odată ce naști. Părinții au adesea întrebări și preocupări pe măsură ce se confruntă cu schimbările pe care le aduce un copil în viața lor. Află ce nu ai voie să faci în perioada de lăuzie și cum ar trebui să ai grijă de tine pentru a putea să te bucuri de micuțul pe care l-ai adus pe lume.
- CITEȘTE ȘI: Baby blues sau depresie postpartum?
Ce este perioada de lăuzie: schimbările de după naștere
Perioada de lăuzie începe imediat după naștere și, în general, durează șase, până la opt săptămâni. Corpul tău trece prin multe schimbări fizice și emoționale în această perioadă, unele simptome persistând luni de zile după naștere. Odihna, acordarea timpului necesar corpului pentru a se vindeca și consumul de alimente nutritive te pot ajuta să te recuperezi după naștere.
Unele schimbări care apar postpartum sunt de natură fizică — de exemplu, furia laptelui și sângerarea vaginală. Alte schimbări apar din cauza modificărilor hormonale. În esență, nașterea este o provocare majoră fizică și emoțională, iar a avea grijă de bebelușul tău și a te adapta la noua viață este extrem de solicitant.
În măsura în care poți, ar trebui să încerci să prioritizezi odihna și starea ta de bine, pe lângă îngrijirea bebelușului tău. Ar trebui să ai controale regulate postpartum pentru ca medicul să îți monitorizeze recuperarea și vindecarea. Ele sunt importante pentru că medicul poate identifica potențiale complicații. De asemenea, este un moment în care poți pune întrebări despre întregul proces de recuperare. Recuperarea, la fel ca și sarcina, este unică pentru fiecare femeie. Iată câteva dintre lucrurile la care te poți aștepta în orele și zilele imediat după naștere:
- Uterul tău trebuie să revină la dimensiunea obișnuită. Acest lucru provoacă crampe și sângerări vaginale.
- Schimbări hormonale. Acestea pot provoca simptome precum bufeuri, schimbări de dispoziție și dureri de cap.
- Furia laptelui. Sânii tăi vor produce lapte, iar chiar dacă alegi să nu alăptezi, vei avea sâni dureroși și umflați. Chiar dacă alăptezi, poți avea dureri și poți experimenta furia laptelui.
- Durere perineală. Este normal să ai dureri în spațiul dintre vagin și anus dacă ai născut pe cale vaginală. Până la 70% dintre femei au un anumit grad de ruptură vaginală în timpul nașterii. Persoanele care fac cezariană vor simți durere în locul inciziei pentru câteva zile.
- Oboseală. Munca, nașterea și îngrijirea unui nou-născut pot duce la puizare. Să te simți obosită în zilele și săptămânile de după naștere este foarte normal. Încercarea de a te odihni cât de mult poți, ori de câte ori este posibil, te va ajuta să te simți mai bine.
- CITEȘTE ȘI: Cele mai grele 3 săptămâni
Ce nu ai voie să faci în perioada de lăuzie
După sosirea celui mic, este posibil să fii nerăbdătoare să reiei anumite activități — cum ar fi antrenamentele și intimitatea cu partenerul. Iată câteva lucruri pe care nu ai voie să le faci în perioada de lăuzie:
Relații intime
Intimitatea postpartum te poate ajuta pe tine și pe partenerul tău să vă reconectați după nașterea copilului, dar nu te grăbi. Ginecologul/obstetricianul tău îți va da undă verde când va fi sigur din punct de vedere fizic să reîncepi relațiile sexuale. De obicei, acest lucru se întâmplă la patru până la șase săptămâni pentru nașterile vaginale, uneori mai mult pentru nașterile prin cezariană. Există și alte lucruri de care să ții cont, cum ar fi oboseala. Este posibil să descoperi că nu ai energie pentru relații sexuale și este în regulă.
Primele săptămâni postpartum sunt adesea marcate de nopți lungi și nedormite, așa că este posibil să nu ai energia necesară pentru a te concentra pe relația cu partenerul tău. Este important să știi că pentru majoritatea cuplurilor această etapă trece de obicei cu timpul. Alți factori, cum ar fi imaginea corporală, furia laptelui, mameloanele dureroase, scurgerea de lapte matern și stresul, pot afecta dorința de a avea relații sexuale. Vorbește cu ginecologul/obstetricianul tău dacă simptomele postpartum îți afectează viața sexuală.
Exerciții fizice
Odată ce ai copilul, este natural să vrei să revii la obiceiurile tale de dinainte de sarcină, inclusiv exercițiile fizice. Ține minte că fiecare persoană este diferită, așa că momentul și modul în care începi să faci exerciții din nou va depinde de tine. Pentru nașterile vaginale necomplicate, de obicei poți începe să faci exerciții postpartum la câteva zile după naștere. Dacă ai avut o cezariană, o reparație vaginală extinsă sau o naștere complicată, poate fi necesar să aștepți puțin mai mult.
Discută cu medicul tău despre când poți începe să faci exerciții fizice din nou și nu planifica un antrenament intens prea curând. Începe cu un antrenament postpartum simplu, cu impact redus, cum ar fi plimbările zilnice, înclinările pelvine și exercițiile Kegel. Întărirea și întinderea încheieturilor și a spatelui sunt de asemenea deosebit de utile pentru femeile care alăptează. Dacă alăptezi, nu te teme; exercițiile postpartum moderate în sine nu afectează producția de lapte matern. Dar este important să fii atentă la rata de pierdere în greutate în timp ce faci exerciții fizice.
Ridicarea greutăților
La fel ca exercițiile fizice intense, ridicarea greutăților este interzisă în perioada de după naștere, când corpul tău se reface. Este o perioadă în care ai nevoie de odihnă mai mult decât orice, așa că gimnastica și sala pot aștepta. Nu îți face griji cu privire la forma corpului tău. Pe măsură ce îți revii, corpul tău se va reface și apoi te poți concentra pe exerciții, dietă și un stil de viață echilibrat.
Ce ar trebui să faci și cum să ai grijă de tine
Una dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru tine după naștere este să îți acorzi timp pentru odihnă și vindecare. Deși acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut, odihna permite corpului și minții tale să se recupereze. Cere ajutor atunci când ai nevoie. Acest lucru ar putea însemna limitarea vizitatorilor, solicitarea de ajutor pentru îngrijirea copilului sau cererea de ajutor pentru lucruri precum curățenia și gătitul.
Alimentație
Corpul tău a trecut prin multe schimbări în timpul sarcinii și al nașterii. Ai nevoie de timp pentru a te recupera. Ca să faci acest lucru ușor, ar trebui să ai o dietă sănătoasă. Greutatea câștigată în timpul sarcinii ajută la construirea rezervelor pentru recuperarea ta și pentru alăptare. După naștere, trebuie să ai o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a putea fi activă și capabilă să ai grijă de copilul tău. Majoritatea experților în lactație recomandă să mănânci când îți este foame. Dar multe mame pot fi atât de obosite sau ocupate încât uită de mâncare. Așadar, este important să planifici mese simple și sănătoase care să includă opțiuni din toate grupele principale. Mănâncă cereale, legume, produse lactate, fructe, proteine, pește, etc.
Majoritatea mamelor doresc să piardă rapid greutatea acumulată în timpul sarcinii, dar dietele extreme și pierderea rapidă în greutate pot dăuna atât ție, cât și bebelușului dacă alăptezi. Poate dura câteva luni pentru a pierde greutatea acumulată în timpul sarcinii și poți atinge acest obiectiv renunțând la gustările cu conținut ridicat de grăsimi și la alimentele procesate. Concentrează-te pe o dietă cu multe legume și fructe proaspete, echilibrată cu proteine și carbohidrați. Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la arderea caloriilor și tonifierea mușchilor și membrelor. Pe lângă mesele echilibrate, ar trebui să bei mai multe lichide dacă alăptezi. Apa și laptele sunt alegeri bune.
Odihnă
Fiecare părinte învață rapid că bebelușii au ceasuri biologice diferite față de adulți. Un nou-născut se trezește aproximativ la fiecare 3 ore și trebuie hrănit, schimbat și alinat. Mai ales dacă acesta este primul vostru copil, tu și partenerul tău puteți deveni copleșiți de epuizare. Este posibil să nu dormiți 8 ore neîntrerupt timp de câteva luni. Pentru a evita epuizarea, în primele săptămâni, lasă pe altcineva să se ocupe de toate responsabilitățile, în afară de hrănirea copilului și îngrijirea ta. Dormi când doarme bebelușul, pe cât posibil. Acest lucru poate însemna doar câteva minute de odihnă de mai multe ori pe zi, dar aceste minute se pot aduna. Economisește pași și timp. Pătuțul bebelușului ar trebui să fie aproape de al tău pentru hrănirile în timpul nopții. Nu primi vizite dacă nu ai energia necesară și spune-le prietenilor și rudelor că ai nevoie de puțin timp de recuperare și conectare cu bebelușul.
Mișcarea
Deși poate vrei să revii la dimensiunile de dinaintea sarcinii, nu te grăbi să faci exerciții fizice complicate. Ceea ce poți face, însă, este să mergi pe jos sau să faci mișcări ușoare la câteva zile după naștere. Dacă ai născut prin cezariană, trebuie să aștepți mai mult. Odată ce poți face exerciții fizice, începe încet pentru a nu te accidenta. Ieși cu bebelușul la plimbare, dacă vremea îți permite. Atât mișcarea, cât și ieșitul din casă sunt extrem de importante pentru sănătatea psihică. Vei schimba aerul, vei întâlni părinți cu care poți schimba impresii și te vei simți mult mai bine. Nu te teme să ceri ajutor și ai răbdare cu emoțiile tale. Perioada postpartum poate fi provocatoare în multe feluri. Dacă te simți tristă, copleșită, anxioasă sau stresată, vorbește cu un prieten, partenerul tău sau cere ajutorul unui terapeut. Există multe resurse disponibile pentru a te sprijini.
- CITEȘTE ȘI: Recuperarea după naştere, pas cu pas
Alăptarea
După naștere, viața poate părea destul de derutantă – te obișnuiești cu bebelușul tău în timp ce te recuperezi după naștere. În plus, există adesea așteptarea – și presiunea – de a fi activă rapid și, în general, de a fi o supermamă. Dar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face în această săptămână este să fii pur și simplu cu bebelușul tău și să te asiguri că alăptarea merge bine. O atașare corectă este crucială pentru un început bun al alăptării, deoarece modul în care bebelușul tău prinde sânul influențează hrănirea, creșterea și dezvoltarea. O atașare greșită la sân poate provoca dureri sau leziuni ale mameloanelor, așa că nu ezita niciodată să ceri unui profesionist să verifice atașarea, chiar dacă ți s-a spus că este corectă și nu observi o problemă evidentă – mai ales cât timp ești încă în spital.
Când bebelușul tău e flămând, îndreaptă-ți mamelonul către cerul gurii lui. În acest fel, el se va prinde de mamelon, precum și de o parte din areola de dedesubt. Asta înseamnă că poate trage atât mamelonul, cât și o parte din țesutul sânului în gură, pentru a se hrăni bine. Atașarea ar trebui să fie destul de confortabilă și să simți o senzație de tragere, nu de durere.
Viața cu un nou născut e plină de senzații intense. Frecvența cu care bebelușul se hrănește poate fi extrem de obositoare. Din acest motiv, e bine să ai lângă tine oameni care să te ajute: să îți pregătească mesele, să te lase să iei o gură de aer, să faci un duș și alte lucruri pe care abia ai timp să le faci în primele săptămâni. Unii bebeluși se hrănesc la fiecare două ore, zi și noapte, așa că poți să fii epuizată rapid. Nu te teme, această perioadă va trece destul de rapid și vor veni altele, pe cât de frumoase, pe atât de provocatoare.