Primul trimestru de sarcină este decisiv pentru dezvoltarea ulterioară a fătului. Iată ce analize medicale vei face în această perioadă pentru a te asigura că bebelușul se dezvoltă corect.
Vestea unei sarcini este unul dintre cele mai emoționante momente din viața părinților. Vor trece câteva zile, chiar săptămâni până ce vă veți acomoda cu gândul că veți deveni părinți, timp în care veți începe să vă documentați, să alegeți un medic ginecolog, spitalul la care vei naște. Chiar daca e foarte devreme, veți începe cu lista de nume pentru copii. Dar în această perioadă veți face și o serie de analize importante.
Primele analize în sarcină
Primul test pe care îl vei face este testul de sarcină menit să-ți confirme bănuielile în urma primelor simptome de sarcină.
Apoi, odată cu alegerea medicului ginecolog, se impune un prim control mai amănunțit. Asta înseamnă o ecografie, de obicei transvaginală deoarece este mult mai precisă, examen ce va stabili că nu este vorba de o sarcină extrauterină. Dacă această ecografie este făcută după a opta săptămână de la ultima menstruație, ai toate șansele să auzi și bătăile inimii bebelușului, un nou prilej de emoție și fericire pentru părinți.
La acest prim control vei primi recomandări legate de stilul de viață pe care va trebui să-l adopți: renunțarea la fumat, alcool, cafea, o alimentație sănătoasă, odihnă și precauție legată de orice activitate fizică intensă.
Apoi, medicul îți va recomanda un set de analize pe care, dacă nu le-ai făcut înainte de a rămâne însărcinată, este bine să le faci acum. Sunt analize uzuale de sânge, de urină și câteva teste specifice menite să depisteze anumite anomalii, malformații și boli cu transmitere sexuală.
Tot la această primă vizită probabil ți se va face un teste Babeș Papanicolau care poate detecta anumite modificări la nivelul celulelor colului uterin și ți se vor recolta secreții pentru lamă. Examenul bacteriologic al secreției vaginale poate evidenția infecția cu gonococ sau Chlamydia care pot fi tratate cu antibiotice.
Analize în primul trimestru de sarcină
În jurul săptămânii a 12-a vei dona câteva eprubete de sânge pentru analiza factorului RH și a grupei de sânge.
Urmează hemoleucograma pentru stabilirea nivelului de fier din sânge și implicit dacă este cazul vreunei anemii de sarcină ce ar presupune un surplus de vitamine și acid folic.
Glicemia este și ea măsurată tot la această testare pentru a se stabilii nivelul ei și dacă există riscul dezvoltării unui diabet gestațional.
VDRL, Ac anti HIV si AgHBs reprezintă un test ce depistează bolile cu transmitere sexuală precum SIDA, Sifilis sau hepatita de tip B.
TSH este o analiză ce pune diagnosticul anumitor disfuncții tiroidiene.
Tot un test de sânge este și analiza TORCH ce poate depista o serie de afecțiuni periculoase care se pot transmite ușor de la mamă la făt: toxoplasmoza, coxackie virus, sifilis, varicela, zona zoster, HIV, parvobirus B19, hepatita B, rubeola, cytomegalovirus și herpes simplex.
Ultimul test este sumarul de urină, o analiză utilă pentru a verifica dacă există glucoză sau proteine în urină. Acești doi indicatori pot semnala prezența unui diabet zaharat sau respectiv a unei infecții urinare.
Între săptămânile 11 și 14 de sarcină se efectuează dublu test: o analiză folosită pentru identificare oricăror anormalii cromozomiale ce pot apărea după ce concepția a avut loc, precum sindrom Down, sindrom Edwards, fibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de exemplu translucența nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiune arterială, istoric medical etc.). Este un test de screening care nu stabilește un diagnostic și mai degrabă poate afirma un risc crescut sau scăzut de a naște un copil cu malformații.
În urma acestui risc stabilit, în unele cazuri se poate recomanda amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei și care este capabil să pună un diagnostic clar.
Sarcină ușoară în continuare!
Dacă acest articol despre analize în primul trimestru de sarcină ți s-a părut util îți recomandăm să citești și alte texte despre cum decurge viața de femeie însărcinată:
- Ce trebuie să facă femeile gravide. Ghid pentru o sarcină sănătoasă
- Prima săptămână de sarcină. Cum îți dai seama că ești însărcinată
- Alimentația înainte de sarcină: alimente indicate pentru creșterea fertilității și sănătatea fătului
- Analize înainte de naștere: teste de sânge și ecografii necesare
- Analize obligatorii în sarcină. Cum te poți asigura că fătul crește bine și sănătos
- Tot ce trebuie să știi despre sarcină; dietă, analize, ce dimensiuni are fătul în fiecare trimestru