Ce ai voie și ce nu să mănânci în sarcină?

Ramona Dinescu
gravida care vrea sa manance

Ce mănânci în sarcină și ce ar trebui să eviți? În sarcină trebuie să mănânci pentru că îți este foame și poftă, iar cele care ați trecut pe acolo, înțelegeți ce spun. Există însă unele alimente pe care ar trebui să le evităm deoarece chiar pot fi periculoase. Iată ce ar trebui și ce nu să mănânci în sarcină.

Ce mănânci în sarcină? În sarcină mănânci pentru tine, nu pentru doi

Probabil unul dintre cele mai importante sfaturi, odată ce ai rămas însărcinată, este să fii atentă la cât mănânci. Poezia cu „acum mănânci pentru doi” este total neadevărată, deși, personal recunosc, este extrem de tentantă.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, recomandă ca pe timpul sarcinii, gravida să consume zilnic extra 200 de calorii față de dieta inițială. Însă acest lucru este valabil în special în al treilea trimestru de sarcină. Până atunci este perfect dacă reușești să rămâi la același număr de calorii. 200 de calorii înseamnă două feliuțe de pâine integrală cu unt sau un pahar mic cu suc de portocale.

Multe femei folosesc sarcina ca pe o scuză pentru a mânca foarte mult. Lucru care nu înseamnă decât extra kilograme pe care poate nu le vor mai da jos niciodată și complicații în sarcină din cauza greutății. Ideea esențială ar trebui să fie calitatea dietei, nu cantitatea.

Ce mănânci în sarcină? În sarcină trebuie să ai o dietă echilibrată

Această frază o vei găsi peste tot. Nu este marketing, este probabil o modalitate agresivă menită să ne facă să conștientizăm că dieta echilibrată este cheia sănătății noastre și a copiilor noștri, nu doar în sarcină.

A consuma alimente variate înseamnă o mână de ajutor pentru bebelușul ce se dezvoltă în uter și are nevoie de nutrienți variați pentru a se dezvolta și a fi sănătos. Iată cum arată o dietă echilibrată:

–          Fructe și legume: încearcă să consumi cel puțin 5 porții pe zi, de preferat maximum 2 fructe și trei legume.

–          Carbohidrați: pâine, cartofi, cereale, orez, paste. Încearcă variantele integrale și limitează-te la maximum o porție pe zi.

–          Proteine: carne, pește, ouă, fasole și nuci. Acestea pun cărămizile în creșterea și dezvoltarea bebelușului.

–          Lactate: lapte, brânză și iaurt. Acestea conțin calciu, esențial pentru oase sănătoase.

Și încearcă să limitezi cât poți de mult dulciurile și grăsimile saturate.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Ce mănânci în sarcină?

Salate, fructe și legume

Întotdeauna trebuie bine spălate pentru a nu rămâne nici o urmă de pământ pe ele deoarece altfel pot transmite toxoplasmoză. Întotdeauna spală salata ambalată la pungă și nu consuma nimic ce a depășit termenul de garanție.

Carne

Carnea trebuie bine gătită, iar suprafețele pe care s-a tăiat, precum și ustensilele, bine spălate.

Ouă

Ouăle trebuie și ele bine gătite, până ce albușul și gălbenușul devin solide. Evită pe cât posibil produsele ce conțin ou crud precum maioneza sau unele prăjituri.

Lapte și brânză

Prima regulă este ca produsele lactate să fie pasteurizate.

Evită brânzeturile moi, mai puțin cele de mai jos care se obțin după procesul de pasteurizare:

–          Cottage

–          Mozzarella

–          Feta

–          Cremă de brânză

–          Ricotta

–          Halloumi

–          Brânză de capră

Produsele lactate nepasteurizate pot conține listeria, o bacterie extrem de periculoasă pentru sarcină. Toate tipurile de iaurturi cu probiotice obținute din culturi vii sunt foarte sigure de consumat.

Mâncarea semi preparată

Semipreparatele din carne precum șunca sau salamul pot conține și ele toxoplasmoză deoarece unele dintre ele nu sunt fierte. Însă dacă le pui la frigider înainte de a le consuma, ar trebui să fie bune. Dar de ce să riști?

Ce să nu mănânci în sarcină?

  • Evită ouăle crude sau pe cele gătite parțial, altfel riști infectarea cu salmonela.
  • Nu mânca ficat sau pateu de ficat deoarece aceste alimente pot conține cantități mari de vitamina A, care poare fi dăunătoare pentru făt.
  • În plus orice fel de carne crudă poate conține listeria.
  • Nu mânca mai mult de două porții pe săptămână de ulei de pește (de exemplu macrou, păstrăv sau ton). Uleiul de pește conține poluanți, iar tonul conține mai mult mercur decât orice pește.
  • Nu mânca carne de rechin sau pește spadă. Acestea conțin cantități mari de mercur care pot dăuna sistemul nervos al bebelușului.
  • Nu mânca scoici crude deoarece pot conține bacterii sau viruși periculoși.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa