Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină?

Ramona Dinescu
cate-kilograme-acumulezi-in-sarcina-totul-despre-mame

Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină? O gravidă trebuie să ia până la 12 kilograme în sarcină, conform specialiștilor. Însă, de cele mai multe ori nu se întâmplă așa.

Nu sunt cea mai în măsură să scriu despre acest subiect, deoarece v-am mai povestit anterior că în timpul celor două sarcini nu am avut nici o barieră la nimic și am ajuns să acumulez până la 25 de kilograme. Încă de la începutul sarcinii am pierdut controlul greutății, deși îmi părea rău și știam că nu e bine ce fac.

Știu, veți spune că nu am nici o scuză pentru că, atunci când îți dorești ceva cu adevărat, nu există nu pot.  Ce este mai trist este că după prima sarcină m-am jurat ca la a doua să fiu foarte atentă și să nu mai sar calul atunci când vine vorba de mâncare și în special de dulciuri, însă, parcă a fost și mai rau. Parcă nu aș fi mâncat nimic toată viața, iar sarcina a fost momentul meu de gorie, de împlinire sufletească și trupească.

Dar să vedem ce spun specialiștii în materie de alimentație și numărul de kilograme pe care le poți acumula în timpul sarcinii.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină? Care este normalul?

Am stat de vorbă cu Gabriela Pogor, specialist în nutriția gravidei și am aflat că limita superioară a kilogramelor acumulate în timpul sarcinii s-a ridicat în jurul a 13 kilograme. Astfel, dacă te încadrezi în 9-13 kilograme până la sfârșitul sarcinii, ești una dintre acele gravide conștiincioase care au știut să aibă grijă de ele și de corpul lor. Fie vorba între noi, și știu că sunteți multe ca mine, și noi am avut grijă de noi, de bebelușii din burtică și de sănătatea lor, doar că am scăpat puțin mai mult în oala cu smântână.

Conform literaturii de specialitate normalul sună așa, în funcție de trimestrul de sarcină:

 • În trimestrul 1 poți lua 1-2 kilograme în greutate.
 • În trimestrul al II-lea ai voie să te îngrași încă 4 kilograme.
 • În trimestrul al III-lea, îți mai sunt permise încă 6 kilograme.

Tot ca o paranteză, 6 kilograme am luat doar în luna a noua și asta că eram destul de mare și mi se părea un efort fizic și să mestec. Mai ales că mai și gâfâiam ca un ogar alergat la maraton.

Creșterea în greutate să fie constantă

Creșterea în greutate trebuie să fie progresivă și constantă, deoarece astfel asiguri condiții optime pentru dezvoltarea normală a sarcinii. În primul trimestru creșterea în greutate ar trebui să fie nesemnificativă, iar începând cu al doilea trimestru, vei crește cu cel mult jumătate de kilogram pe săptămână până la sfârșitul celor 40 de săptămâni.

În condiții normale, kilogramele în plus se vor distribui astfel la sfârșitul sarcinii:

 • Copilul: 3,2 kg – 3,4 kg
 • Placenta: 560 g – 650 g
 • Lichidul amniotic: 900 g – 1 kg
 • Uterul: 900 g – 1 kg
 • Sânii: 680 g – 1 kg
 • Creştere a volumului sanguin: 1,7 Kg
 • Rezerve de proteine şi grăsimi: 1,8 kg
 • Fluide: 1,7 kg

Tot conform specialiștilor, situația variază de la o femeie la alta, în funcție și de greutatea pe care aceasta a avut-o înainte de sarcină. Femeile supraponderale ar trebui să acumuleze mai puține kilograme, în timp ce acelora foarte slabe, le este permis puțin mai mult. Iată cum arată un tabel al kilogramelor în plus permise în timpul sarcinii în funcție de indicele de masă corporală:

Greutate Indice de masă corporală

Creştere în greutate

Normală Între 18,5 şi 25 Între 11,4 şi 16 kg
Sub normal Mai mic de 18,5 Între 12,5 şi 18 kg
Peste normal Între 25 şi 30 Între 7 şi 11,5 kg
Obezitate Peste 30 7 kg

Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină? Mănâncă sănătos pentru copilul tău

Ceea ce este cu adevărat foarte important este ceea ce mănânci, nu cât mănânci. Trebuie să te asiguri tot timpul că mănânci sănătos, că astfel furnizezi corpului toți nutrienții de care are nevoie și energia necesară pentru a te putea susține pe tine și copilul din pântec.

Copilul are nevoie de proteine, glucide şi lipide pentru a creşte şi a se dezvolta iar acestea nu trebuie să-ți lisească din alimentaţe. Însă toate trebuiesc dozate echilibrat. Ceea ce mai este de reținut este faptul că pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină va trebui să urmezi o dietă mai bogată în calorii, numărul lor crescând cu până la 100 pe zi în primele luni de sarcină și aproximativ 200-250 pe zi în ultimele luni.

În mod normal rația zilnică de calorii ar trebui să se situeze în intervalul 1800-2000 de calorii pe zi în timpul sarcinii. În cazul în care ai o sarcină gemelară, numărul de calorii zilnice va crește și mai mult, în funcție de indicațiile medicului.

Citește și ”Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient”, cartea care îți va fi utilă atât în sarcină, cât și după naștere și îți va schimba definiv modul în care te raportezi la mâncare. Aceasta este disponibilă AICI.

Te-ar mai putea interesa