Dacă esti confuză despre cât pește este bine să mănânci în timpul sarcinii, nu ești singura!
Un mic ghid îți va fi util, mai ales că peștele reprezintă un aliment important în alimentația femeilor însărcinate.
Deși necesar în dietă, peștele fiind cea mai bună sursă de acizii grași omega 3 indispensabili dezvoltării fătului, peștele vine la pachet cu doze mai mari sau mai mici de mercur și alte metale grele, foarte dăunătoare..
Numeroase studii au arătat că mamele care au consumat mai mulți acizi grași omega 3 în timpul sarcinii au avut copii la care s-au putut observa abilități mai bune de comunicare, mai puține probleme comportamentale și chiar un nivel de inteligență mai mare. Pe de altă parte, mercurul și alte metale grele din carnea de pește poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fătului. Între cele două laturi ale problemei trebuie stabilit un echilibru, pentru a maximiza beneficiile și a reduce riscurile.
Ceea ce trebuie spus este că toate vietățile care trăiesc în apă conțin mercur, unele specii de pești având niveluri periculoase, în timp ce altele au cantități nesemnificative.
Respectă aceste reguli și nu vei avea decât de câștigat!
Peștii mari tind să aibă cantități mai mari de mercur decât soiurile cu dimensiuni mai mici. Alege pești cât mâna, niciodată mai mari. Cei mai siguri pești sunt: somonul (de preferat sălbatic), heringul, păstrăvul și sardinele, deoarece au un nivel mic de mercur și sunt bogați în acizi omega 3. Evită complet tonul proaspăt sau congelat, macroul și rechinul.
Cantitatea este foarte importantă pentru că mereu cantitatea de pește consumat vine cu o doză de mercur! În general, pentru femeile însărcinate este ideală o porție de circa 350 de grame de pește (cântărit crud cam 400 de grame), pe săptămâna, repartizat în două porții de pește.
Nivelul de mercur poate fi testat. O analiză a firului de păr poate determina cantitatea de mercur pe care o are o femeie în organism și, deci, pericolul la care este expus fătul. La gravide, un nivel mai mare de 0,3 micrograme de mercur poate avea efecte negative serioase pentru făt. Este bine de spus că mercurul se elimină foarte greu din organism.
Gătește bine peștele! Este o condiție cu toate alimentele de origine animală, iar peștele nu face excepție. Este fundamental ca peștele să fie proaspăt, curat și sănătos și bine preparat. La cuptor este soluția ideală. Este exclus consumul de pește crud și scoici, iar icrele trebuie consumate cu prudență, deși cel mai bine este să le eviți, mai ales în primul trimestru de sarcină.
Alternative fără complicații la pește. În locul peștelui poți lua suplimentele cu ulei de peste, care conțin în principal acizi grași EPA-acid eicosapentanoic și DHA-acid docosahexanoic. DHA are beneficii pentru creier, iar EPA pentru alte organe. Este important însă de știut că acestea nu sunt un supliment absolut necesar. Omega 3 și acizi grași găsești în nuci, migdale, avocado, ulei de măsline și măsline, fasole pestriță, uleiul de soia și de porumb, dar și în ouă și lapte integral.
Citește și: Dieta unei gravide în funcție de trimestrul de sarcină.
Nu uita să ne dai un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm!