Când facem ecografii în sarcină

Ramona Dinescu
ecografii-in-sarcina-totul-despre-mame

Când, cum și de facem ecografii in sarcină

Ecografiile pot detesta anumite anomalii și defecte congenitale ce pot apărea la bebeluș, însă câte ecografii este bine să faci și care sunt acestea?

Ecografia reprezintă acea metodă neinvazivă de diagnostic ce se efectuează cu ajutorul aparatului ecograf care prin ultrasunete poate prezenta imagini ale anumitor părți anatomice ale bebelușului aflat în uter.

În timpul sarcinii sunt recomandate minim 4 ecografii foarte importante prin intermediul cărora se pot depista anumite defecte congenitale, anomalii sau probleme de sănătate ale fătului. Unele mame solicită lunar câte o ecografie, lucru pe care U.S. Food and Drug Administration (FDA), printr-un studiu apărut la sfârșitul anului trecut, îl prezintă ca a fi nerecomandat deoarece ultrasunetele pot avea efecte nu în totalitate cunoscute asupra dezvoltării fătului.

Tabelul ecografiilor în sarcină

Am stat de vorbă cu Dr.Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie pentru a afla care sunt recomandările de ecografii în sarcină, numărul lor și importanța efectuării lor pentru sănătatea copilului tău.

Astfel, am aflat că, pe lângă cele 4 ecografii importante, se mai pot face încă două, în cazul în care nu apar complicații sau probleme deosebite.

Astfel, tabelul ecografiilor ar putea arăta așa:

 

Tip ecografie Săptămâna de sarcină Ce se poate depista
Intravaginală 7-8
  • Confirmarea sarcinii;
  • Pluritatea sarcinii;
  • Sarcina intra sau extrauterină.
Doppler 11-14
  • Stabilirea vârstei sarcinii;
  • Măsurători complete legate de structura creierului, a inimii, a coloanei vertebrale, a rinichilor şi a altor organe interne ale copilului.
  • Măsurarea translucenței nucale pentru efectuarea Dublu Testului.
Abdominală 17-18
  • Verificarea vârstei fătului (vârsta gestațională);
  • Aprecierea dimensiunii și a poziției fătului, a placentei și a fluidului amniotic si cordonului ombilical;
  • detectarea unei malformatii congenitale, ca de exemplu defectul de tub neural (spina bifida) sau al afecțiunilor cardiace.
Morfofetală

Dopper

22-24
  • Cea mai importantă ecografie din timpul sarcinii, fiind cea mai minuțioasă. Se vor analiza toate părticele anatomice ale copilului, deoarece la această vârstă are majoritatea organelor formate, pentru detectarea anomaliilor.
  • Se poate depista anemia fetală asociata cu incompatibilitatea de RH dintre părinți.
Morfofetală 32-34
  • Se evaluează greutatea corpului, locaţia fătului în uter, starea cordonului ombilical şi a placentei, cantitatea lichidului amniotic
Abdominală 40
  • Ultima ecografie de dinainte de naștere carea r trebui să confirme rezultatele ecografiilor efectuate până acum și anume că totul este ok și vei avea un bebeluș sănătos.

 

Știai că: În SUA, numărul de ecografii obligatorii decontate de sistemul de asigurari de sănătate este de numai 2? În franța și Anglia, ai dreptul la 3 ecografii de sarcină, iar în Olanda se decontează doar ecografia de morfologie fetală de la 22-24 de saptămâni. În România, se decontează toate ecografiile, mai puțin cele 4D.

Poți să-ți vezi bebelușul din burtă în timp real

Principiul ecografiei este unul relativ simplu: o sondă emite ultrasunetele reflectate de anumite structuri anatomice măsurate, ultrasunete recepționate și transformate într-o imagine alb negru. Practic este o hartă acustică ce desenează organele și țesuturile întâlnite, în diferite planuri. Aceasta este ecografia clasică 2D.

Cum totul evoluează acum în secolul vitezei, nici ecograful nu putea rămâne în urmă. Sunt în jur de 10 ani de când au apărut și în românia ecografiile 3D și 4D, precum și ecografia Doppler.

Ce este important de menționat este faptul că cele mai precise măsurători ecografice se efectuează tot 2D, adică vizualizarea pe secțiuni efectuată la diferite niveluri,  celelalte tipuri fiind utile pentru detectarea anumitor malformații. Ecografiile 3-4 D sunt rezervate evaluării feței, palatului moale, osos (adica „cerul gurii”), evaluării mișcărilor normale de flexie-extensie ale trunchiului și membrelor. Ecografia 3D presupune mișcarea automată în interiorul sondei și reconstrucția de imagini după ce achizițiua s-a terminat. În ecografia 4D, imaginile se construiesc în timp real și astfel poți vedea mișcările bebelușului din burtă în timp real. Aceste tipuri de ecografii sunt folosite cu precădere în sarcină deoarece cu ajutorul lor se poate realiza reconstrucția facială a fătului și se pot depista unele malformații.

Ecografia Doppler este o aplicație care permite despistarea fluxurilor de sânge și studierea acestora. Se poate face oricând asociat sau nu cu evaluarea dimensiunilor fetale. Are valoare în urmărirea sarcinii cu risc, la restricție de creștere intrauterină, pentru gravida cu hipertensiune arterială, istoric de feți morți la naștere sau avort spontan, oligoamnios (volum redus al lichidului amniotic). În sarcinile cu dezvoltare normală, Doppler se face la morfologia de 11-13 și 22-24 de săptămâni.

Toate aceste tipuri de ecografii pot fi făcute în două moduri: transvaginal (senzorul se introduce în vagin și este o metodă mult mai precisă)  și transabdominal (senzorul este poziționat pe abdomen).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa