Beneficiile masajului în sarcină. Iată 5 dintre cele mai cunoscute efecte pozitive

Magda Popescu

Masajul este cea mai relaxantă formă de terapie. Dar are și o componentă serioasă de sănătate – ajută la eliminarea durerii și reduce stresul și anxietatea. Probleme care apar des în sarcină, tocmai de aceea femeile care așteaptă un copil trebuie să știe beneficiile masajului în sarcină și să nu renunțe la această metodă de relaxare.

Se recomandă masajul în sarcină? ”Există specialiști care recomandă procedura abia după ce trec primele 12 săptămâni de sarcină, dar atâta timp cât se evită anumite regiuni ale corpului, cum ar fi încheieturile și anumite puncte care fac conexiune cu fătul, mișcările delicate și folosirea unor uleiuri speciale o vor bucura și relaxa cu adevărat pe viitoarea mamă”, spune Bogdan Begligiu, terapeut la Centrul Holistic Tummo Reiki. Iată 5 dintre cele mai cunoscute efecte pozitive ale masajului în sarcină care se pot observa după câteva ședințe.

Masajul reduce anxietatea
Mai anxioase și mai predispuse la depresie decât femeile însărcinate nu sunt alte persoane. Masajul o ajută pe viitoarea mamă să se împace și mai bine cu viitorul statut de mamă și să se conecteze mai bine cu copilul ei. În 2004, un psiholog american a publicat o meta-analiză prin care a concluzionat că persoanele care primesc masaj au un nivel mai scăzut de anxietate decât cele care nu recurg la un astfel de tratament. O explicație ar fi că masajul scade nivelul de cortizol din corp, hormonul care declanșează stresul.

Citește și
Cum ajută reflexoterapia în depresia postnatală și ce beneficii aduce organismului

Efecte pozitive pentru durerile de spate
Probabil cea mai constantă durere de pe toată perioada sarcinii este cea de spate. Din cauza greutății care este mult mărită, din cauza centrului gravitațional, care se schimbă, sau provocate de oscilațiile hormonale sau pozițiile incorecte la birou. „Masajul Terapeutic Relief pe care îl fac la centru pune accent pe zonele încărcate de tensiune, printr-o presiune controlată, fiind o terapie utilă persoanelor cu durere cronică”, adaugă terapeutul.

Înlătură problemele cu somnul din timpul sarcinii
Beneficiile masajului în sarcină sunt pe termen lung. Lipsa somnului are efecte asupra întregii biochimii a corpului, făcându-l mai vulnerabil la inflamații, scăzându-i imunitate, dar și sensibilitatea la durere. De aceea, orice terapie care înlătură insomniile din sarcină este minunată. „Relația dintre durere și lipsa somnului reprezintă un cerc vicios, întrucât corpul nu reușește să se odihnească pentru a se vindeca. Recomand ritualul Calm Mind, o terapie la nivelul capului, umerilor și spatelui prin care se deblochează energia prin puncte de acupresiune. Terapeutul va folosi tehnici speciale de masaj și respirație pentru a reduce tensiunea și a liniști mintea”.

Citește și
4 sfaturi esențiale pentru tonifierea perineului

Alină durerile de cap
Migrene sunt tot timpul în sarcină, atât din cauza tensiunii, cât și produse de modificările hormonale. „Există anumite puncte cheie în zona gâtului și umerilor care odată apăsate reduc durerea, iar tensiunea musculară dispare”, completează Bogdan Begligiu.

Reduce simptomele depresiei
Poate părea greu de crezut că o tehnică de manipulare a corpului poate avea efecte asupra creierului. Dar studiile confirmă acest beneficiu, masajul crescând nivelul de serotonină, hormonul fericirii. Masajul încurajează creierul să secrete și dopamină și oxitocină, hormoni care generează sentimentele de bucurie și o stare de bine. Exact de ce ai nevoie, în aceste momente în care corpul tău e solicitat cât pentru doi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa