Bacteriile şi sarcina – 5 interacţiuni surprinzătoare

Adriana Moscu
bacteriile-si-sarcina-totul-despre-mame

Medicii au descoperit ce influență suprinzătoare au bacteriile asupra corpului în timpul sarcinii

Iată cinci situații în care bacteriile au un rol pozitiv în sarcină, la naștere și chiar post-partum:

1. Pot prezice nașterile premature

Recent, cercetătorii au descoperit că femeile cu un anumit tip de bacterie vaginală au un risc mai mare de a naște prematur. Savanții de la Unversitatea Stanford au analizat mai multe femei însărcinate, cărora le-au fost recoltate probe din vagin, intestinul mic, salivă, de pe dinți și gingii. Femeile care au s-au dovedit a fi purtătoare a unor bacterii similare celor din grupa Lactobacillus în cantități însemnate au născut la termen. În schimb, femeile care au fost purtătoare în cantități mai mari a unor bacterii precum Gardnerella și Ureaplasma și care, concomitent, au avut un nivel scăzut de Lactobacillus, au născut prematur.

2. Flora vaginală se modifică dramatic după naștere

Cercetătorii nu au răspuns sigur pentru acest fenomen, dar flora vaginală se schimbă dramatic în decursul unui an după naștere. Experții de la Universitatea Stanford cred că este un semn că organismul nu este pregătit să suporte o nouă sarcină la diferențe mai mici de un an una de cealaltă.

3. Dețin controlul asupra dezvoltării placentei

Potrivit unui studiu de dată recentă, anumite bacterii joacă un rol esențial în dezvoltarea placentei – în absența lor, bebelușul nu s-ar dezvolta în parametri normali și ar putea chiar apărea travaliul prematur. Aceste descoperiri i-au determinat pe medicii specialiști să fie precauți când prescriu antibiotice în timpul sarcinii – distrugerea bacteriilor bune are un impact negativ mult mai puternic asupra dezvoltării fetale decât s-a crezut până de curând.

4. Pun bazele uni vieți sănătoase

Tot mai multe studii au descoperit că bacteriile sunt o adevărată sursă de sănătate pentru organism. În celulele noastre există peste 100 de trilioane de bacterii, ceea ce înseamnă 10 bacterii la o celulă. Așadar, de ce să-ți mai faci griji dacă micuțul tău a sărit peste baie aseară?

Lăsând gluma la o parte, chiar felul în care naști poate afecta definitiv sistemul bacterial al copilului, cunoscut sub numele de microbiom. Există dovezi potrivit cărora bebelușii născuți pe cale naturală, care trec, astfel, prin canalul de naștere, sunt colonizați de bacteriile „bune” din vaginul mamei, cu efecte pozitive pe termen lung. Așa că unele mame decid să li se introducă în gură bebelușilor născuți prin cezariană bacterii din vagin și e pune întrebarea dacă bebelușii născuți prin cezariană nu ar trebui să ia contact cu bacteriile , pentru a preveni apariția unor boli asociate acestui tip de naștere, cum ar fi obezitatea infantilă și astmul.

5. Îmbogățesc laptele matern

Laptele matern conține peste 700 de specii de bacterii. Ele sunt acolo cu un anumit scop, unul benefic: întăresc sistemul imunitar al noului-născut. Potrivit unui studiu, femeile care au trecut printr-o cezariană de urgență au mai multe bacterii în laptele matern față de cele care au recurs la o cezariană programată. Acest lucru sugerează faptul că travaliul influențează într-o anumită măsură conținutul laptelui matern, calitatea lui și cantitatea bacteriilor bune care trec din lapte în organismul bebelușului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa