Avortul terapeutic reprezintă întreruperea unei sarcini din motive medicale, indiferent de vârsta gestațională, în cazurile în care mama își riscă viața dacă duce sarcina până la capăt, sau dacă fătul are o problemă ce va duce cu certitudine la moartea sa, înainte de naştere sau la scurt timp după aceea.
Decizia încheierii unei sarcini poate fi extrem de dificilă pentru părinţi. Sunt numeroase lucruri ce trebuie luate în considerare, de la credinţă la principii și de la lege la convingeri religioase. Întotdeauna, decizia este una personală, iar medicul nu ar trebui să te forţeze într-o direcţie cu care nu eşti de acord. În majoritatea cazurilor, îţi poţi acorda puţin timp pentru a lua o decizie.
Înainte să se hotărască, părinţii îşi doresc să ştie cât mai amănunţit motivele pentru care avortul terapeutic este indicat. Aceste motive pot fi împărţite în două categorii:
- Probleme asociate cu sarcina.
Procesul prin care fiinţele umane se dezvoltă este unul extrem de complex. Chiar şi cele mai mici schimbări în proces pot afecta dramatic sănătatea unui bebeluş. Nu orice defect, însă, îi poate pune viaţa în pericol. De-a lungul timpului, s-a înregistrat o puternică evoluție în medicină şi în chirurgia nou-născuţilor, însă unele probleme medicale rămân în continuare fatale.
Există, de asemenea, spectre de gravitate pentru unele afecțiuni. Spre exemplu, un bebeluş cu sindromul benzilor amniotice (displazia Streeter) poate avea doar o malformație minoră a degetelor de la mâini sau picioare, pe când alt bebeluş suferind de aceeaşi afecțiune poate să aibă probleme cu cordonul ombilical, situaţie ce i-ar putea fi fatală.
Avort terapeutic în caz de probleme cu dezvoltarea fătului
Mai jos, îţi punem la dispoziţie o listă de probleme fetale. În cazul în care, în timpul analizelor prenatale de rutină, copilul tău este diagnosticat cu oricare dintre aceste afecțiuni, ţi se poate propune un avort terapeutic. Sfatul nostru este să cauți un medic neonatolog care să îți explice amănunțit diagnosticul. Este important să știi că unele femei aleg să poarte o sarcină atâta timp cât este posibil, eventual chiar până la termen, şi să lase firescul să se producă.
Anecefalia – La începutul dezvoltării unui embrion, o problemă în formarea tubului neural (care ulterior devine creierul şi măduva spinării) poate duce la un defect în formarea creierului, craniului şi scalpului. Unui făt cu anencefalie nu i se devoltă partea anterioară a creierului şi cerebelul, iar celelalte părţi ale creierului pot fi neacoperite de os sau piele. Deşi copiii cu anencefalie pot ajunge la termen şi să se nască vii, doar funcţiile de bază, cum ar fi respiraţia, sunt posibile. Aceşti bebeluşi nu vor fi deplin conştienţi. Majoritatea supravieţuiesc numai câteva ore sau câteva zile după naştere.
Anomaliile cromozomiale – Aceste modificări genetice sunt responsabile pentru majoritatea avorturilor spontane şi naşterile de copii morţi. În general, anomaliile cromozomiale sunt aleatorii şi nu se repetă în sarcinile ulterioare, cu excepţia cazului în care tatăl sau mama prezintă o translocaţie echilibrată, ceea ce poate duce la translocaţie dezechilibrată la un fetus în curs de dezvoltare. Anomaliile cromozomiale reprezintă motivul cel mai frecvent pentru efectuarea avorturilor terapeutice.
Hidrocefalia – Când lichidul cefalorahidian (cerebrospinal) nu se poate scurge corect din sistemul ventricular, se poate acumula și poate duce la creșterea presiunii în interiorul creierului. De obicei, hidrocefalia nu pune viaţa fătului în pericol, dar în cazul în care ecografia arată că bebeluşul are exces de lichid în creier, ar trebui să continui o serie de analize pentru a vedea dacă micuţul prezintă ventriculomegalie şi alte probleme asociate.
Sindromul Meckel Gruber – Acesta este o afecţiune genetică rară, care apare numai atunci când ambii părinţi poartă gena recesivă. Sindromul rezultă într-o combinaţie de malformaţii congenitale, care includ o fontanelă prea mare, rinichi polichistic şi polidactilie (prea multe degete la mâini sau la picioare). Dezvoltarea plămânilor și a ficatului este afectată, această tulburare fiind aproape întotdeauna fatală. Sindromul Meckel Gruber este un motiv pentru efectuarea unui avort terapeutic.
Pentalogia toracoabdominală a lui Cantrell – Este o boală genetică rară, cu cinci malformaţii posibile. Cei mai afectaţi dintre fetuşi nu prezintă toate cele cinci defecte, dar chiar și așa viața lor este pusă în pericol. Aceste defecte includ:
- Omfalocelul – un defect în peretele abdominal, care permite intestinelor să iasă în afară corpului;
- Hernia diafragmatică anterioară – un defect al muşchilor, care poate permite organelor inferioare să pătrundă în cavitatea toracică;
- Palatoschizis (despicătură palatină) – un canal sau o despicătură în stern;
- Ectopia cordis – inima se poate forma în afară corpului;
- Un defect intracardial – o gaură sau un defect într-unul din pereţii inimii.
Sindromul Potter – Acest termen se poate referi la aspectul caracteristic al unui copil lipsit de lichidul amniotic adecvat (lichidul care înconjoară copilul în interiorul uterului) în timpul sarcinii. Se aplică cu precădere la un făt cu agenezie renală bilaterală (incapacitatea rinichilor de a se dezvolta). În caz de agenezie renală bilaterală, condiţia este letală şi poate fi motiv pentru efectuarea unui avort terapeutic.
Displazia tanatoforică – Este o tulburare congenitală rară, care cauzează malformaţii severe ale scheletului. Craniul, oasele lungi şi trunchiul sunt afectate. Deşi au existat cazuri rare de persoane care au supravieţuit până în copilărie, această afecțiune este în continuare considerată a fi letală. Displazia tanatoforică este un motiv pentru efectuarea unui avort terapeutic.
Avort terapeutic în caz de probleme de sarcină
Uneori, în timpul sarcinii, evenimente neaşteptate pot ameninţa viaţa fătului sau a mamei. Nu toate conduc la pierderea sarcinii, însă există posibilitatea să nu îţi doreşti sau să nu poţi continua sarcina până la termen. Ca întotdeauna, asigură-te că ai înţeles pe deplin situaţia şi opţiunile de tratament, iar dacă ai nelămuriri, discută-le cu medicul. Un consult la un neonatolog te poate ajuta să iei decizia corectă pentru tine, fie că alegi sau nu un avort terapeutic.
Sindromul benzilor amniotice (displazia Streeter) – Atunci când se desprind componentele sacului amniotic, acestea se pot înfăşura în jurul oricărei părţi aflate în curs de dezvoltare ale unui făt. Complicaţiile pot varia de la amputări ale degetelor, degete lipite, picioare strâmbe până la buze despicate. În cazurile mai severe, benzile amniotice se pot înfăşura în jurul capului sau al cordonului ombilical şi pot pune viaţa fătului în pericol.
Probleme medicale ale mamei – Ocazional, femeile cu probleme medicale grave rămân însărcinate, dar stresul biologic al sarcinii le-ar putea fi fatal. Aceste situaţii ar putea include probleme cardiace grave sau un diagnostic de cancer care necesită tratament imediat. Aceste cazuri sunt neobişnuite, iar alegerea unui avort terapeutic nu este uşor de luat. Medicul tău ar trebui să evalueze cu atenţie riscurile şi beneficiile continuării sarcinii, inclusiv dorinţele tale, şi să lucreze cu tine pentru a alege un plan de tratament satisfăcător.
Ruptura prematură a membranelor – Există multe motive pentru care unei gravide i se poate rupe apa înainte de a ajunge la termen. Dacă se întâmplă înainte de 24 de săptămâni de vârstă gestațională, medicul ţi-ar poate recomanda o întrerupere terapeutică, deoarece lipsa de lichid va afecta grav capacitatea organelor copilului de a se dezvolta în mod normal. Există, de asemenea, un risc ridicat de infectare la care mama este supusă, iar dacă se infectează, întreruperea sarcinii ar putea fi singurul remediu.
Reducerea selectivă – În sarcinile multiple, există situaţii în care medicul îţi poate recomanda o reducere selectivă sau avortul terapeutic a unuia sau mai multora dintre fetuşi. Acest lucru este menit să reducă pericolul pentru ceilalţi copiii şi/sau pentru mamă.
Preeclampsia severă – Rar, o femeie poate dezvolta preeclampsie severă înainte ca fătul să fie dezvoltat. Deoarece singurul „leac” cunoscut pentru preeclampsie este naşterea, ar putea fi necesar să întrerupi sarcina pentru a-ţi salva viaţa. Continuarea unei sarcini cu preeclampsie severă poate duce la convulsii, insuficienţă renală, accident vascular cerebral şi complicaţii hepatice.