Avort medicamentos sau avort chirurgical? Care este metoda cu cele mai mici riscuri, când se recomandă fiecare

Întreruperea de sarcină sau avortul la cerere reprezintă alegerea femeii de a-i pune capăt în mod voit sau din cauza unor probleme medicale. Vorbim despre întreruperea de sarcină programată și despre riscurile cele mai mici în funcție de metoda aleasă.

Laura Udrea, redactor
avort medicamentos versus avort chirurgical. Tu ce alegi?

Avortul reprezintă pierderea sau întreruperea sarcinii. Avortul spontan este atunci când sarcina a fost pierdută, deși nu s-a dorit terminarea acesteia. Întreruperea la cerere a unei sarcini poate fi făcută prin două metode – avort medicamentos și avort chirurgical. Prin comparație, avortul medicamentos este o metodă mai puțin invazivă, mai puțin dureroasă și cu riscuri mult mai mici decât avortul chirurgical. Doamna doctor Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“ din București, ne explică în detaliu diferențele.

Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie

Ce este avortul medicamentos

Este o metodă de întrerupere a sarcinii prin administrarea treptată a unor medicamente prescrise de medic după un consult. Avortul medicamentos este o procedură sigură de întrerupere a sarcinii, cu riscuri mult mai mici decât cele ale avortului chirurgical și cu recuperare mai rapidă.

Avortul medicamentos este o procedură de evacuare a sarcinii în evoluție sau a sarcinilor oprite din evoluție utilizând medicamente. Pachetul de medicamente pentru avort conține o pastilă care se înghite și care are, ca rol, oprirea sarcinii în evoluție și decolarea/desprinderea oului. Uneori, chiar dacă avem o sarcină oprită din evoluție, pastila asta de înghițit facilitează decolarea oului, adică facilitează procedura de evacuare. Procedura de evacuare se realizează, în fapt, cu ajutorul celui de-al doilea medicament din pachet, patru tablete care se introduc în vagin, după 36-42 de ore de la administrarea primei pastile din pachet.

Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“

Avortul medicamentos se poate face până la 7 săptămâni de sarcină. Nu presupune nicio intervenție asupra organismului femeii, dar în cazul unei sarcini mai mari există riscul ca sarcina să nu fie eliminată complet.

„Indicația standard este ca avortul medicamentos să se realizeze până la săptămâna 7 de sarcină, dar practic, și chiar recomandat de anumite protocoale medicale, se poate face avort medicamentos până la 13 săptămâni și 6 zile de sarcină, adică limita maximă legală. Cu cât sarcina este mai avansată, cu atât metoda este mai puțin eficientă“, completează medicul Daiana Druță.

Ce pastile provoacă avortul medicamentos

Pachet pastile avort: Medabon

Medicamentele care provoacă avortul sunt mifepristone și misoprostol. Ele se comercializează împreună, într-un pachet ce poartă denumirea de Medabon.

Mifepriston se administrează oral încă din cabinetul medicului. Rolul lui este să blocheze efectele progesteronului, hormonul care susține sarcina. În felul acesta, sarcina este oprită din evoluție și oul este desprins de peretele uterin.

Misoprostolul declanșează contracțiile uterine și ajută la expulzia fătului pe cale naturală. Acest medicament se administrează, de regulă, după 36-42 de ore de la ingestia mifepristonului.

De reținut că aceste tablete intravaginale se pot administra și pe cale orală dacă pacienta a avut cezariene sau alte intervenții chirurgicale înainte. Pentru că în cazul uterelor cicatriciale, se recomandă să nu se administreze toate tabletele în același timp, ci spațiat, una la 3 ore.

Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“

Cum se realizează avortul medicamentos

Chiar dacă avortul medicamentos se poate realiza și acasă, tot trebuie să mergi la medic pentru a-ți confirma sarcina și vârsta sarcinii. Asta înainte de a demara procedura. Tot acum ți se vor prescrie pastilele pentru avortul medicamentos, dar și calmantele și ți se va face instructajul pentru ceea ce urmează să se întâmple acasă.

 • Primul pas:

administrarea pe cale orală a mifepristonului după indicațiile medicului. De regulă, această pastilă o primești chiar în cabinetul medicului, după control.

 • Al doilea pas:

după administrarea mifeprisonului, medicul îți poate da voie să pleci acasă pentru restul procedurii. Acasă, după instrucțiunile primite, va trebui să-ți administrezi cele 4 comprimate vaginale de misoprostol. Acestea se introduc în vagin, după 36-42 de ore de la ingestia primului medicament. La recomandarea medicului, unele femei pot să și le administreze și pe cale orală. Înainte de introducerea comprimatelor vaginale, vezica trebuie golită, iar după introducere se recomandă să stai 30 de minute întinsă în pat.

 • Al treilea pas:

după două săptămâni de la administrarea mifetristonului (prima pastilă de avort) trebuie să te programezi la un nou consult ginecologic pentru ca doctorul să verifice dacă sarcina a fost complet eliminată. Nu poți știi singură dacă sarcina a fost eliminată în totalitate.

Controlul de după avort n-ar trebui să aibă loc mai devreme de două săptămâni, decât dacă apar complicații: sângerare abundentă, febră, frisoane (persistente), scurgeri modificate, cu miros urât, purulentă, care nu seamănă cu sângele curat. În astfel de cazuri, e bine să mergem de urgență la medic!

Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“

Ce se întâmplă după administrarea pastilelor de avort

După câteva ore de la administrarea tabletelor intravaginale vor apărea sângerări însoțite de crampe. Sângerările, care pot dura și două săptămâni, sunt normale și vor scădea în intensitate. Uneori, pot fi însoțite de amețeli, greață sau vomă, dureri de cap, febră ușoară sau bufeuri, frisoane, diaree. Aceste stări pot fi calmate cu analgezice și antipiretice la recomandarea medicului. Sarcina poate fi eliminată în decurs de câteva ore sau în câteva zile după administrarea comprimatelor vaginale de misoprostol.

„De regulă, nu e bine să recomanzi avort medicamentos persoanelor cu care nu te poți înțelege, care nu știu să realizeze când se află în pericol printr-o sângerare abundentă. De asemenea, avortul medicamentos nu se poate recomanda când e vorba de o persoană care locuiește departe de spital, singură, și nu are cum să ajungă la spital în cazul în care apare o complicație hemoragică“, ne spune Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie.

Du-te de urgență la medic în cazul în care sângerarea este abundentă – este nevoie de mai mult de două absorbante pe oră – sau dacă hemoragia durează de mai mult de 2-3 zile, e însoțită de febră, frisoane, ori dacă sângerarea are miros urât, devine purulentă ori își schimbă culoare și nu mai seamănă cu sângele curat.

Dacă sângerarea nu apare după 1-2 zile de la administrarea primei pastile de avort, trebuie să mergi din nou la control pentru a vedea dacă avortul s-a produs. Dacă metoda aceasta de avort eșuează, ți se va recomanda avortul prin aspirație ori un medicament care are rolul de a evacua resturile placentare.

Dacă sarcina continuă încă, în ciuda administrării medicamentelor de avort, și te decizi să o păstrezi, trebuie să discuți cu medicul despre acest lucru. Medicamentele pentru avort pot provoca malformații fătului și e nevoie de un control amănunțit.

Care sunt contraindicațiile avortului medicamentos

„Avortul medicamentos este contraindicat femeilor care suferă de boli de sânge, mai cu seamă celor cu hemofilii. Pentru că aceste femei au o tendință de a pierde sânge necontrolat, mai mult decât normal“, precizează doctorul. Deși din informațiile de pe Internet uterul retrovers este contraindicat pentru procedura unui avort medicamentos, medicul Daiana Druță spune că acesta nu are nicio contraindicație în acest caz. 

Principalele contraindicații rămân:

 • sarcina care a depășit vârsta recomandată (7 săptămâni). Deși se poate realiza și până la 13 săptămâni și 6 zile, limita maximă legală a unui avort la cerere, crește riscul eșecului eliminării sarcinii;
 • sarcina extrauterină (de aceea e necesar un control ginecologic înainte de avortul medicamentos);
 • existența unui sterilet intrauterin (acesta trebuie îndepărtat înainte de procedură);
 • uterul cicatricial (caz în care medicul va recomanda administrarea tabletelor intravaginale de Misoprostol câte una la 3 ore, nu toate în același timp) și riscul crescut de rupturi uterine.

Care sunt complicațiile avortului medicamentos

Avortul medicamentos poate fi considerat eșuat dacă apar complicații hemoragice importante imediat după administrarea produsului intravaginal, adică a misoprostolului. „În acest caz, pacienta trebuie să ajungă de urgență la spital, unde medicul este nevoit să facă o aspirație. O aspirație a produsului care se blochează uneori, în procesul de evacuare, în canalul cervical, în uter. Se întâmplă rar, dar se poate întâmpla“, mai spune Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie.

A doua complicație este aceea că sarcina, pur și simplu, nu s-a evacuat. Aceasta se întâmplă dacă sarcina este cu mult mai mare decât indicația standard. Administrat, în general, până la 7 săptămâni nu sunt surprize să nu se elimine. Dar cu cât ne apropiem de limita maximă a indicației, 13 săptămâni și 6 zile, crește riscul să nu se poată elimina. Avortul medicamentos este recomandat și la această vârstă, dar pacienta trebuie informată asupra riscurilor ca sarcina să nu se poată evacua. Simptomele sunt sângerarea care trenează și care este abundentă.

„Oricum, după două săptămâni de la administrarea tabletelor, femeia trebuie să vină la control ca să se constate dacă sarcina s-a evacuat complet. Și atunci, în cadrul acestui control, se constată că sarcina este oprită în evoluția, dar nu s-a eliminat deloc, sau mai există părți placentare, resturi neevacuate, care fac necesară fie aspirația, fie administrarea unui produs care are rolul de a evacua resturile respective, în funcție de cantitate și de alte criterii descoperite în timpul examinării“, mai spune Daiana Druță.

O altă informație care circulă pe Internet despre avortul medicamentos este aceea că are o durată mai mare decât cel chirurgical, un final imprevizibil și, de cele mai multe ori, se ajunge tot la chiuretaj.

Este fals! Dacă sarcina are până în 7 săptămâni, practic succesul este garantat. Complicațiile legate de hemoragii sunt reduse, deloc importante. Procedura nu are final imprevizibil. Sângerarea, care se asociază cu evacuarea sarcinii și care se produce în ziua în care se administrează tabletele intravaginale se poate, dar nu întotdeauna, să treneze într-o cantitate redusă câteva zile chiar și până la 2 săptămâni. Lucru care se întâmplă și într-un avort chirurgical. Avortul medicamentos este o metodă foarte bună de întrerupere a sarcinii la cerere sau a unei sarcini oprite din evoluție. Este recomandată mai ales în sarcinile mici, pentru primipare, ori femeilor care nu au mai avut copii.

Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“

Ce este avortul chirurgical

Avortul chirurgical este o procedură de întrerupere la cerere a unei sarcini care presupune dilatația, aspirația și chiuretajul de control. „Practic, se dilată colul, se introduce apoi o canulă cu care se aspiră, și după aceea, dar nu obligatoriu ca parte a tehnicii, se chiuretează. Preferabil, să nu se întâmple acest lucru“, explică doctor Daiana Druță.

Instrumente medicale folosite în avortul chirurgical

Avortul chirurgical la cerere se realizează numai în spital sau cabinete medicale până la 13 săptămâni și 6 zile de sarcină. Procedura folosește diferite tipuri de anestezii pentru reducerea durerilor. Mai există avortul terapeutic, cel necesar în cazul în care se descoperă o malformație a fătului, care se poate face oricând.

Care sunt complicațiile avortului chirurgical

Avortul chirurgical este o metodă invazivă, dureroasă și cu multe riscuri. Iată care sunt cele mai de temut:

 • hemoragia uterină;
 • perforația peretelui uterului ce poate să apară în timpul chiuretajului și, de aici, hemoragia internă și lezarea altor organe interne;
 • deteriorarea colului uterin;
 • sinechia uterină – chiuretajele repetate pot duce la lipirea pereților anteriori și posteriori ai uterului, producând o menstruație neregulată, rară sau lipsa ei;
 • infertilitatea.

Avantajele și dezavantajele avortului medicamentos versus cele ale avortului chirurgical

„Avortul medicamentos presupune riscuri mai mici decât avortul chirurgical pentru că în primul rând se elimină perforația uterină. Principala complicație imediată a unui avort chirurgical. Iar dacă vorbim de riscul la distanță a unui avort chirurgical, care nu există în avortul medicamentos, este sinechia uterină inițială sau completă, adică alipirea pereților uterului care se întâmplă dacă chiuretajul este prea agresiv. Iar asta înseamnă că în urma unui chiuretaj, femeile nu mai au menstruații sau acestea devin foarte puțin abundente și dureroase. Iar asta presupune o complicație implicită, infertilitatea“, ne spune Daiana Druță, medic ginecolog.

Un alt avantaj al avortului medicamentos este legat de prețul procedurii în comparație cu cel al unui avort chirurgical. Și mai este un aspect, deloc de neglijat, acela al refuzului medicilor de a face avorturi chirurgicale la cerere.

Un avort medicamentos costă între 150 și 250 de lei, în funcție de farmacie. Și prețurile avorturilor chirurgicale diferă de la spital la spital și de la clinică la clinică. Din păcate, au rămas puține spitale, chiar și în București, care asigură acest serviciu medical, din diferite motive. Iar în clinicile private este extrem de scumpă procedura. Momentan, nici la noi în spital nu se mai fac avorturi chirurgicale dintr-un considerent organizatoric, iar în clinice private sunt prețuri supra adăugate. Și din punctul acesta de vedere ar fi de preferat un avort medicamentos.

Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“

Conform indicațiilor primite de la doamna doctor, alăptarea nu trebuie întreruptă în cazul unui avort medicamentos, deoarece niciunul dintre produse nu se absoarbe în cantitate atât de mare în sânge ca să treacă în laptele matern.

În plus, avortul medicamentos exclude complicațiile care pot să apară la câtva timp după efectuarea procedurii, lucru care nu se întâmplă în cazul avortului chirurgical. Este vorba despre perforarea uterului, dar și de cumplita infertilitate, ce ar putea rezulta în urma sinechiei.

Din păcate, există fete tinere mai multe decât mi-aș fi dorit care recurg la avort. Acum două zile am avut o pacientă de 15 ani. Dar nu e cea mai tânără pe care am avut-o… Am avut prima cezariană la 15 ani și a doua la 16 ani… Iar domnișoara de care vă povestesc nu era deloc de un nivel intelectual scăzut. Era chiar isteață, dintr-un mediu defavorizat, ce-i drept – era de etnie rromă. Își dorise sarcina, însă până la urmă partenerul ei, care era mai mărișor cu vreo 4-5 ani, se răzgândise. Ea a fost foarte responsabilă, chiar m-a sunat astăzi să mă întrebe un detaliu legat de procedură. Bineînțeles că i-am recomandat avort medicamentos, pentru că mi s-a părut responsabilă și potrivită acestui tip de avort. În primul rând pentru complicațiile la distanță, care nu sunt foarte dese, dacă este vorba de un ginecolog experimentat.

Daiana Druță, medic primar obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa