Atenție, ecografiile în sarcină ar putea fi nocive!
Ce-i prea mult strică, zice o vorbă din bătrâni, iar acest lucru pare să fie valabil inclusiv când vine vorba de ecografiile în sarcină.
În decembrie 2014, organizația care reglementează domeniul medical din America – U.S. Food and Drug Administration (FDA) – a emis un avertisment împotriva ecografiilor prea numeroase în sarcină, nejustificate din punct de vedere medical. Cu alte cuvinte, avertizarea FDA nu se referă la ecografii în general, ca metodă de examinare a sarcinii, ci doar la cele făcute „de drag”, pentru a vedea cât mai des copilul.
Ecografiile în sarcină – Dorinţa de ataşament, speculată
„Keepsake images” le numeşte FDA, iar neliniştea cu privire la acestea vine în contextul în care în ultimii ani, în SUA, a crescut semnificativ numărul de centre nemedicale care fac ecografii în sarcină contra cost, fără recomandare medicală, ori de oricâte ori doreşte mama. Gravida poate veni însoţită de tatăl copilului, de rude, de prieteni sau de cine doreşte ea, pentru a vedea cu toţii cum (mai) arată fătul, de obicei pe un televizor mare cât casa. În unele cazuri, ecografiile nu sunt făcute de medici, ci de personalul centrului respectiv, oameni fără pregătire de specialitate.
Deşi avertismentul FDA se referă la situaţia din SUA, el priveşte toate gravidele care tânjesc după următoarea întâlnire cu bebeluşul, cu ocazia următoarei ecografii. Deşi e normal să doreşti să-ţi vezi puiul şi să ţi se confirme că e sănătos, nu trebuie să abuzezi de acest tip de investigaţie medicală. (Cunosc mame care mergeau la doi medici în paralel doar pentru a-şi vedea copilul mai des. Iar asta însemna, uneori, câte două ecografii pe lună.) Ecografia prezintă într-adevăr acest avantaj, de a consolida cumva ataşamentul faţă de bebeluşul aflat încă în burtică, dar prezintă şi unele riscuri care nu trebuie ignorate.
Ce riscuri au ecografiile în sarcină
Potrivit inginerului biomedical Shahram Vaezy, reprezentant al FDA, ecografiile necesită prudenţă deoarece ultrasunetele pot încălzi uşor ţesuturile iar în unele cazuri poate să apară efectul de cavitaţie, respectiv producerea unor mici bule de gaz. Deocamdată nu se cunosc cu exactitate efectele pe termen lung ale ultrasunetelor asupra fătului, spune el, şi de aceea ecografiile ar trebui făcute doar la nevoie, respectiv la recomandarea medicului, şi doar de către o persoană specializată.
Pe de altă parte, există şi cercetători care le atribuie ultrasunetelor efecte secundare multe şi nocive, cum ar fi deteriorarea ireversibilă a neuronilor, încetinirea diviziunii celulelor sau favorizarea apariţiei a diverse forme de cancer sau boli autoimune.
Ecografiile în sarcină – Există un număr optim?
În general, sunt suficiente patru-cinci ecografii de-a lungul sarcinii. În unele cazuri, obstetricianul poate recomanda un număr mai mare de investigaţii, dacă există o situaţie medicală mai aparte.
De obicei, la prima ecografie se confirmă prezenţa unei sarcini.
La ecografia din primul trimestru (între săptămânile 11 şi 14), medicul verifică numărul de embrioni prezenţi şi modul de implantare. Această ecografie evaluează şi vârsta sarcinii, pentru ca medicul să poată aproxima data naşterii.
Ecografiile din al doilea trimestru de sarcină (între 20 şi 22 de săptămâni) şi al treilea (în jurul a 32 de săptămâni) permit evaluarea dezvoltării fătului şi aspectul diverselor organe.
De obicei, încă o ecografie e făcută după declanşarea travaliului.
Ecografiile în sarcină și importanţa lor
Utilitatea ecografiilor nu poate fi negată. Cu ajutorul acestor investigaţii se pot detecta eventuale probleme sau anomalii ale organelor copilului, care pot fi rezolvate înainte sau imediat după naştere, dacă se ştie despre existenţa lor. Dar, așa cum spuneam la început, moderația este cheia!