Anemia în sarcină. Cauze, simptome și tratament

Ramona Dinescu
anemia

Anemia înseamnă un nivel scăzut al fierului din sânge. În timpul sarcinii, din cauza că nevoile tale de fier sunt în creștere, multe femei experimentează un nivel mai mare sau mai mic de anemie.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie susține că fierul este un mineral esențial de care organismul nostru are nevoie pentru a produce hemoglobina, acea proteină din celulele roșii ale sângelui care conduce oxigenul către alte celule ale sângelui. Bebelușul care se dezvoltă în uter are și el nevoie de fier și își va forma astfel depozite pe care le va consuma în primele sale șase luni de viață. De aceea este extrem de important să încerci să previi anemia în timpul sarcinii.

Fierul scade în mod normal în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, organismul nostru produce mai mult sânge. În a doua parte a sarcinii, volumul de sânge va crește cu aproape 50%. În această perioadă este absolut normal ca nivelul hemoglobinei să scadă din moment ce celulele roșii nu pot crește suficient de repede pentru a ține pasul cu volumul mare de sânge. Și dacă nu ai suficiente celule roșii și depozite de fier necesare nevoilor pe care sarcina le exercită asupra organismului, ai putea ajunge anemică. Lăsată netratată, anemia severă poate crește riscul unor complicații serioase, precum nașterea înainte de termen sau greutatea mică a fătului la naștere. Iar dacă pierzi mult sânge în timpul nașterii, anemia ți-ar putea cauza amețeli sau creșterea ritmului cardiac. Uneori sunt necesare transfuzii de sânge.

Semnele anemiei în timpul sarcinii

Unele femei ce suferă de anemie în timpul sarcinii ar putea să nu sesizeze nici un simptom, în timp ce altele ar putea să le simtă din plin.

–          Piele palidă (în special în zona unghiilor, pe interiorul pleoapelor sau buzelor)

–          Stare accentuată de oboseală

–          Stare de slăbiciune

–          Dispnee

–          Modificări ale tensiunii arteriale atunci când stai în picioare

–          Dureri de cap frecvente

–          Palpitații ale inimii

–          Iritabilitate

–          Dificultate la concentrare

–          Limba roșie sau cu fisuri

–          Scăderea apetitului alimentar

–          Pofte pentru unele substanțe nealimentare.

Multe dintre aceste simptome sunt comune în timpul sarcinii, însă pot reprezenta un semn al unui nivel scăzut de fier în sânge.

Anemia poate fi prevenită în sarcină?

Cea mai bună metodă de prevenire a anemiei este să te asiguri  că dieta ta acoperă toate nevoile nutriționale. Multe femei aud despre alimentele bogate în fier și cred că trebuie să consume carne roșie la fiecare masă. Există multe alimente bogate în fier pe care le poți consuma alternativ, astfel încât să te bucuri și de alte vitamine și minerale, nu numai de fier: ouă, spanac, fasole boabe, linte, caise uscate, migdale sau pește. De asemenea, trebuie să consumi și alimente bogate în vitamina C deoarece aceasta ajută la o mai bună absorbție a fierului. Unele alimente, precum soia, reduc abilitatea organismului de a absorbi fierul. La fel şi alimentele bogate în calciu și fosfor.

Majoritatea vitaminelor prenatale conțin fier, așa că dacă urmezi o dietă echilibrată și îți iei vitaminele, nu ar trebui să ai nici o problemă.

Dacă ești totuși anemică, cere sfatul medicului tău care îți va prescrie cele mai bune suplimente de fier, în cantitățile necesare pentru organismul tău.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa