Alimente de evitat în sarcină. Ce să mănânci, de fapt?

Raluca Manea
alimente de evitat în sarcina

Sunt anumite alimente de evitat în sarcină, fiindcă sistemul imunitar al gravidei suferă schimbări, făcând-o vulnerabilă în faţa unor boli cauzate de alimentație.

Pe de altă parte, există alimente care potenţează starea de bine a mamei şi buna dezvoltare a fătului. Pe acestea din urmă este bine să le cunoaştem, pentru a le putea alege din multitudinea de opţiuni alimentare.

Iată care sunt acele alimente de evitat în sarcină:

1. Alcoolul

Este deja cunoscut faptul că alcoolul distruge celulele nervoase, iar, pentru bebeluş, expunerea la alcool, chiar în perioada genezei neuronilor săi, este deosebit de nocivă.  Sindromul alcoolismului fetal nu este un mit, ci are efecte foarte serioase asupra copilului, pe termen lung.

2. Ouăle crude sau insuficient preparate termic

Ouăle crude sau fierte moi pot conţine o bacterie numită Salmonella, ce cauzează o toxiinfecţie alimentară severă, cu  febra, diaree, vomă, cefalee şi dureri abdominale puternice. Pentru ca Salmonella să fie complet distrusă, oul trebuie gătit până când albuşul şi gălbenuşul devin tari şi compacte.

Aşadar, fierbeţi oul în coajă cel puţin şapte minute, pe cel fără coajă cel puţin 5, prăjiţi-l pe ambele părţi, iar, când ieşiţi în oraş, evitaţi dressingurile de salate făcute cu ouă crude, lichiorul de ouă, aluatul crud, maioneza, şerbetul, îngheţata, bezelele sau tiramisu.

3. Peşte cu conţinut ridicat de mercur

Peştele conţine omega 3, care ajută la dezvoltarea creierului bebeluşului, de aceea este recomandat a fi consumat în sarcina aproximativ de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, anumite sortimente de peşte (în special peşti de pradă, de dimensiuni mari, cum sunt rechinul, peştele spadă sau macroul rege) au stocate în organism cantităţi mari de mercur care sunt periculoase pentru sistemul nervos al fătului. Acestea sunt alimente de evitat în sarcină. Soiurile considerate sigure sunt somonul sălbatic, heringul, păstrăvul, sardinele, peştele anşoa şi chiar tonul din conservă în cantităţi limitate.

4. Carnea crudă sau incomplet preparată termic

Din cauza potenţialei infecţii cu toxoplasmă (un parazit care poate determina probleme grave de sănătate la bebeluş sau chiar pierderea sarcinii), este recomandat să consumaţi doar carne foarte bine preparată termic, în condiţii optime de igienă. Din această pricină, evitați sushi, friptura în sânge, carnea pe grătar care nu este bine pătrunsă.

5. Alimentele  nepasteurizate

Fie că este vorba despre sucuri sau produse lactate, este bine să evitaţi alimentele care nu au trecut prin procesul de pasteurizare, pentru că pot provoca listerioze.  Brânzeturile moi cum ar fi feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, questo blanco sau questo fresco, pot fi consumate în timpul sarcinii doar dacă este clar menţionat pe eticheta că produsul este făcut din lapte pasteurizat. Restul, sunt pe lista acelor alimente de evitat în sarcină.

6. Cafeina

Fiind unul dintre cele mai folosite stimulente din alimentaţie, multe femei însărcinate se întreabă dacă au voie să bea cafea în sarcină şi ce cantitate este permisă. Studiile sunt foarte controversate: în vreme ce unele consideră cafeina un factor de risc pentru sănătatea fătului, altele o găsesc inofensivă. Totuşi, pentru a fi în siguranţă nu depăşiţi 200-300 de mililitri de cafea pe zi.

7. Alimente bogate în nitraţi

Consumaţi cu precauţie cremvuşti, carnea afumată şi cârnaţii afumaţi, pentru că au un mare potenţial oncogen,  şi pot avea efecte nocive asupra fătului.

Produsele îndulcite cu îndulcitori artificiali, de asemenea, trebuie consumate cu prudenţă: cel puţin despre zaharină se ştie că traversează barieră placentară, însă aspartamul, xylitolul, sau sorbitolul  nu sunt decât E-uri  fără aport nutritiv, dar cu efecte negative pe termen lung.

Tot în categoria  “de evitat” sunt soia şi alte alimente cu potenţial  alergen, coloranţii alimentari, alimentele greu digerabile şi cele cu mulţi aditivi. Nu ezitați să citiţi etichetele de pe produse şi să le alegeţi doar pe cele sigure.

Cu atâtea mâncăruri de evitat, cum ar trebui să arate dieta unei femei însărcinate?

Dieta gravidei trebuie să fie bogată în proteine, în uleiuri sănătoase, presate la rece şi, în general, neprelucrate termic, legume şi fructe, seminţe, subliniază nutriționistul american Sally Kuzemchak. Dar mai săracă în carbohidraţi.

Mâncarea pe care tu o ingerezi este ceea ce bebeluşul foloseşte pentru a creşte şi a-şi dezvolta creierul şi structura, de aceea iată ce este bine să alegi:

–  alimente cât mai puţin procesate, nerafinate, în forma lor organică
– mâncare gătită , din ingrediente integrale, naturale
– carne, ouă şi produse lactate fără hormoni şi antibiotice
– cât mai multe legume, fructe în cantităţi moderate, iar toate acestea bine spălate chiar dacă le consumaţi fără coajă
– apa pură este băutură ideală
– limiteayă cantităţile de zahăr consumate, şi caută înlocuitori mai sănătoşi ai acestuia,  cum sunt mierea sau stevia
– înlocuieşte alimentele bogate în amidon, cum sunt orezul şi cartofii, cu alte cereale mai sănătoase, ca meiul, quinoa, hrişca, orzul şi ovăzul.

Nu ezita să consulţi medicul cu privire la orice incertitudine legată de alimentaţia în timpul sarcinii!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa