Alcoolul și tutunul în sarcină, spun specialiștii, afectează dezvoltarea fătului
Deși sunt fumătoare și uneori, la câte o petrecere, mai consum câte un pahar de vin, pe perioada celor două sarcini am eliminat complet aceste două vicii. Am vrut să am conștiința împăcată că am făcut tot ceea ce ținea de mine ca să am copii sănătoși.
Mi-a fost foarte greu, recunosc, mai ales să renunț la tutun, însă m-am gândit tot timpul că o fac pentru copiii mei și că voi avea timp tot restul vieții să-mi satisfac viciile. Uneori, când mă chinuiau poftele teribil, mă gândeam că o țigară nu va face nici un rău. Poate că așa este, însă, știam foarte bine că o țigară ar fi adus cu ea încă una, că nici două nu ar fi schimbat lucrurile dramatic, și încă una și tot așa. Este aceeași situație ca în cazul celor care au renunțat la acest viciu ani de zile după care, într-o zi, se prostesc cu o țigară și ajung să se reapuce de fumat.
Despre alcool știam că un pahar de vin pe săptămână nu face nici un rău, însă întâmplarea a făcut să asist la o conferință unde se prezentau ultimele studii în domeniu, efectuate de americani, și care scoteau în evidență faptul că nu este permis niciun strop de alcool în perioada sarcinii deoarece afectează dezvoltarea cerebrală a fătului. Nu am stat să despic firul în patru și să cercetez dacă este complet adevărat, am luat de bună informația și am renunțat și la acel pahar de vin.
Efectele fumatului în sarcină
Am întrebat-o pe Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie despre efectul acestor două vicii în timpul sarcinii și am aflat ceea ce bănuiam – că ar fi bine să renunțăm definitv la ele pe perioada celor nouă luni de graviditate.
Se știe că fumatul dăunează sănătății, însă fumatul în timpul sarcinii aduce daune duble, atât mamei cât și copilului. Se spune că noi suntem direct răspunzători pentru ceea ce facem cu viața și cu sănătatea noastră, însă a influența sănătatea viitorului făt cu bună știință, este o responsabilitate mult prea mare, după părerea mea.
Fumatul în timpul sarcinii poate avea ca efecte adverse complicații la nivelul aparatului cardio-respirator al copilului, avort spontan, naștere prematură, greutate mică la naștere, dar și sarcină extrauterină.
În timp ce fumează, femeia introduce în corp, printre altele, monoxid de carbon – o substanță care reușește să traverseze placenta și să intre în sistemul circulator al fătului. Aici se unește cu hemoglobina din sânge, împiedicând transportul oxigenului la celule.
Efectele consumului de alcool în sarcină
Ca și tutunul, alcoolul traversează foarte ușor placenta și ajunge la făt. Cu alte cuvinte, dacă tu bei alcool și copilul tău bea. Gândește-te doar că bebelușul fiind atât de mic, corpul său descompune mai greu alcoolul ajuns în sângele lui și poate ajunge să sufere de sindromul alcoolic fetal (SAF) ce poate avea efecte ireversibile în dezvoltarea copilului.
Încă din primele săptămâni de viață intrauterină, anumite părți ale corpului copilului se află în plin proces de dezvoltare. Inima, sistemul nervos și membrele încep să se dezvolte primele. Urmează creierul, din săptămâna a patra și până la sfârșitul sarcinii, și celelalte părți componente ale corpului. Dacă în aceste perioade importante tu vei consuma alcool în exces, copilul se poate naște cu defecte fizice, mentale și neuro-comportamentale. În exces înseamnă să exagerezi în mod regulat în ceea ce privește consumul de alcool, însă nu s-a demonstrat dacă există o cantitate minimă de alcool pe care mama o poate consuma în timpul sarcinii. Astfel, concluzia o poți trage singură: nu consuma alcool în sarcină pentru sănătatea copilului tău!