Dacă ești însărcinată și consumi alcool, să știi că și bebelușul tău consumă alcool. Alcoolul traversează uşor placenta, ajungând cu ușurință la făt. Alcoolul consumat în timpul sarcinii creşte riscul de a naşte un copil afectat de sindromul alcoolic fetal (SAF). SAF este un spectru de defecte la naştere cauzate de expunerea prenatală la alcool.
Adevărul despre alcool în sarcină
Alcoolul este teratogen, adică face parte din categoria substanţelor cunoscute ca fiind dăunătoare dezvoltării normale a oamenilor.
Alcoolul traversează placenta și ajunge la făt. Pentru că bebeluşul tău este atât de mic, corpul lui descompune alcoolul mult mai încet. Din acest motiv, alcoolul rămâne în sângele bebelușului mult mai mult decât rămâne în sângele mamei. Acest lucru poate avea efecte dăunătoare ireversibile asupra dezvoltării micuţului.
Toate băuturile care conţin alcool pot fi dăunătoare copilului tău. Nu există o cantitate minimă ce poate fi consumată în condiţii de siguranţă atunci când eşti gravidă.
Cum afectează alcoolul dezvoltarea copilului meu?
Copilul tău este în continuă creştere şi dezvoltare pe parcursul acestor nouă luni. În primele patru săptămâni de sarcină, inima copilului, sistemul său nervos central, ochii, braţele şi picioarele sunt în curs de dezvoltare. Creierul bebeluşului începe să se dezvolte abia din a treia săptămână şi continuă să evolueze pe parcursul sarcinii. În al treilea trimestru, copilul ia rapid în dimensiuni. Dacă ai consuma o cantitate excesivă de alcool în timpul acestor momente cruciale de dezvoltare, ai putea cauza probleme bebeluşului.
Rezultatul consumului excesiv de alcool (aceasta înseamnă să exagerezi în mod regulat în ceea ce priveşte consumul de alcool) poate duce la sindromul alcoolic fetal, cu efecte ireversibile, care pot provoca defecte fizice, mentale şi neuro-comportamentale încă de la naştere.
Ce se întâmplă dacă am băut alcool înainte de a afla că sunt gravidă?
Nu ești prima gravidă din lume care atunci care atunci când a aflat că este însărcinată s-a gândit cu groază la cocteilurile consumate în ultimele weekenduri.
Dacă nu ai fost conştientă de faptul că eşti gravidă şi ai băut alcool, cel mai bun lucru pe care îl poţi face acum este să te opreşti din a mai consuma. Cu cât renunţi mai repede, cu atât mai bine. Dacă te opreşti acum din băut, şansele de face rău copilului sunt minuscule.
Există o cantitate minimă de alcool pe care aş putea-o consuma fără a afecta copilul?
Nu există nici o cantitate cunoscută de alcool pe care o poţi consuma în timpul sarcinii fără a afecta copilul. Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât creşti riscul că bebeluşul să fie afectat de SAF.