Pe măsură ce un cuplu se pregăteşte de o sarcină, este uşor ca atenţia să se concentreze pe sănătatea femeii. Cu toate acestea, există numeroase aspecte de care şi bărbaţii ar trebui să ţină cont în timpul acestor luni critice de pregătire, mai ales dacă vor să fie niște tătici sănătoși.
Chestiunile legate de fertilitate nu se rezumă exclusiv la ceea ce trebuie să facă o femeie. Deși conform Organizaţiei Serviciilor de Informare Teratologică din SUA (OTIS), „agenţii care pot provoca malformaţii congenitale nu ajung la fătul în curs de dezvoltare prin intermediul tatălui precum o fac prin intermediul mamei gravide”, noi ştim că expunerea bărbaţilor la anumiți factori poate duce la unele probleme de fertilitate şi, de asemenea, măreşte riscul apariţiei unor malformaţii congenitale la copil.
Factorii de fertilitate masculină contribuie la aproximativ 50% din toate cazurile de infertilitate, iar numai infertilitatea masculină reprezintă aproximativ o treime din toate cazurile de infertilitate.
Dacă vrei să devii tată, urmează pașii de mai jos pentru a preîntâmpina orice problemă legată de fertilitate:
1. Fă o programare la medic!
Este timpul să găseşti un medic generalist cu care să te simţi confortabil şi la care să îţi faci cât de repede posibil o programare.
2. Fă curăţenie în dulapul cu medicamente!
Elimină cât mai multe din medicamentele pe care le iei în mod regulat. Discută cu medicul tău în legătură cu medicamentele prescrise, în cazul în care urmezi un tratament.
Următoarele medicamente sunt cunoscute ca a avea un impact asupra fertilităţii masculine:
Cimetidina, sulfasalazina sau nitrofurantoina sunt utilizate pentru a trata ulcerul, problemele gastro-intestinale şi infecţiile tractului urinar. Aceste medicamente pot avea un impact asupra producţiei şi cantităţii de spermă.
Steroizii, cum ar fi cortizonul şi prednisonul, care sunt folosite pentru a trata astmul bronşic, artrita şi bolile de piele, au un impact asupra fertilităţii masculine.
Chimioterapia şi radiaţiile pot provoca sterilitate sau o modificare semnificativă a calităţii şi cantităţii spermei.
3. Fii atent la mediul în care lucrezi!
Mediul în care îţi desfăşori zilnic activitatea poate fi un factor care să îţi afecteze fertilitatea. Conform specialiştilor, expunerea în mod constant la anumite substanţe precum pesticide, îngrăşăminte chimice, plumb, nichel, mercur, crom, produse petrochimice, benzen, percloretilen şi radiaţii pot reduce calitatea şi cantitatea spermei şi, eventual, pot duce la infertilitate.
4. Mănâncă şi dormi!
Sunt foarte puţini acei bărbaţi care ar opune rezistență la mâncare şi somn, însă ceea ce mănânci poate face diferenţa. Află care este intervalul de greutate în care ar trebui să te încadrezi şi fă modificările necesare în dietă şi exerciţii fizice pentru a ajunge acolo.
Studiile sugerează că unii bărbaţi care au un număr scăzut de spermatozoizi, au, de asemenea, deficienţă de zinc.
Următoarele alimente sunt bogate în zinc şi ar putea creşte fertilitatea: carne, cereale integrale, fructe de mare, ouă.
Seleniul, care se găseşte în nuci, carne, fructe de mare, ciuperci şi cereale, este benefic pentru fertilitate.
Adăugă cât mai multă vitamina E regimului tău alimentar.
Somnul este indicat pentru a mări cantitatea şi calitatea spermei.
5. Evită alcoolul şi alte substanţe nocive!
Elimină alcoolul, tutunul sau drogurile ilegale. Prea mult alcool poate reduce nivelul de zinc, iar drogurile scad calitatea spermei. S-a dovedit că marijuana afectează calitatea şi cantitatea spermei, însă nu există dovadă conform căreia marijuana ar cauza defecte la naştere.
6. Fereşte-ţi testiculele de căldură!
Căldura provenită de la băile fierbinţi, duşurile calde mai lungi de 30 de minute, saună, păturile electrice şi îmbrăcămintea strâmtă ar putea supraîncălzi testiculele şi scădea cantitatea de spermă.
7. Fereşte-te o perioadă de bicicletă
Ciclismul poate provoca suficient de multă frecare încât să crească temperatura testiculelor tale. Creşterea temperaturii şi posibilitatea prejudiciului pot scădea numărul de spermatozoizi.
Dacă ți se pare că în viața ta au apărut brusc prea multe interdicții, iată o serie de lucruri care ţi-ar putea ridica moralul atunci când simţi că lucrurile nu merg prea bine:
Ţine cont de faptul că în tot acest proces devii din ce în ce mai sănătos şi prevenii numeroase complicaţii medicale majore.
Ia un supliment de multivitamine, poate chiar unul pentru fertilitate masculină, mai ales că vorbim despre tătici sănătoși.
Ia în considerare să îţi faci un test de fertilitate acasă pentru a-ţi lua o greutate de pe suflet.
Bucură-te de sex şi romantism la fel cum o făceai şi altă dată. Este uşor să te gândeşti la sex ca la o corvoadă atunci când încerci să ai un copil. Adu-ți aminte să te bucuri de procesul în sine și dă-ți voie să uiți de rezultat.
Fii romantic. Viaţa se va schimba (în bine) după ce apare copilul, însă nu va fi niciodată la fel cum este acum. Bucură-te de fiecare moment alături de partenera ta.