6 simptome jenante ale sarcinii și remedii pentru le depăși

Theodora Fintescu, redactor

Simptome jenante ale sarcinii. Când am rămas însarcinată am fost în culmea fericirii vreo… câteva săptămâni. Apoi, între săptămâna 8 şi săptămâna 13 de sarcină am crezut că nu voi mai putea mânca niciodată, că pâinea şi covrigii imi vor fi prieteni pe viaţă şi că îmi voi arunca toate parfumurile pe geam.

Îmi era atât de rău încât vomitam dis de dimineaţă fără să fi apucat să pun un strop de apă în gură, vomitam ziua, doar aşa, de control, să-mi amintesc că sunt însărcinată, şi seara, ca ritual înainte de culcare. Carnea a fost un mare NU în cele cinci săptămâni, însă cartofii prăjiţi parcă că îmi făceau bine. Nu credeam că poate fi ceva mai greu decât greţurile din timpul sarcinii. 

Însă răul cel rău nici nu venise, căci din luna a cincea au început să mi se întâmple chestii „ruşinoase”, acele mici lucruri despre care nu se vorbeşte decât cu mâna la gură. Aveam de toate: şi incontinenţă urinară, şi gaze, şi scurgeri vaginale, toate asezonate cu „mici” dureri de spate din cauza nervului sciatic şi dureri de încheieturi la mâini. Ah, şi am uitat să vă spun că, bonus, râgâiam foarte des.

Ce mi s-ar mai fi putut întâmpla pe lângă toate acestea?

Ştiam că în sarcina mi se va schimba corpul, că voi fi mai obosită şi că voi trece prin tot felul de angoase. Însă nu ştiam, pentru că nu se prea discută despre intimităţi de acest gen, că nu mai ai controlul corpului tău şi că ţi se pot întâmpla lucruri exact când nu te aştepţi. Ca de exemplu, să faci pipi pe tine la film, când râzi cot la cot cu prietenii tăi! Ca să nu uit de aceste stări, căci maternitatea are acest minunat dar al uitării, am făcut un mic îndreptar al stărilor jenante care pot apărea în timpul sarcinii.

Copiii nou născuți nu vin cu manual de întrebuințare. Dar vin cu speranțe și așteptări din parea părinților. Și mai vin și cu experiențe foarte noi. Pentru aceștia există pachetul La început de drum. Detalii AICI.

1. Simptome jenante ale sarcinii. Constipaţie

Apare în ultimele două trimestre de sarcină şi se datorează nivelului ridicat de progesteron care relaxează muschii tractului digestiv. Vitaminele prenatale şi fierul pot provoca şi ele o încetinire a tranzitului intestinal. 

Remedii: adoptă o  dietă bogată în fibre; bea cel puţin 2 litri de apă pe zi; ai grijă la cât calciu iei în timpul sarcinii, căci prea mult poate provoca constipaţie; mergi pe jos cat de des poţi şi fă exerciţii special concepute pentru sarcină.

2. Simptome jenante ale sarcinii. Hemoroizi

Întreabă orice femeie însărcinată şi sigur vei afla o poveste mai mult sau mai puţin dramatică legată de hemoroizi. Ei sunt rezultatul dilatării venelor de la nivelul rectului sau al vaginului din cauza creşterii volumului de sânge din organism. Pot apărea oricând în timpul sarcinii şi uneori se inflamează imediat după naştere, din cauza presiunii din timpul expulziei fătului. Hemoroizii sunt provocaţi şi de constipaţie, aşa că cele două sunt strâns legate. 

Remedii: previne hemoroizii evitând constipaţia, bea multă apă pentru hidratare, iar dacă persistă durerile sau sângerarile, întreabă medicul ginecolog despre ce creme anti-inflamatoare poţi folosi în timpul sarcinii. Băile calde de şezut ajută la amelioararea durerii şi la prevenirea agravării lor. 

3. Simptome jenante ale sarcinii. Flatulenţa

Nu ţi se spune nici despre ea pentru că lucrurile greu de suportat în sarcină se uită odată cu venirea pe lume a micuţului tău. Însă atunci când te confrunţi cu flatulenţa, nu-i deloc comod pentru că nu o poţi controla. Tot hormonii sunt de vină pentru apariţia gazelor din timpul sarcinii, căci, odată cu digestia încetinită, alimentele fermentează mai mult în stomac. Urmarea? Gaze urât mirositoare greu de controlat… 

Remedii: evită să bei lichide în timpul mesei, mănâncă încet pentru a evita înghiţirea aerului, renunţă la băuturile carbogazoase. 

4. Scurgeri vaginale

Nu se compară cu scurgerile obişnuite pentru că în timpul sarcinii ele devin abundente. În termeni medicali se numesc leucoree. Aceasta apare pe fondul creşterii cantităţii de sânge către zona vaginală. Leucoreea nu are culoare ori miros neplăcut, este normală şi, de fapt, te apără de bacterii. Este un scut împotriva infecţiilor din sarcină, aşa că este de partea ta. Leucoreea poate deveni densă spre sfârşitul ultimului trimestru de sarcină, pregătind corpul pentru travaliu. În cazul în care devine colorată sau urât mirositoare există posibilitatea unor infecţii, moment în care e bine să mergi la medic. Nu există remedii contra scurgerilor vaginale. Spălăturile vaginale nu sunt indicate în timpul sarcinii. 

5. Incontinenţa urinară

Pe lângă urinările dese, femeile se plâng şi de incontinenţa urinară care apare frecvent  în ultimul trimestru de sarcină, când presiunea uterului afectează vezica. Micile scăpări de urină pot fi provocate de strănut, tuse, hohote de râs. Din experienţa mea, nu recomand să alegi comedii atunci când mergi la cinematograf! 

Remedii: fă câteva exerciţii Kegel care îţi pot antrena muşchii pelvieni, inclusiv o parte din muşchii care controlează fluxul urinar. Drumurile mai dese la toaletă pot fi şi ele o soluţie!

6. Pilozitate excesivă

Tot hormonii din sarcină sunt responsabili cu creşterea părului. Dar ce te faci când acesta creşte şi în locuri nedorite, adică pe abdomen, sâni sau pe faţă? Remedii nu există, ci soluţii de moment care constau în vizite regulate la cosmetică. Sau să aştepţi cuminte să naşti şi să vină perioada în care îţi va cădea tot părul pe care l-ai strâns în timpul sarcinii, din păcate chiar şi cel din coadă. În tot acest timp, îţi poţi invidia prietenele care se laudă că în timpul sarcinii aproape că le-a dispărut părul de pe corp şi că şi-au rărit vizitele la cosmetică. Viaţa e nedreaptă! 

Eu le-am bifat pe toate, iar pe moment nu mi s-au părut atât de grave, luând experienţa sarcinii cu bune şi rele. Îmi amintesc că eram amuzată despre cum  toate s-au adunat într-un corp de femeie mignonă de 1,55, dar nu era râsul meu, cu siguranţă. Totuşi, niciunul dintre aceste simptome nu mă împiedică să mă gândesc la o altă sarcină (ce-i drept, nu foarte curând). 

Vouă ce lucruri jenante vi s-au întâmplat în sarcină şi cum aţi făcut faţă momentelor ruşinoase?

Copiii nou născuți nu vin cu manual de întrebuințare. Dar vin cu speranțe și așteptări din parea părinților. Și mai vin și cu experiențe foarte noi. Pentru aceștia există pachetul La început de drum. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa