6 lucruri de evitat în timpul sarcinii

Raluca Dumitrică
de-evitat-in-timpul-sarcinii-totul-despre-mame

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unei femei, dar şi o perioadă în care aceasta ar trebui să aibă mai multă grijă de corpul său, pentru a se asigura că bebeluşul din burtică se dezvoltă aşa cum trebuie. Pentru a duce la bun sfârşit acest lucru, iată o serie de lucruri de evitat în timpul sarcinii!

1.Radiografiile

Cercetările din ultimul timp subliniază că nu mai este un pericol chiar atât de mare ca o gravidă să fie supusă unei investigaţii care presupune folosirea radiografiilor, pentru că doza de radiaţii nu este chiar atât de mare, încât să îi poată provoca fătului malformaţii sau probleme de dezvoltare. Dar dacă sarcina este în primul trimestru, precauţiile ar trebui să fie mai mari şi să se evite o asemenea radiografie.

Chiar dacă radiografia poate să fie una „minoră”, cum ar fi pentru o problemă stomatologică, evită să faci o astfel de operaţiune şi spune-i medicului că eşti însărcinată. Un sfat foarte bun este acela că problemele de sănătate de orice fel şi care implică investigaţii radiografice să fie rezolvate înainte de a rămâne însărcinată sau, dacă acest lucru s-a produs, deja, să fie ameliorate de medic sau chiar eliminate fără proceduri care pun în pericol sănătatea fătului.

Dacă ai deja un copil căruia trebuie să i se facă o radiografie, nu îl lua în braţe în acele momente, dacă crezi sau ştii că eşti însărcinată.

2. Mâncărurile prea sărate

Chiar dacă sarcina poate să afecteze senzaţia gustului, asta nu înseamnă că trebuie să îţi torni sare cu nemiluita în mâncarea consumată. Medicii ne spun că în timpul sarcinii sarea duce la retenţia de apă, ceea ce face că rinichii şi splina să nu mai funcţioneze la parametri optimi. De aici se ajunge la picioare umflate, infecţii urinare, constipaţie şi hipertensiune arterială.

3. Ţigările şi alcoolul

Dacă înainte de a rămâne însărcinată fumatul şi băutul câtorva pahare de vin sau de bere te relaxau şi făceau întâlnirile între prieteni şi mai savuroase, în sarcină ar trebui să încetezi să mai apelezi la ele ca la un factor de bună dispoziţie. Ele aduc cu ele felurite pericole pentru făt. Cel mai grav este Sindromul Alcoolic Fetal, care duce la întârzieri ale creşterii fătului sau chiar retard mental, defecte congenitale la naştere, malformaţii faciale, disfuncţii ale sistemului nervos central şi o serie de alte disfuncţii ale organelor principale. Fumatul este la rândul său nociv şi poate să ducă la greutate mică la naştere, probleme respiratorii pentru făt sau creşterea frecvenţei sale cardiace.

4. Tocurile cui

Chiar dacă nu este neobişnuit să vedem pe stradă o gravidă cu burta foarte proeminentă, semn că este într-un stadiu avansat al sarcinii, şi tocuri înalte şi subţiri, asta nu înseamnă că ar trebui să faci şi tu aşa. Centrul de gravitate se schimbă pe perioada sarcinii, iar, oricât de prietenă ai fi cu tocurile, există riscul să îţi pierzi echilibrul şi să cazi, aşa că mai bine le pui deoparte până naşti. Pentru că tocurile cui sunt unele dintre lucrurile de evitat în timpul sarcinii, apelează la alte feluri stylish de încălţăminte, magazinele sunt pline de propuneri!

5. Medicamentele fără recomandarea medicului, de evitat în timpul sarcinii

Chiar dacă ai impresia că o banală aspirina nu are cu ce să-ţi facă rău atunci când eşti însărcinată, adevărul este că nu ar trebui să iei niciodată medicamente pe perioada sarcinii fără recomandarea medicului. Este foarte important ca niciun fel de medicamente să nu fie luate în primele 8 săptămâni de sarcină, atunci când se formează inima, creierul şi plămânii fătului.

6. Litiera pisicii

Oricât ţi-ar fi de dragă pisicuţă ta, nu ar mai trebui să îi cureţi litiera în timpul sarcinii. Pisicile sunt purtătoare de parazitul Toxoplasma gondii, care provoacă toxoplasmoza, infecţie ce poate să ducă la malformaţii congenitale. Parazitul traversează placentă şi îi poate provoca bebeluşului probleme cu vederea, afecţiuni cardiace sau cerebrale ori poate să ducă chiar la avort spontan.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Te-ar mai putea interesa