13 mituri despre sarcină

Alexandra Constantin
gravida sot in pat

Nu puține sunt informațiile despre perioada de sarcină la care au acces viitoarele mamele. Din păcate nu toate sunt și bazate pe adevăr. Descoperă în rândurile de mai jos mituri despre sarcină pe care mamele trebuie să le cunoască, explicate de specialisti citati de www.brightside.me.

Mituri despre sarcină: naști mai ușor dacă ai șoldurile mai mari

Una dintre vorbele din popor des auzite când vine vorba de naștere este și cea că dimensiunea mai mare a șoldurilor femeii ușurează venirea pe lume a micuțului. Lucru care nu este adevărat. Distanța dintre oasele iliace nu are nimic de-a face cu mărimea canalului de naștere. Ceea ce contează de fapt este forma și mărimea porțiunii cunoscute sub numele de intrarea în pelvis, potrivit www.brightside.me. Iar aceasta poate să fie de mărime asemănătoare chiar dacă femeia este mai slabă sau mai corpolentă.

Forma burții arată dacă este băiat sau fată

Este de mare ajutor dacă medicul sau chiar viitoarea mamă ar putea să știe sexul bebelușului doar dacă analizează mărimea și forma burții. Cele două aspecte care pot influența forma și mărimea burții sunt de fapt dimensiunea fătului și poziția lui în burtă.

Mituri despre sarcină: prea multe ecografii pot afecta bebelușul

Nu există în momentul de față dovezi științifice care să arate că efecturea prea multor ecografii în sarcină poate afecta mama sau fătul. Iar asta deoarece la realizarea procedurii nu se folosesc radiații, ci unde de sunet de înaltă frecvență ce pot să reproducă imaginea bebelușului. Dar intensitatea acestor unde este destul de redusă, iar procedura nu durează mult.

Evită să dormi pe burtă în sarcină

Bebelușul este poziționat adânc în interiorul muscular al uterului și este bine protejat. Așa că gravida poate să doarmă pe o parte sau pe burtă dacă se simte confortabil.

Mituri despre sarcină: nu e bine să alergi când ești însărcinată

Tocmai ai aflat că ești însărcinată? Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la alergat, cu atât mai mult dacă obișnuiești să faci acest lucru de mult timp. Important este să ai acordul medicului care urmărește sarcina și să nu alergi prea mult sau pe distanțe foarte mari.

Grețurile apar doar în primul trimestru

Mituri despre sarcină? Unul dintre acestea este și faptul că grețurile specifice perioadei apar doar în prima parte a zilei și doar în primele trei luni de sarcină. Rezultatele studiilor au arătat că aproape 80% dintre femeile însărcinate întâmpină la un moment dat astfel de neplăceri, dar doar 2% dintre ele au stări de greață în prima parte a zilei. Este adevărat că de cele mai multe ori astfel de probleme apar în primul trimestru de sarcină, dar statisticile arată că aproape 20% dintre gravide au astfel de stări până la finalul perioadei de graviditate.

Mituri despre sarcină: ridicarea mâinilor deasupra capului poate afectat bebelușul

Nu este bine să ridici mâinile deasupra capului deoarece cordonul ombilical poate să se înfășoare în jurul gâtului fătului – un alt mit despre sarcină. Adevărul este că mișcările mamei nu pot influența poziția cordonului ombilical. De multe ori se întâmplă ca bebelușii să se nască cu cordonul ombilical în jurul gâtului, dar medicul îl înlătură prin două mișcări.

Nu e bine să ai pisică dacă ești însărcinată

Pisicile sunt purtătoarele unei infecții rare cunoscute sub numele de toxoplasmoză, infecție ce poate cauza apariția de defecte congenitale la făt. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la pisica pe care o ai de ceva timp după ce ai aflat că ești însărcinată. Cu toate acestea, bine este să eviți să faci curat la litiera ei pe perioada sarcinii. Nu ezita în schimb să folosești mănuși de unică folosință și să te speli bine mâini dacă nu are cine să facă acest lucru.

Mituri despre sarcină: sarcina – cea mai fericită perioadă

Deseori se consideră că perioada de graviditate este și cea mai frumoasă din viața femeii. Cu toate acestea, multe gravide sunt stresate, au stări de confuzie, le este teamă și au sentimente contradictorii. Specialiștii susțin că între 14%-23% dintre gravide au simptome specifice depresiei în cele nouă luni de sarcină. Iar acest lucru se întâmplă deoarece apar schimbări hormonale.

Poți să bei alcool din când în când

Nu doar mama bea astfel alcool, ci și fătul. Important de știut este că alcoolul poate trece prin placentă. Mai mult, consumul de băuturi alcoolice în sarcină poate crește riscul de apariție a defectelor congenitale la nivel neurologic și chiar fizic.

Mituri despre sarcină: slăbești mult când naști

Greutatea din sarcină este combinația dintre greutatea bebelușului, a placentei, creșterea în dimensiune a uterului, a sânilor, volumul mai mare de sânge și de lichide din corpul gravidei, dar și cantitatea suplimentară de grăsime. Imediat după naștere veți pierde greutatea bebelușului, placenta, dar și lichidul amniotic, iar în săptămânile următoare slăbești din greutatea proprie și se retrag din lichidele reținute în țesuturi. Kilogramele rămase sunt de fapt cantitatea suplimentară de grăsime acumulată în cele nouă luni de graviditate, greutate pe care o pierzi în timp.

Cezariana, cea mai la-ndemână cale de a naște

Multe dintre gravide aleg cezariana și nu nașterea vaginală, chiar și atunci când nu există motive medicale. Iar asta deoarece se consideră că cezariana presupune mai puțină durere, dar și mai multă siguranță pentru mamă și bebeluș. În realitate, cezariana este dureroasă, doar că durerea apare imediat după venirea pe lume a micuțului. De asemenea, bine de știut este că cezariana poate să fie asociată cu eventuale complicații pe viitor.

Mituri despre sarcină: fătul nu este afectat de factorii din exterior

Mult timp s-a considerat că bebelușul se naște fără a cunoaște lumea din exterior. Doctorii însă susțin că ei aud sunetele din jurul lor, în special vocea mamei care îi ajută să se calmeze. De asemenea, ei pot să vadă lumina dacă este foarte puternică și să guste din mâncarea pe care mama o consumă (prin mirosirea și atingerea perețiilor placentei). În plus, ei pot să viseze și chiar să reacționeze la sunetele din jurul lor. Așa că se poate spune că ei ajung să cunoască câte un pic din lumea exterioară încă dinainte de a se naște.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa