Beneficiile meditaţiei antistres pentru viitoarele mămici

Raluca Dumitrică
Exercitiu de meditatie antistres
Meditaţia antistres îţi oferă relaxare pe parcursul sarcinii

Exercitiu de meditatie antistres
Meditaţia antistres îţi oferă relaxare pe parcursul sarcinii

Câteva exerciţii corecte de meditaţie antistres aduc avantaje în sarcină

O viitoare mamă trece printr-un cumul de stări diverse în lunile de sarcină, din care nu lipsesc stările negative, grijile pentru copil, disconfortul fizic şi teama pentru momentul naşterii.

Deşi toate acestea le pot afecta emoţional pe viitoarele mămici, cu ajutorul unor exerciţii de meditaţie antistres, o tehnică de relaxare care aduce beneficii mamei şi copilului, stresul din perioada sarcinii poate fi controlat.

Dacă sunt practicate regulat, exerciţiile de meditaţie antistres pot uşura extrem de mult perioada de graviditate. Printre beneficiile expuse de practicanţii meditaţiei se numără reducerea anxietăţii şi a stresului, dobândirea unei stări de linişte sufletească şi un somn mai bun, precum şi diminuarea durerilor de spate.

Exerciţiile de meditaţie antistres formează o legatură puternică între mamă şi bebeluş

Lista avantajelor continuă cu cele pentru bebeluş, care, datorită exerciţiilor de respiraţie, primeşte oxigen suplimentar. În plus, meditaţia din timpul sarcinii îmbunătăţeşte relaţia dintre mamă şi făt şi creează o legătură puternică între cei doi, astfel încât mama şi bebeluşul pot comunica şi se pot chiar asculta unul pe celălalt.
Meditaţia în timpul sarcinii cu scopul calmării minţii şi trupului poate fi practicată de orice gravidă, fără ca aceasta să aibă cunoştinţe complete despre acest procedeu. Totuşi, trebuie acordată o atenţie deosebită exerciţiilor de respiraţie, deoarece, cu cât vor fi mai corecte, cu atât vor oxigena mai bine creierul şi te vor ajuta la eliberarea tensiunii adunate la nivelul muşchilor. Iată care este întregul parcurs al unei şedinţe de meditaţie.

 Meditaţia eficientă în timpul sarcinii se poate face în 4 paşi

1. Aşază-te într-o poziţie cât mai confortabilă. După ce faci acest lucru, pune o mâna pe piept şi o mână pe burtă, coloana fiind cât mai dreapta. Poţi să te sprijini cu spatele de un perete, pentru un plus de confort. Pentru a avea parte de o experienţă cât mai plăcută, nu uita să te îmbraci cât mai lejer şi să închizi televizorul, calculatorul sau radioul, care te pot distrage de la meditaţie.

2. Respiraţia trebuie să fie cheia: trage aer în piept pe nas şi pe urmă expiră pe gură, cu atenţie mare în zona abdomenului, care trebuie să se dilate suficient, astfel încât bebeluşul să primească mai mult oxigen. Muşchii gâtului, umerilor şi feţei trebuie să fie relaxaţi în timpul respiraţiei, iar orice mişcare a bebeluşului trebuie atent observată.

3. Încearcă să urmăreşti mişcările abdomenului la fiecare inspiraţie/expiraţie. Dacă eşti începătoare, ar fi bine să repeţi exerciţiile acestea cam 10-15 minute, iar dacă ai mai făcut, deja, poţi să prelungeşti  aceste exerciţii chiar şi până la 30 de minute. O relaxare rapidă îi va transmite o  stare pozitivă fătului.

4. Concentrarea pierdută din timpul mediaţiei poate fi regăsită cu ajutorul câtorva mantre care te ajută să revii în prezent. Aceste mantre sunt cuvinte, sunete, grupuri de silabe şi afirmaţii care ne ajută să medităm mai uşor şi care sunt utile şi pentru a face conversaţie cu bebeluşul tău. Ca exemplu, în timpul respiraţiei poţi rosti mantra „te iubesc”. Cuvântul „te” trebuie rostit în timp ce inspiri, iar cuvântul „iubesc” pe expiraţie.

5. Dacă nu mai poţi să te concentrezi, opreşte meditaţia şi întoarce-te la programul tău obişnuit. Meditaţia efcientă se poate obţine cel mai bine atunci când eşti singură acasă sau, dacă eşti deja mămica unui copilaş, atunci când cel mic doarme. Practicată zilnic, meditaţia asigură o bună stare de spirit, iar orice dificultate de concentare poate fi eliminată atunci and reuşeşti să meditezi 5-10 minute pe zi. De asemenea, timpul acordat meditaţiei poate fi mărit gradual, pe măsură ce capeţi mai multă experienţă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa