Protejează-ți puiul și întreaga familie, pe viață! Beneficiile recoltării placentei la naștere prin Cord Blood Center

Daniela Ionita

Accesul la tratamente cu celule stem recoltate la naștere poate reprezenta o șansă în plus pentru sănătatea copilului și familiei tale. Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România, care aniversează anul acesta 18 ani de activitate, oferă posibilitatea recoltării țesutului placentar, la pachet cu țesutul și sângele ombilical, și stocarea lor prin criogenare. Este un serviciu unic în țara noastră și disponibil în doar alte câteva state europene.

De ce este placenta atât de importantă? Dintre toate țesuturile recoltate, conține cea mai mare cantitate și varietate de celule stem, celule cu proprietăți și utilizări multiple – terapii celulare și regenerative pentru țesuturi și organe afectate -, care au făcut posibil tratamentul a peste 85 de afecțiuni grave, considerate în urmă cu ceva vreme incurabile: boli hematologice (anumite tipuri de leucemii, limfoame), boli oncologice (precum tumorile solide), boli neurodegenerative sau deficiențe imune și metabolice. 

În plus, tot în placentă se regăsesc celule stem care pot fi folosite în terapii pentru frații, părinții ori bunicii copilului la nașterea căruia au fost prelevate țesuturile. „Dintre toate țesuturile recoltate, placenta joacă cel mai important rol în terapiile cu celule stem. Ea conține inclusiv celule imuno-evazive, cu niveluri reduse sau chiar zero a markerilor de compatibilitate HLA, asta însemnând că pot fi utilizate pentru orice membru al familiei”, afirmă dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center România. 

Importanța placentei în terapiile cu celule stem a determinat Cord Blood Center România să investească în capacități crescute de recoltare și stocare în condiții de criogenie pentru numărul maxim de celule stem disponibile la naștere. „Investițiile în infrastructură și tehnologii avansate ne-au permis să procesăm și să stocăm atât sângele și țesutul ombilical, cât și întregul țesut placentar. În prezent, România este una dintre puținele țări – alături de Germania, Marea Britanie, Cehia și Slovacia – în care viitorii părinți au acces la recoltarea placentei la naștere.  

Recoltarea la naștere a placentei în întregime, alături de sângele și țesutul ombilical reprezintă o șansă unică, iar procesul în sine nu este dureros și nu prezintă niciun fel de risc. Mai mult, cercetările recente în domeniul crioprezervării celulelor stem indică faptul că celulele stem crioconservate nu sunt afectate de trecerea anilor, ci demonstrează o durabilitate excepțională, fiind, practic, nemuritoare.  

Cord Blood Center se evidențiază prin transparență, oferind detalii clare și accesibile despre prețuri, serviciile incluse și locația băncilor de stocare. La noi în țară aproximativ 100.000 de părinți au ales recoltarea, procesarea și stocarea cu Cord Blood Center România în cei 18 ani de activitate, iar la nivel de grup, în Europa, peste 250.000 în cei 25 ani de activitate.   

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa