Preeclampsia: un nou test urinar eficient în diagnosticare

Monica Tătaru, redactor

O echipă de cercetători americani au creat un test urinar mai sigur și mai eficient în detectarea rapidă a preeclampsiei.

Preeclampsia este o patologie a sarcinii asociată cu apariția hipertensiunii și prezența proteinelor în urină. Această afecțiune este încă destul de puțin cunoscută, deși este întâlnită la numeroase gravide în fiecare an. Adesea, această patologie este prezentă la femeile însărcinate care au hipertensiune arterială, iar prezența proteinelor în urină confirmă diagnosticul.

Grupul de cercetători din cadrul Facultății de Medicină a Universității Ohio a propus recent un alt tip de test urinar, diferit de cele folosite până acum, și care ar putea da un diagnostic rapid.

“Este vorba de primul studiu clinic ce utilizează un tester de hârtie ce conține un colorant roșu. Mecanismul folosit este mult mai bun și poate stabili sau exclude diagnosticul de preeclampsie”, a explicat dr. Kara Rood, coordonatorul studiului. “Suntem convinși că cercetarea noastră va avea o însemnătate foarte mare asupra sănătății mamei și copilului”, a adăugat aceasta.

O boală ale cărei simptome apar adesea foarte târziu

Preeclampsia rămâne una dintre cauzele importante de deces matern. Preeclampsia este o complicație destul de frecventă a sarcinii (6-8%). Gravidele care prezintă mai frecvent această complicație sunt cele care au o patologie preexistentă (diabet zaharat, hipertensiune arterială cronică sau insuficiență renală).

“Avem de-a face cu o maladie care nu are aceeași evoluție la fiecare pacientă. Unele gravide pot avea această afecțiune, iar simptomele să se manifeste după câteva săptămâni. Alte paciente ating niveluri periculoase îm extrem de scurt timp”, explică dr. Rood.

Cercetătorii au recrutat 346 de femei însărcinate care prezentau suspiciune de preeclampsie. Noul test urinar a furnizat rezultatele în doar trei minute. În paralel au fost efectuate și testele clasice. Rezultat: 99 dintre femeile însărcinate au primit diagnosticul de preeclampsie, iar în 79% nașterea a trebuit să fie declanșată pentru a nu pune în pericol viața mamei și a fătului. Echipa de cercetători a constatat că testul inovator a avut o precizie de 86 %, cu mult superioară testelor biochimice.

Semnele preeclampsiei

Prin definiție, preeclampsia reprezintă apariția hipertensiunii arteriale după săptămâna a 20-a de gestație sau în perioada imediat postpartum, și revenirea valorilor tensiunii arteriale la normal în primele 3 luni după naștere.

De asemenea, hipertensiunea este asociată cu cel puțin unul dintre următoarele simptome:
– proteinurie >300 mg/24h;
– oligurie sau creatinină plasmatică > 0.09 mmol/l;
– dureri de cap;
– transpirație la nivelul mâinilor și feței
– perturbări vizuale;
– creșterea enzimelor hepatice
– durere în hipocondrul drept;
– trombocitopenie;
– creșterea lactat dehidrogenazei;
– hemoliza;
– vomă și stări de greață;
– restricții în creșterea intrauterină.

Managementul preeclampsiei presupune monitorizarea atentă a mamei pentru a preveni apariția crizelor convulsive și a identifica eventuale complicații. Se are în vedere controlul tensiunii arteriale, controlul balanței fluidelor, monitorizarea fătului, precum și asistarea nașterii.

Ce poți face pentru a evita apariția preeclampsiei

Noile ghiduri ale Asociației Americane a Inimii încurajează crearea unui istoric al femeii gravide. Acesta ar trebui să îi furnizeze medicului care supraveghează sarcina informații despre:
– Numărul sarcinilor pe care gravida le-a avut
– Dacă a avut sau nu preeclampsie sau tensiune arterială crescută la una din sarcinile anterioare
– Dacă a avut diabet gestațional
– Câte avorturi sau sarcini oprite în evoluție a avut femeia
– Dacă unul dintre copii s-a născut prematur sau a avut restricții de creștere
– Greutatea copiilor la naștere

Medicii le recomandă gravidelor să se intereseze dacă au rude cu hipertensiune arterială sau alte boli de inimă și să își informeze medicul în acest sens. De asemenea, ar trebui să aibă o dietă echilibrată și să facă mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi (gimnastică pentru gravide, înot sau mers pe jos). “O gravidă nu trebuie să se îngrașe excesiv. Mai ales cele la risc ar trebui să aibă grijă de greutate. Dacă fumează, trebuie să se oprească. Tutunul crește riscul apariției hipertensiunii și afectează vasele de sânge. Viitoarele mame ar trebui să vorbească cu medicul lor despre un eventual tratament cu aspirină”, recomandă coordonatorul studiului american.

Citiți mai multe despre preeclamsie și în articolele de mai jos:

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa