Poziția de somn a gravidei poate duce la decesul bebelușului

Cristina Călin, redactor-șef

  Unul dintre cele mai grele lucruri în timpul sarcinii este găsirea unei poziții cât de cât confortabile pentru somn. Problema este cu atât mai complicată în ultimul trimestru de sarcină când pare că orice variantă ai alege, nu va fi bună pentru tine. Cercetătorii spun că dormitul pe laterală reduce riscul de a naște un copil mort.

  Cercetătorii au strâns date de la studii făcute în Marea Britanie, Noua Zeelandă și Australia, la care au participat mai bine de 3000 de femei, dintre care 850 au născut copii morți. Toate lucrările urmărite au vizat poziția de somn a gravidei, mai ales în ultimul trimestru al sarcinii. Studiul a fost publicat în revista de specialitate EClinical Medicine.

  După ce au analizat toate rezultatele au conchis că femeile care au dormit pe spate după cea de-a 28-a săptămână de sarcină au avut un risc dublu de a naște un copil mort față de cele care au dormit pe o parte. Cercetătorii spun că nu contează dacă femeie alege să doarmă pe dreapta sau pe stânga. Ambele variante sunt bune.

  Oamenii de știință au luat în calcul și alte aspecte care ar putea influența starea de sănătate a fătului. Consumul de droguri, fumatul în timpul sarcinii, vârsta mamei, diabetul sau hipertensiunea pre-existente sunt și ele factori de risc.

  Nu este pentru prima dată când se descoperă că este o legătură între poziția de somn a gravidei în ultimul trimstru de sarcină și riscul de a naște cu copil mort. În 2017 o altă cercetare a ajuns la concluzia că cel mai sigur pentru bebeluș este ca mama să doarmă pe-o parte. Cauza morții poate fi faptul că atunci dormitul pe spate implică o presiune enormă asupra uterului, ceea ce reduce cantitatea de sânge care ajunge la bebeluș.

  Poziția de somn a gravidei. Ce se întâmplă cu vasele de sânge?

  Un studiu realizat de medici de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă) a adus dovezi clare cu privire la poziția de somn a gravidei și efecte asupra bebelușilor. Ei le-au făcut femeilor însărcinate RMN pentru a vedea ce se întâmplă atunci când, în ultimul trimestru de sarcină, dorm pe spate. Au observat că fluxul sangvin se reduce cu 80%, iar bebelușul nu mai are nicio sursă de hrană și oxigen. Riscul de deces, în acest caz, este foarte mare, mai ales în cazul bebelușilor mici și foarte mici.

  Vena cavă este incercuită cu albastru, iar aorta cu roșu. În imaginea din stânga mama doarme pe o parte, în timp ce în imaginea din dreapta doarme pe spate.

  Cea mai bună variantă pentru a nu te răsuci în somn și a ajunge să dormi pe spate este să folosești o pernă specială pentru gravide, pe care să o poziționezi în spatele tău. De asemenea, mai poți adăuga una sub burtă și alta între picioare pentru ca somnul să îți fie mai confortabil.

  Studiul poate veni în beneficiul mamelor și al bebelușilor și poate avea un impact important asupra vieții lor. Anual peste 153.000 de femei nasc copii morți, iar poziția de somn a gravidelor în ultimul trimestru de sarcină ar putea salva 6% dintre aceștia.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa