Travaliu greu la a doua naștere. „Când le spuneam asistentelor că nu mai pot de durere, ele mă trimiteau să mă plimb”

Deși personalul maternității a fost de mare ajutor, până la epidurală Roxana a trebuit să-și gestioneze singură durerile.

Theodora Fintescu, redactor
naștere naturală în germania
Roxana a născut de două ori în același spital, la interval de un an și jumătate. FOTO: Shutterstock

  Cititoarea noastră Roxana a născut de două ori în Germania și a avut parte de un travaliu greu la a doua naștere, deși se aștepta să-i fie mai ușor de data aceasta. Durerea a fost mai greu de suportat și din cauza faptului că soțului nu i s-a mai permis să îi fie alături pe toată durata travaliului, așa cum s-a întâmplat prima dată. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „Am adus pe lume a doua noastră prințesă într-o zi cu totul specială, pe 1 ianuarie 2023, fiind primul copil care s-a nascut în acel spital după intrarea în noul an. Am născut în Germania, la fel ca prima dată, tot natural și cu epidurală. Nașterea a fost însă una dureroasă, grea și destul de periculoasă.

  Diabetul, provocarea mea supremă

  Am fost diagnosticată din timpul sarcinii cu diabet gestațional și a trebuit să țin regim, fără să ajung, din fericire, la insulină. Diabetul însă și-a spus cuvântul la naștere. A trebuit să mi se provoace travaliul, așa că m-am prezentat la termen, pe 30 decembrie, și m-am internat. Au încercat mai întâi cu balonul, pe care l-am ținut 24 de ore. După două ore am avut câteva contracții, care s-au oprit după 30 de minute. A doua zi au încercat cu pastile. Prima la ora 13:00, apoi altele două la 17:00. Abia la ora 18:00 mi s-a rupt apa.

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii, AICI.

  A doua naștere nu e neapărat mai ușoară

  La ora 19:00 a început travaliul. Se spune că a doua naștere este mai ușoară și durează mai puțin. La mine travaliul a fost la fel de lung ca la prima (14 ore), dar mult mai dureros. În plus, pe soț asistentele l-au trimis acasă și i-au spus să vină numai când nasc. Nu am înțes de ce, pentru că la prima naștere, în același spital, a avut voie să stea cu mine pe toată perioada travaliului. La ora 22:00, deja nu mai puteam de dureri. Mă plimbam singură pe holurile spitalului.

  Am cerut epidurală, dar nu au putut să mi-o facă pentru că aveam doar 3 cm dilatație și mi-au spus că e prea devreme. Tot ce auzeam era „Plimba-te!”. Pe la 00:00, când toată lumea petrecea cu artificii de Revelion, eu mă plimbam pe holul spitalului, nemaiputând de durere. Asistentele îmi spuneau în continuare să ma plimb. O veste bună însă, l-au lăsat pe soț să vina să stea cu mine. El oricum nu plecase, era în parcare, spitalul fiind la 30 de km de casa noastră.

  Epidurală, urmată de febră

  Abia pe la ora 3:00 mi s-a facut epidurala, fiind dilatată 5 cm. A trebuit să mă înțepe de doua ori în coloană pentru că nu au găsit din prima locul potrivit.  După 20 de minute, nu am mai simțit nimic. Au apărut însă complicații 2 ore mai târziu, când eu am făcut febră, iar copilul era în suferință fetală. Pe lângă mine era multă panică, doctorul, moașa, asistenta încercau să repoziționeze copilul pentru că îi bătea inima prea tare.

  Eu nu înțelegeam ce se întâmplă, dar au reușit să facă ce trebuie până la urmă. La ora 8:00 dimineața epidurala și-a pierdut efectul și au reînceput durerile. Pe timpul travaliului am pierdut foarte mult lichid. La ora 9:02 am născut, dupa multe dureri și încercări, pentru că practic născusem „pe uscat”. Când a ieșit fetița, nu a plâns. Era multă lume în salon, eu nu vedeam nimic și nu înțelegeam ce se întâmplă.

  Soțul mi-a după un timp că, de fapt, fetița nu respira. Îi rămăsese lichid în nas și a trebuit să fie resuscitată și să i se pună mască de oxigen. După ce au readus-o la viață, mi-au dat-o în brațe, iar apoi au dus-o câteva ore la terapie intensivă. După 4 ore au adus-o în salon cu mine și totul a fost bine.

  Personalul medical a fost foarte de treabă. Mă încurajau mereu, îmi spuneau că fac o treabă bună și că „mai e un pic și gata”. Am iesit din spital după 3 zile și am mers acasă, unde ne aștepta o altă buburuză, de 1 an și jumătate”.

  Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesantă povestea acestei mămici care a trecut printr-un travaliu greu la a doua naștere, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa