Cititoarea noastră Roxana a născut de două ori în Germania și a avut parte de un travaliu greu la a doua naștere, deși se aștepta să-i fie mai ușor de data aceasta. Durerea a fost mai greu de suportat și din cauza faptului că soțului nu i s-a mai permis să îi fie alături pe toată durata travaliului, așa cum s-a întâmplat prima dată. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:
„Am adus pe lume a doua noastră prințesă într-o zi cu totul specială, pe 1 ianuarie 2023, fiind primul copil care s-a nascut în acel spital după intrarea în noul an. Am născut în Germania, la fel ca prima dată, tot natural și cu epidurală. Nașterea a fost însă una dureroasă, grea și destul de periculoasă.
Diabetul, provocarea mea supremă
Am fost diagnosticată din timpul sarcinii cu diabet gestațional și a trebuit să țin regim, fără să ajung, din fericire, la insulină. Diabetul însă și-a spus cuvântul la naștere. A trebuit să mi se provoace travaliul, așa că m-am prezentat la termen, pe 30 decembrie, și m-am internat. Au încercat mai întâi cu balonul, pe care l-am ținut 24 de ore. După două ore am avut câteva contracții, care s-au oprit după 30 de minute. A doua zi au încercat cu pastile. Prima la ora 13:00, apoi altele două la 17:00. Abia la ora 18:00 mi s-a rupt apa.
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.
A doua naștere nu e neapărat mai ușoară
La ora 19:00 a început travaliul. Se spune că a doua naștere este mai ușoară și durează mai puțin. La mine travaliul a fost la fel de lung ca la prima (14 ore), dar mult mai dureros. În plus, pe soț asistentele l-au trimis acasă și i-au spus să vină numai când nasc. Nu am înțes de ce, pentru că la prima naștere, în același spital, a avut voie să stea cu mine pe toată perioada travaliului. La ora 22:00, deja nu mai puteam de dureri. Mă plimbam singură pe holurile spitalului.
Am cerut epidurală, dar nu au putut să mi-o facă pentru că aveam doar 3 cm dilatație și mi-au spus că e prea devreme. Tot ce auzeam era „Plimba-te!”. Pe la 00:00, când toată lumea petrecea cu artificii de Revelion, eu mă plimbam pe holul spitalului, nemaiputând de durere. Asistentele îmi spuneau în continuare să ma plimb. O veste bună însă, l-au lăsat pe soț să vina să stea cu mine. El oricum nu plecase, era în parcare, spitalul fiind la 30 de km de casa noastră.
Epidurală, urmată de febră
Abia pe la ora 3:00 mi s-a facut epidurala, fiind dilatată 5 cm. A trebuit să mă înțepe de doua ori în coloană pentru că nu au găsit din prima locul potrivit. După 20 de minute, nu am mai simțit nimic. Au apărut însă complicații 2 ore mai târziu, când eu am făcut febră, iar copilul era în suferință fetală. Pe lângă mine era multă panică, doctorul, moașa, asistenta încercau să repoziționeze copilul pentru că îi bătea inima prea tare.
Eu nu înțelegeam ce se întâmplă, dar au reușit să facă ce trebuie până la urmă. La ora 8:00 dimineața epidurala și-a pierdut efectul și au reînceput durerile. Pe timpul travaliului am pierdut foarte mult lichid. La ora 9:02 am născut, dupa multe dureri și încercări, pentru că practic născusem „pe uscat”. Când a ieșit fetița, nu a plâns. Era multă lume în salon, eu nu vedeam nimic și nu înțelegeam ce se întâmplă.
Soțul mi-a după un timp că, de fapt, fetița nu respira. Îi rămăsese lichid în nas și a trebuit să fie resuscitată și să i se pună mască de oxigen. După ce au readus-o la viață, mi-au dat-o în brațe, iar apoi au dus-o câteva ore la terapie intensivă. După 4 ore au adus-o în salon cu mine și totul a fost bine.
Personalul medical a fost foarte de treabă. Mă încurajau mereu, îmi spuneau că fac o treabă bună și că „mai e un pic și gata”. Am iesit din spital după 3 zile și am mers acasă, unde ne aștepta o altă buburuză, de 1 an și jumătate”.
Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă povestea acestei mămici care a trecut printr-un travaliu greu la a doua naștere, îți recomandăm să citești și:
- Nașteri la Polizu. „La prima naștere am leșinat de două ori, la a doua a fost nevoie de cezariană. Tot personalul m-a ajutat, sunt minunați”
- Durerile travaliului – o experiență personală. „Posedare. Asta am simțit. Mă dureau toți mușchii, toate oasele și nu mă puteam controla”
- Travaliu de 120 de ore. „Înainte de expulzie, medicul mi-a cerut să nu împing timp de o oră și jumătate. Nu pot descrie durerea în cuvinte”