Cititoarea noastră Eugenia, care a născut în Belgia, a avut preeclampsie și sindrom Hellp în sarcină, diagnostice care au impus cezariană de urgență. Personalul spitalului a acționat la timp și eficient, situația fiind și pentru medici una nouă, în maternitate neexistând în ultimii 10 ani gravidă cu sindrom Hellp. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:
„Mă numesc Eugenia, am născut în februarie 2022 un băiețel extrem de așteptat, într-un spital din Belgia. Din păcate, am avut și o sarcină extrem de dificilă, cu preeclampsie începând din săptămâna 20 de sarcină, cu picioare umflate, tensiune ridicată și mâini amorțite. Așa am dus-o până la 38 de săptămâni și 4 zile, când am făcut Sindromul Hellp (n.red: o formă severă de preeclampsie, care poate afecta viața mamei și a fătului), care a dus aproape la colapsul ficatului. Atunci s-a luat decizia ca, pentru binele copilului meu și al meu, să nasc de urgență prin cezariană.

Eram o noutate pentru spital
Am fost pregătită mental pentru cezariană încă de la începutul sarcinii și spun mersi că am născut așa. Am avut emoții doar la injecția pentru anestezie. M-am încordat de frică, iar asistentele, foarte draguțe, mă țineau de mâini, iar un rezident îmi spunea ce se întâmpla în spatele meu. Atât de calm vorbea încât m-am liniștit.
Am urcat pe masa de operație cu tatăl copilului alături și cu peste 20 de persoane în jurul meu: asistente, doctori, stagiari, chirurgi. Eram o noutate în spital, primul caz de Sindrom Hellp în ultimii 10 ani. Ce noroc, nu-i așa? Îmi amintesc că mă întrebau la fiecare 5 minute cum mă simt. Iar când au văzut că nu își făcea anestezia efectul, venea cineva și mai adăuga anestezie. La scurt timp, a văzut lumina zilei copilul meu.
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.
Deși am avut ajutor, alăptarea a fost la început un chin
Era atât de frumos! L-au pus aproape de mine și eram atât de emoționată încât ziceam în continuu ,,hi baby!” (pe filmare apărea că aș fi zis de vreo zece ori asta). Nu aveam nici glas să plâng, eram prea bucuroasă! 10 ani de așteptări și acum copilul meu era în brațele mele! Mi-am revenit extrem de repede și, după o oră de reanimare, timp în care copilul a fost cântărit și vaccinat, m-au dus alături de copil. Moașele au fost foarte drăguțe și mi-au explicat tot ce trebuie să știu.
Am stat 4 zile în spital, în cameră comună, unde am stat însă doar cu tatăl copilului. Mi s-a verificat tensiunea zi de zi și mi s-au făcut analize pentru problema cu ficatul pe care o aveam. Cu copilul a fost mai greu în primele zile cu alăptatul. Aveam lapte extrem de mult, dar sfârcurile erau mici și copilul nu putea să sugă. Cu tot cu ajutorul moașelor, care veneau ori de câte ori le chemam și care stăteau cu mine și câte o oră, am ajuns după 2 zile cu răni cu sânge, usturimi și dureri. Plângeam și le spuneam să îmi dea ceva, că renunț la alăptat. Mi-a adus o asistentă mameloane de silicon și plângeam de bucurie, de parcă mi l-a adus pe Dumnezeu. Acum, Theo al meu are 10 luni, continuam alăptarea și el crește mare și voinic.
Fiecare naștere e o poveste unica. Din păcate, din lipsă de spațiu, nu am expus chiar toate amănuntele. Dar sistemul belgian își merită renumele de cel mai bun. Nu am plătit niciun ban în plus față de ceea ce mi s-a cerut pe factură, după 2 luni de la naștere. Iar asistentele, foarte sfioase, de-abia au acceptat după lungi insistențe o vază de flori și o felicitare pentru toată echipa!”

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesant acest caz de sindrom Hellp în sarcină, îți recomandăm să citești și:
- Preeclampsia la gravide și riscurile ei. Ce simptome are, cum se tratează
- Naștere prematură în Germania. „Făcusem preeclampsie, iar asistenta m-a găsit inconștientă. M-au operat fără să știu”
- Cezariană de urgență în Belgia. ”Inima copilului a încetat să bată și a fost resuscitat sub ochii mei”