Sarcină criptică. „Am aflat că sunt însărcinată în săptămâna 36. Eram obișnuită cu lipsa menstruației, iar burta nu s-a observat, eu fiind plinuță”

Sarcina criptică este o situație foarte rară. Conform literaturii de specialitate, 1 din 2.500 de femei află că e gravidă chiar înainte de naștere.

Theodora Fintescu, redactor
nou nascut la privat in bistrita
Sofia a venit pe lume când mama ei nici nu mai îndrăznea să viseze că va avea un copil.

  Cazul femeii din Târgu Jiu care a ajuns la spital în luna a noua de sarcină fără să știe că este însărcinată aduce în dezbatere o situație foarte rară și o temă prea puțin cunoscută: sarcina criptică. Este un fenomen rar, care apare la 1 din 450 de femei. În general, ele nu au niciun semn că ar urma să fie mame până în săptămâna 20 de sarcină. Și mai rare sunt situațiile în care femeile află despre sarcină chiar atunci când nasc, așa cum s-a întâmplat în cazul de la Târgu Jiu. Conform literaturii de specialitate, acest lucru se întâmplă în 1 din 2500 de sarcini. 

  Cititoarea noastră Mădălina L. ne-a scris o poveste impresionantă despre sarcina ei criptică, despre care a aflat cu scurt timp înainte de a naște. Pentru că fetița nu era întoarsă, ea a născut prin cezariană, la o clinică din Bistrița, iar recuperarea a fost anevoioasă. Redăm povestea integral, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „Am încercat de nenumărate ori să îmi scriu povestea, o poveste mai diferită decât altele. Ne doream de mult timp un copil, timp de 6 ani am tot încercat, dar fără noroc, eu suferind de sindromul ovarelor polichistice. Ulterior, m-am focusat foarte mult pe muncă, atât de mult încât, atunci când am rămas însărcinată nu am realizat schimbările prin care trecea corpul meu.

  Suferisem două avorturi spontane în trecut

  Am aflat că sunt însărcinată la 35 de săptămâni și 5 zile. În ziua de dinainte de a afla asta, am fost la Mediaș unde urma să se deschidă un magazin de haine. Am descărcat un tir de cutii, iar seara mă durea foarte tare pe sub burtă. Ajunsă înapoi acasă, la Bistrița, am fost la un control, medicul mi-a făcut ecografie și așa am aflat că urma să am ceea mai mare bucurie.

  Nu mă gândisem să fac un test de sarcină, pentru că aveam menstruație neregulată, uneori îmi venea chiar la câteva luni distanță, iar timp de trei luni avusesem menstruație peste sarcină. Suferisem în trecut două avorturi spontane, iar după atâția ani de încercări eșuate, îmi luasem gândul de la sarcină.

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În Shop Totul Despre Mame găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

  Dureri insuportabile după naștere

  Când am aflat, a fost un sentiment de bucurie, amestecat cu frică, pentru că nu știam ce va urma. În data de 17.12.2021 am adus pe lume o fetiță, prin cezariană, la o clinică din Bistrița, ajutată de un medic de excepție. Cu o zi în urmă, când fusesem la control, medicul constatase că fetița nu se întorsese deloc, așa că a decis să îmi facă cezariană. Operația a decurs bine, au apărut și ceva complicații, însă totul s-a rezolvat.

  Durerile de după au fost insuportabile. În acel moment, mi-am dat seama că nașterea naturală este una mult mai bună pentru corp, pentru că recuperarea nu durează atât de mult. După aproape 3 luni, încă mai am dureri de spate, zona unde s-a făcut incizia încă îmi este amorțită, iar piciorul drept îmi amorțește continuu. 

  La început, am văzut fetița doar în poze

  Pe masa de operație, senzația că cineva face ceva prin burta ta nu este deloc una plăcută. Dar când mi-au aratăt fetița, am uitat de orice durere, asistentele mi-au făcut poze cu ea și mi-au pus-o pe piept. Am stat 24 de ore în Terapie Intensivă din cauza complicațiilor, timp în care nu am văzut fetița decât în pozele făcute de asistente.

  În prima noapte petrecută în spital îmi doream doar să îmi văd fetița și să înceteze durerile. Plângeam ca un copil, norocul meu a fost că asistenta a fost blândă și înțelegătoare, m-a ajutat să mă ridic puțin și venea mereu să vadă cum mă simt. O rugam să meargă să vadă cum este fetița, iar când o vedeam în poze, mi se rupea sufletul că nu sunt lângă ea, să pot să o ating și să o sărut.

  Dar totul s-a încheiat cu bine, când am coborât în salon mă aștepta prințesa mea de 2,7 kg și 51 de cm. O minune micuță, pe nume Sofia, care îmi face zilele mai bune”.

  Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesantă această poveste despre o sarcină surpriză, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa