Sarcină la 6 luni după naștere. „Nu regret nicio secundă diferența atât de mică de vârstă”

Recuperarea după prima sarcină a durat două săptămâni. La a a doua sarcină, a fost chiar mai ușor, povestește mama care a născut în Irlanda

Theodora Fintescu, redactor
nașteri la distanță mică
Cei doi frați, în ziua în care mezinul familiei a împlinit 9 luni.

Cititoarea noastră Stela P. ne-a povestit cum au decurs cele două nașteri ale ei și ce presupune o nouă sarcină la 6 luni după naștere. Stela a născut la maternitatea Rotunda din Dublin, Irlanda, iar ambele nașteri au fost naturale. Redăm povestea nașterii celor doi copii așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

Povestea mea începe cu 2 ani și 9 luni în urmă când, după un control de rutină am aflat că am ovare polichistice, motiv pentru care, a spus medicul, va fi mai greu să obțin o sarcină. Mi-a recomandat să fac operație, însă când i-am spus că în 3 zile urmează să plec din țară a decis să îmi dea tratament medicamentos. Sfatul lui a fost ca după tratament să fac pauză o lună, iar apoi să încerc să fac un copil. Toate acestea s-au întâmplat în noiembrie 2019, iar în ianuarie 2020 am aflat că sunt însărcinată. 

Sângerări în săptămâna 16 de sarcină

Totul a fost bine și frumos până la 16 săptămâni. În Irlanda, gravida trebuie să aibă un medic de familie care să o ia în evidență, acesta îți face dosarul cu toate datele și îl trimite la maternitate. Urmează o consultație la care afli care sunt datele la care trebuie să te prezinți la medicul de familie și la maternitate pentru toate investigațiile necesare.

Prima vizită la maternitate urma să fie la 18 săptămâni și așteptam cu nerăbdare să aud inimioara copilului și să aflu dacă va fi fetiță sau băiat. Însă la 16 săptămâni, în urma unor sângerări care m-au speriat, am mers de urgență la control, unde mi s-a spus că totul este ok cu copilul și că până a doua zi se va opri sângerarea. Au trecut însă trei zile și nu s-a schimbat nimic, așa că am mers din nou la spital. Moașa mi-a spus că e posibil să se fi spart un vas și de acolo să fie sângerările.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Internarea în spital se face doar după ce colul e dilatat 3 cm

La controlul de la 18 săptămâni am aflat am aflat că voi avea o fetiță. La analize, s-a dovedit că aveam lipsă de fier și am primit tratament pentru a echilibra nivelul. Până la naștere totul a decurs bine și frumos, fără grețuri sau alte probleme. La 38 de săptămâni, micuța a decis să vină pe lume.

Am așteptat de la 7 seara până la 7 dimineața să am contracții din 3 în 3 minute, aceasta fiind recomandarea de la maternitate. Când am ajuns acolo, cu dilatație 2,5 cm, mi-au spus că pentru internare trebuie să am cel puțin dilatație 3. Am mai stat pe afară, iar la 8, când am mers iar, aveam aproape 3. Până mi-au recoltat sânge pentru analize și m-au pregătit de naștere, a mai trecut o oră. În sala de travaliu mai era 6 sau 7 gravide care așteptau să nască.  

Deși eram complet dilatată, a mai durat 3 ore să iasă copilul

Mi-au montat aparatul pentru monitorizare și mi-au spus să le cer gaz, dacă voi avea nevoie. Pentru că nu știam ce este acesta și fiindu-mi frică, am refuzat. Fiind pandemie, soțul nu a putut să stea cu mine. Până la ora 18.00 am stat în dureri, iar în tot acest timp au venit de trei ori să-mi propună cezariana, lucru care m-a mirat și pe care l-am refuzat de fiecare dată, pentru că spuneau că e bine copilul.

Nu mai știau nici ei ce să îmi facă, mă dilatam greu. La un moment dat am făcut și baie cu apă caldă, în urma căreia m-am dilatat doar 1 cm. Seara la 20.00 am urcat în sala de nașteri. Mi s-a propus epidurala, pe care am acceptat-o cu mare frică, mă temeam de consecințe. După epidurală, mi-au făcut o injecție pentru dilatare, iar la ora 12 noaptea eram complet dilatată. A mai durat însă trei ore și jumătate până să îmi țin fetița la piept.

Medicul a fost nevoit să folosească ventuza și să mă taie. Copilul avusese cordonul răsucit de trei ori în jurul gâtului și aceasta ar fi putut fi cauza travaliului atât de lung și de complicat. M-am recuperat în două săptămâni și, deși am crezut că nu-mi mai trece deloc, totul a fost ok. Recomandarea a fost ca timp de 6 luni să nu rămân însărcinată.

Un partener de joacă pentru fetiță

Fetița ne umplea de bucurie, iar când avea 6 luni am urmărit-o cum se juca singură cu mânuțele. M-a copleșit atât de mult acel moment și am simțit că are nevoie de un partener de joacă și că e momentul potrivit pentru a avea încă un copil. Am rămas din nou însărcinată și, deși știam că sunt în afara oricărui pericol, la început mi-a fost frică. Sarcina a decurs bine, fără schimbări și evenimente deosebite. 

La ultima ecografie, la 38 de săptămâni, mi-au spus că băiețelul este pregătit să vină și că, dacă nu se declașează travaliul natural, la 40 de săptămâni îmi vor provoca nașterea. Dacă la prima naștere nu mă temeam decât de epidurală, acum îmi era frică de nașterea provocată.  

Două nașteri naturale complet diferite

Ca să nu ajung la asta, am început să întreb mame cum au provocat nașterea natural. Cautam informații zi de zi. Așa m-am chinuit vreo 4 zile, până când mi-a cerut soțul să-l ajut în gospodărie. Asta m-a ajutat și pe mine, pentru că am depus mai mult efort în seara aceea, iar după câteva ore am început să pierd dopul gelatinos. La 7 dimineața au început contracțiile, iar la 8 am ajuns la maternitate, cu dilatație de 4 cm.

Mi-au spus că în maximum 2 ore îmi voi vedea copilul și am crezut că glumesc, însă așa a fost, la 9.45 îmi țineam băiețelul în brațe. Am avut o naștere excelentă. E adevărat că durerile pe care le-am avut acum nu se comparau cu cele de la prima naștere, însă după 40 de minute făceam duș, de parca nici nu născusem. Au fost două nașteri naturale complet diferite, iar acum am doi copii frumoși, născuți la 1 an și 3 luni distanță. Nu regret nicio secundă că e așa mică diferența de vârstă dintre ei”.  

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa