Sarcină gemelară și colestază. „La 20 de săptămâni, unul dintre copii s-a oprit din evoluție”

Mădălina a fost diagnosticată cu colestază de sarcină și a avut nevoie de spitalizare.

Theodora Fintescu, redactor
sarcină gemeni
Vlad s-a născut prin cezariană, după o sarcină grea, care i-a dat mamei multe emoții.

  Cititoarea noastră Mădălina, care a avut o sarcină gemelară cu probleme, ea pierzând unul dintre copii, ne-a scris cum a gestionat perioada complicată a sarcinii și cum a decurs nașterea copilului rămas. Nașterea a avut loc în Germania, iar după 12 ore de travaliu, la dilatație de 10 cm, a fost nevoie de o cezariană de urgență. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „Încep prin a ne prezenta: suntem Mădălina și Alin, de 7 ani împreună, iar de 2 ani locuim în Germania. Timp de 4 ani am încercat fără succes să obținem o sarcină. Într-un final, am rămas însărcinată, lucru pe care l-am aflat pe 1 mai 2022. O săptămână mai tarziu, aveam să primesc o veste șocantă: urma să avem gemeni.

  Doctorii au făcut tot posibilul să salveze copilul rămas

  A fost o bucurie imensă în ambele familii, dar această fericire avea să dispară odată cu începerea lunii a 5-a de sarcină. La 16 săptămâni de sarcină m-am confruntat cu mâncărime de piele și am primit diagnosticul de colestază. Am urmat întocmai tratamentul prescris de doamna doctor ginecolog, dar se pare că aveam o infecție la ficat.

  La 20 de săptămâni de sarcină m-am internat de urgență din cauza acelei infecții. Spre nefericirea noastră, am aflat că unul dintre copii se oprise din evoluție, nu cu mult timp în urmă. Au urmat 4 săptămâni greu de suportat. Am rămas internată în spital, iar doctorii făceau tot posibilul să salveze copilul rămas. Tratamente peste tratamente, câte 6 perfuzii pe zi. La 24 de săptămâni corpul meu o luase razna, începusem să mă dilat, așa că a fost nevoie de cerclaj pentru a duce sarcina la final.

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În Shop Totul Despre Mame găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

  12 ore de travaliu, urmate de cezariană

  Spre surprinderea tututor medicilor, care așteptau nașterea la 26 de săptămâni, am reușit să o duc până la 38 de săptămâni și 4 zile. În dimineața de 20 decembrie 2022, soțul se pregătea să plece la serviciu. M-am așezat pe marginea patului și i-am spus: „Vine Vlad!” În următoarea secundă, mi s-a rupt apa. Contracțiile au început din prima din 2 în 2 minute. Ne-am pregătit (eu, mama și soțul meu) și am pornit la drum.

  Am făcut 30 de minute până la spital. Au urmat 12 ore de travaliu. Am încercat din răsputeri să nasc natural dar, din păcate, nu s-a putut. Când eram deja dilatată 10 cm și gata să împing ultima oară, bebe și-a întors căpșorul și s-a blocat pe canalul de ieșire. Am încercat de 9 ori expulzia, din diferite poziții, dar era deja prea mult, atât pentru bebe, cât și pentru mine. Eram sleită de puteri, iar epidurala nu își mai putea face efectul.

  Aș repeta de 10 ori această experiență

  Am intrat în cezariană de urgență, iar după 15 minute mi-am vazut puiul de om pe care, atât eu, cât și tati, l-am așteptat cu toată dragostea. Din păcate, nu am putut să îl alăptez imediat, pentru că timp de 2 ore am tremurat de frig. După 2 zile de stat în spital, am plecat acasă, unde am sărbătorit Crăciunul alături de cei dragi. Abia după 4 zile mi-a venit și lăpticul, în cantități mici. Inițial i-am dat lapte praf, acum îi dau combinat.

  După 10 zile de la cezariană m-am refăcut în proporție de 80%, iar acum, la 2 luni de la naștere, simt încă abdomenul amorțit. Aș repeta încă de 10 ori această experiență pentru a aduce un suflet pe lume. În viitor, ne dorim și o fetiță. Naștere ușoară tuturor femeilor și nu uitați: Voi creați viață, sunteți puternice!”

  Mădălina și Vlad, la scurt timp după naștere

  Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesantă povestea acestei mămici cu sarcină gemelară, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa