Povești de naștere: „Să naşti precum respiri”

Marius Constantinescu
sa nasti precum respiri totul despre mame

Arvo Part, un compozitor ceh, spunea că putem asculta muzica datorită tăcerii dintre cele două note. Este un interval în care un sunet se stinge, iar altul e pe cale să apară. Este un moment al tăcerii. Când totul rămâne în suspans şi trăim prezenţa. La fel se întâmplă şi când respirăm. Există o clipă când nici nu expirăm, nici nu inspirăm. Viaţa cuprinde în curgerea ei aceste momente de tăcere.

Această muzică este ceea ce am ascultat la naşterea copiilor mei. Ultima naștere s-a petrecut acum două săptămâni.

Vizitează rubrica noastră Povești de naștere, unde vei citi despre nașteri magice și speciale!

Am tăiat cordonul ombilical

Maria nu a vrut să fiu alături de ea la prima naştere. Îi era teamă că o voi speria şi mai mult. Apoi, cu câteva săptămâni înainte să nască, s-a răzgândit. Mai era puţin şi Efrem trebuia să vină pe lume, iar clipele se auzeau trecând ca picăturile de ploaie care cad într-o apă. Au fost şi lacrimi şi zâmbete. Cu trei zile înainte ne-am întâlnit cu un călugar athonit, întâmplător, care i-a spus Mariei: „Să naşti precum respiri”, dar pe moment nu am înţeles ce a vrut să spună. Aşteptam viaţa să apară şi astfel de mesaje mă scoteau din iureşul grijilor şi a scenariilor dramatice. Îmi era teamă de ce va urma şi de faptul că voi fi lângă ea în acel moment al trecerii. Gândurile s-au transformat rapid în emoţii puternice când Maria a spus: „Gata. A venit momentul.”

Totul s-a petrecut atât de repede, încât nici nu mi-am dat seama că eram în sala de naşteri, iar Maria năştea în apă. Eram atât de prezent încat mi se părea că tot universul s-a oprit să respire şi s-a umplut de slavă. (Nu e nimic metaforic în ceea ce vă scriu.)

Brusc, doctorul îmi spune: „Hai repede să tai cordonul ombilical.” Am pus mâna pe cordonul care încă pulsa și am făcut ce mi-a spus doctorul, conştient de tot ceea ce se întâmpla atunci. Eram între două note, pe o partitură la care am luat parte doar ca inspiraţie. Am fost atât de uimit de acest trup fantastic al femeii!

Am plantat placenta

Am repetat aceeași experiență recent. De data asta a fost langă mine şi fiul nostru de patru ani. Am încurajat-o pe Maria amândoi şi am asistat neputicioşi şi fascinaţi la acest spectacol al perfecţiunii, când din om iese un alt om.

A fost totuşi ceva diferit şi extrem de semnificativ pentru noi şi pentru bebeluş: de data acesta am aşteptat ca pulsul din cordon să înceteze. Când l-am tăiat am ştiut că legătura cu viaţa intrauterina s-a încheiat. Apoi, am văzut şi placenta, iar doctorul ne-a explicat pe scurt de ce arată aşa şi care este rolul ei. Am decis să nu o aruncăm la gunoi, ci să o plantăm lângă un braduţ din faţa casei, așa cum spun tradițiile multor culturi. Efrem m-a ajutat să săpăm o groapă mică şi, în momentul acela, am retrăit acel moment de tăcere dintre două note. Viata ca prezenţă presupune cele doua momente contradictorii. Eram şi bucuros şi trist, îmi venea să plâng şi să râd în acelaşi timp. Apoi Efrem mi-a spus: „Tati, din pacentă o să se hrăneacă brăduţul.”

Am înţeles atunci că nu mai există altceva decât viaţă. Şi că viaţa însăşi însemană relaţie, trecere, o energie care vine şi se duce şi iar vine şi se duce. M-am simţit în contact cu natura, cu doliul, cu Efrem, cu naşterea, cu Maria, şi cu noul om care a venit pe lume.

Bebelușul te învaţă dragostea

Naşterea în familie este o binecuvântare. Nu vă fie teamă să staţi lângă soţia voastră daca are nevoie să fiţi acolo. Este o muzică pe care o puteţi rata din cauza credinţelor moştenite sau a fricii.

Frica dispare atunci când eşti prezent pentru ca viaţa nu este ameninţătoare, ea e dătătoare de bucurie.

Fiţi alături unii de alţii în acest joc al intervalului şi ascultaţi mai bine delicateţea tăcerii, decât tumultul gândurilor temătoare. Este o bucurie pe care nimeni nu o va lua de la voi.

Să vă bucuraţi de această minune care vine în viaţa voastră şi să o repectaţi şi să o iubiţi aşa cum nu aţi ştiut până acum să o faceţi. Bebeluşul te învaţă să ai dragoste, răbdare, nădejde.

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm să citești mai multe despre beneficiile tăierii întârziate a cordonului ombilical.

Dă-ne un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm zi de zi!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa