Povestea nefericită a unei mame ce a ales să nască acasă

Ramona Dinescu
cordon ombilical

Aimee a ales să nască acasă, în locul unui spital din Marea Britanie. Povestea ei s-a încheiat în cel mai nefericit mod, dar nu regretă nici o secundă decizia pe care a luat-o. Povestea ei, așa cum a apărut pe cafemom.com, v-o redăm mai jos.

După ce a așteptat aproape 10 luni ca să-și țină în brațe fetița, Aimee Green a putut în sfârșit să-și întâlnească copilul, care a primit numele de Luna Valentina.

Acest moment emoționant s-a petrecut după ce această mamă din Marea Britanie a născut acasă și a aflat că ceva nu era deloc bine. A părăsit în grabă casa sa liniștită pentru a ajunge la camera de gardă unde i s-a spus că nu se poate face nimic pentru a salva viața Lunei. La început, această mamă a fost lovită de un puternic sentiment de vină, însă acum, singurul lucru pe care refuză să-l regrete este nașterea acasă.

Mama a decis să nască acasă și a fost foarte convinsă de decizia sa

„Percepția oamenilor în legătură cu nașterea acasă se împarte așa: 80% sunt îngroziți, 20% sunt uimiți. Pentru mine nu a fost ceva ce am judecat cu creierul și am refuzat să le permit celorlalți să-mi bage în cap ideea de a naște într-un spital sau de a se amesteca în deciziile mele”, a scris tânăra mamă.

Când era gata de naștere, Aimee era deja asistată de patru moașe

Dinainte de naștere, Aimee și iubitul ei antamaseră patru moașe care au venit exact la timp, atunci când s-a declanșat travaliul. „Ele monitorizau bebelușul și îmi venea să le întreb în mod constant cum e. Ritmul cardiac al micuței era foarte bun și spuneau că e foarte fericită. Aceste cuvinte mi-au dat putere, mai ales că știam că fac asta pentru fetița mea și că fiecare minut ce trecea mă apropia mai mult de întâlnirea cu ea”, scria Aimee.

După opt ore de travaliu era mai mult decât recunoscătoare că a ales să nască acasă: „Am fost ajutată să intru în piscina cu apă încălzită ca un pui de rinocer. M-am simțit ca în rai. Mi s-au reconfirmat motivele pentru care am ales nașterea acasă”.

Înainte de ultima împingere, nu se mai simțea ritmul cardiac al Lunei

Conform spuselor lui Aimee, au crezut că nu se mai simțea ritmul cardiac al Lunei deoarece era prea slab. „Au spus ca la următoarea contracție să împing tare și fetița va ieși. Nu m-am panicat și nimeni nu părea îngrijorat în acest punct”.

Însă această ultimă împingere a fost diferită deoarece s-a simțit ca și cum Luna s-a blocat. „Singurul mod în care pot descrie este ca o senzația în care copilul era prins de o coardă elastică cu care cobora la fiecare contracție și apoi se retrăgea”.

Luna a ieșit în cele din urmă însă când Aimee s-a uitat la moașe și la iubitul ei, nimeni nu zâmbea. Lui Aimee i-a fost arătată fetița pentru o secundă timp în care i s-a părut că a văzut un bebeluș făcut din jeleu.

O ambulanță a dus-o pe Luna la spital unde medicii au constatat că a fost rupt cordonul ombilical

După ce s-a născut Luna, Aimee trebuia să mai scoată și placenta și să fie cusută, însă era complet amorțită și nu realiza mai nimic din ce se întâmplă în jurul ei. „Auzeam voci peste tot și părea că se conturează o scenă nebunească. Mă simțeam ca sub o mantie invizibilă, tot ce se întâmpla avea legătură cu mine, dar nu puteam vorbi. Toată sarcina, grijile mele principale erau legate de rupturi și cusături. Acum, eram cusută, iar asta era ultima mea grijă”.

La spital Aimee a aflat vestea devastatoare că Luna nu a supraviețuit

”Nu am simțit niciodată atâta rușine, jenă și vină în viața mea ca atunci când am ajuns la spital. Nu am putut aduce pe lume un copil viu, ce naiba era în neregulă cu mine? Cum reușesc sute și mii de femei să facă asta, iar eu nu pot?”, a scris Aimee. „A fost vina mea, de ce am născut acasă, de ce nu i-am ascultat pe cei care au ales să nască la spital, de ce a fost un bebeluș fericit în ultimele 11 ore, dar nu a mai fost în ultimele minute? Ce am făcut? Cum îmi voi cere scuze față de Ryan? Dacă nu mă va mai iubi? Îl pot pierde și pe el? Familia mă va urî?”

Acum este un singur lucru pe care îl știe: nimic nu ar fi putut-o salva pe Luna

În ciuda experienței lui Aimee care crede că nașterea acasă a fost raiul pe pământ, oamenii încă mai cred că faptul că nu a ales să nască la spital a dus-o pe Luna în mormânt. Iar ea recunoaște că s-a învinovățit singură pentru asta, până ce a aflat adevărul.

„În clipa în care am aflat că cordonul Lunei a fost prea scurt, am fost asigurați de către întreaga echipă medicală că acest lucru nu putea fi prevenit. Ruptura această nu putea fi prevăzută, nu putea fi văzută la ecograf, nu era nici un semn care putea să indice acest lucru. Pulsul ei s-a pierdut instantaneu. Nimic nu o mai putea salva”.

Aimee refuză să se învinovățească că a ales să nască acasă și speră să ajute la creșterea gradului de conștientizare

„Nu vreau ca oamenii să renunțe la naștere acasă pentru că este o experiență incredibilă. Povestea mea nefericită s-ar fi întâmplat și într-un spital. Da, m-am simțit vinovată și m-am blamat. Dar după ce am aflat rezultatele nu am mai avut aceste sentimente”, a concluzionat Aimee.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa