Povestea de naștere a unui medic chirurg. „De data aceasta, am privit totul din postura de pacient și a fost înfricoșător”

Operația a început târziu, din cauza numărului mare de urgențe din acea zi, însă a decurs foarte bine, iar recuperarea a fost ușoară.

Theodora Fintescu, redactor
naștere la cuza vodă
Maia Elena, o fetiță mult așteptată de părinții ei.

  Cititoarea noastră Ioana Loredana, medic chirurg, ne-a scris cum a decurs nașterea ei și ce a însemnat pentru ea să fie pacient în spitalul în care lucrează. Din cauza unei experiențe de naștere tragice din anul anterior, Ioana a ales ca, de data aceasta, să opteze pentru cezariană. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „De când am născut, Google și articolele on-line au fost prietenii noștri cei mai buni și, tot citind experiențele mămicilor cu nașteri naturale/cezariene la voi pe site, am decis să vă trimit și povestea mea. Am 30 de ani, sunt medic chirurg și am născut pe 24 decembrie 2022, un cadou tare frumos de Crăciun, o fetiță sănătoasă de 3.320 gr, la Maternitatea Cuza Vodă Iași.

  Un copil pierdut, după 13 ore de travaliu

  Sarcina a fost una extrem de așteptată, ușoară, exceptând micile mele probleme de imunitate, care au făcut ca între săptămânile 25 și 35 să am, una dupa alta, Covid, răceli, sinuzită și reactivarea unei boli pilonidale, care s-a soldat cu vreo 2 incizii cu anestezie locală și o căruță de durere. Mi-am dorit operație de cezariană din capul locului. Pierdusem o sarcină la începutul lui 2022, trecusem prin 13 ore de travaliu și nu îmi mai doream o experiență asemănătoare.

  Discutasem cu medicul care trebuia să mă opereze să amânam cât de mult se poate operația, însă cum el era de gardă pe 24 decembrie, iar data probabilă era 28 decembrie, am hotărât de comun acord să merg la spital când era de gardă. Emoțiile au fost la cote înalte. De data aceasta, am privit totul din postura de pacient și a fost destul de înfricoșător, chiar daca tot personalul m-a sprijinit enorm. M-am internat dimineața la 7, fără să am contracții sau să se fi rupt membranele. A urmat o lungă așteptare, pentru că tot veneau urgențe.

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În Shop Totul Despre Mame găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

  Un moment miraculos!

  Am intrat în sala de operație la ora 17.50. Era atât de frig, iar eu tremuram din toate încheieturile. A urmat rahianestezia, care s-a instalat în mai puțin de 2 minute, iar la 18.12 am auzit primul țipăt al fetiței mele și lacrimile au început să curgă șuvoaie. Au curățat-o, verificat-o, împachetat-o frumos și mi-au dat-o să o țin pe piept. Ce moment miraculos! Ce miros divin! Apoi au luat-o ca să se poată încheia operația și am mai văzut-o o dată în salonul de Terapie Intensivă. Au dus-o apoi la Neonatologie, unde avea să își petreacă noaptea până când eu îmi reveneam și eram capabilă să am grijă de ea.

  Am aflat că în momentul operației avea deja dilatație 3 cm, deci dacă aș fi urmat calea naturală aș fi născut oricum pe 25 decembrie. A urmat noaptea din Terapie, cea mai lungă și, totodată, frustrantă, pentru că celelalte colege de salon, care fuseseră operate înaintea mea, deja făceau primii pași, iar eu nu reușeam nici să îmi mișc picioarele. Pe de altă parte, a fost și ultima noapte de odihnă sănătoasă. Durerea a fost bine manageriată de personalul medical și astfel, dimineața, la ora 5, eram și eu în picioare, plimbându-mă prin salon.

  Asistentele, moașele și medicii m-au consiliat la fiecare pas

  Am fost apoi transferată pe secție, unde aveam să mă întâlnesc cu fetița mea și să începem primii pași în ale mămiciei. Probabil că aflată sub furtuna hormonală, simțeam că plutesc pe un norișor. Nu am vrut să citesc mii de articole, cărți și sfaturi, am citit doar strictul necesar, crezând că instinctele materne se vor declanșa și voi ști ce să fac imediat. Însă lucrurile nu au fost chiar așa, și țin să le mulțumesc asistentelor, moașelor și doctorilor, care m-au consiliat la fiecare pas.

  Când ne-am externat, simțeam că părăsesc bula mea de siguranță și că pășesc în necunoscut, desigur fericită că mă întorc acasă, lângă soțul meu, dar speriată. Per total, a fost o experiență frumoasă, cu o recuperare extrem de ușoară, și am doar cuvinte de laudă la adresa colegilor mei”.

  Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere prin cezariană la maternitatea Cuza Vodă din Iași, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa