Poveste de naștere la Polisano, Sibiu. ”Pe parcursul travaliului, am dansat cu soțul meu”

Theodora Fintescu, redactor
naștere la Polisano
Soțul a fost prezent pe toată durata travaliului și în momentul nașterii fetiței.

  Cititoarea nostră din Sibiu ne-a scris povestea de naștere a copilului ei la Polisano, Sibiu, o naștere naturală, fără medicamente în travaliu, înconjurată de oameni care au surprins-o plăcut prin grija de care au dat dovadă. Redăm povestea de naștere așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  ”Mă numesc Andreea, am 25 de ani și locuiesc în Sibiu. Am născut în data de 09.01.2020, la Polisano, o fetita de 3,740 gr, natural. Acesta este povestea mea, o poveste și o experiență pe care le voi pune în ramă, si pe care abia aștept să o povestesc copiilor mei. În primul rând, mi-am dorit să am o naștere cât mai nemedicalizată și naturală, alături de sotul meu. Am urmărit toate video-urile Dittei Deptner, am practicat Hypnobirthing și am fost la un curs de naștere.

  Mereu o luptătoare, documentată și știind tot ce urmează, mi-am dorit din suflet să pot să aduc bebelușul pe lume pe cale naturală. Așa am fost și încurajată de cadrul medical care îmi urmărea sarcina. 

  În primul rând, îmi doream să pot să nasc undeva unde poate sta soțul cu mine, acesta a fost dorința noastră și motivul pentru care am ales Polisano.

  Mă simțeam ca acasă, nu ca la spital

  În data de 9.01, la ora 7:00, am ajuns pentru internare. Am fost primită de urgență și imediat consultată de medicul de garda. Dupa consultație, mi s-a explicat unde urmează să merg să mă schimb și mi s-a spus că voi naște curând.

  Un consult care a fost atât de primitor și încurajator, pentru amândoi, plin de zâmbete și cuvinte frumoase din partea tuturor, deși doamnele erau spre finalul turei de noapte. Odată ajunsă în salon, o asistentă a venit și m-a ajutat să mă schimb în hainele pentru sala de travaliu (haine drăguț colorate, încât te simțeai ca acasă, nu ca la spital). 

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii, AICI.

  Un alt motiv pentru care am ales Polisano a fost sala de travaliu/naștere și postnastere (unde alăptezi și te recuperezi puțin după efort) individuală, unde îți este permis să stai cu cine dorești drag (soț/mamă/prietenă/doulă), îți este permis să îți creezi mediul așa cum dorești, să stingi lumina, să aprinzi lumânări, să pui muzică sau să folosești soluții de aromaterapie.

  Sala, fiind dotată cu baie individuală și tot necesarul pentru travaliu (minge, pat, scaun pentru naștere, duș etc) puteai încerca orice variantă care îți diminua durerea din contracție. Travaliul a durat 9 ore, din care 6 am petrecut la spital și 3 acasă. 

  Moașa a fost o prezență discretă

  În sala de travaliu am fost primită de moașa care a stat lângă noi toată perioada, într-o zonă retrasă, fără controale inutile din oră în oră, totul pentru a nu ne perturba de la relaxare și a ne lăsa să ne desfășurăm în voie. 

  Pe tot parcursul travaliului, am dansat alături de soțul meu, neștiind cât de repede am avansat. Am fost consultată la cerere, atunci când am simțit o presiune, și am aflat astfel că deja sunt dilatată complet. 

  În momentul în care am ajuns la internare, a fost sunată și doctorița care mi-a monitorizat sarcina și care a ajuns curând (deși la 5 dimineața plecase acasă, după o altă naștere). 

  În momentul nașterii, soțul a ales să stea alături de noi, așa a fost și încurajat și așa ne-am și dorit.

  După naștere, bebe a fost lăsat pe burtica mea pentru a ne acomoda și a stabili acea legatură în 3 în viata extrauterină. Am rămas în aceași sală câteva ore, pentru a mă odihni și pentru a-l pune pe bebe la sân. După aceea, am fost mutată în salon. Zic mutată, pentru că nu am fost lăsată să fac nimic, am fost schimbată și ajutată de personal. Am rămas surprinsă de amabilitatea lor și eram nerăbdătoare să văd ce mai urmează.

  Prețul plătit a fost de 4.800 de lei

  Odată ajunși în salon (eu, soțul și bebe), o asistentă ne-a oferit instructajul pentru butoanele patului (care putea fi reglat cum îți e confortabil) și pentru cele doua butoane în cazul în care ai nevoie de ceva. Asistența a fost 24/24, iar odată ce sunai, într-un minut venea cineva în salon să te ajute (ori că voiai să ți se schimbe patul, aveai nevoie de apă/mâncare, voiai să îl ia sau să îl aducă pe bebeluș în/de la insulița unde stăteau nou născuții, orice doreai puteai apela). Indiferent de tura pe care am prins-o în cele 3 zile, toate doamnele au fost foarte amabile și zâmbitoare, indiferent că sunam la 3 noaptea sau în timpul zilei.

  În salon nu aveai nevoie de nimic, aveai haine de schimb, prosoape, chiloți, tampoane, periuță de dinți, șampon (absolut tot), iar pentru bebe toate lucrurile necesare (scutece, soluții de spalat, chiuveta pentru baie etc). Mâncarea a fost exact ca la restaurant, și era atât de multă încât mâncam și eu și soțul. 

  A fost o naștere pe care aș mai experimenta-o încă de zeci de ori și pe care, cu siguranță tot acolo aș face-o! Prețul plătit la final de noi a fost de 4800 lei; în opinia mea, un preț mic pentru modul în care am fost tratați și modul în care ni s-a răspuns imediat la orice întrebare și orice nelămurire. Nu am mai dat nici un ban sau atenție nimănui”.

  Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa