Naștere la Botoșani în pandemie. „Doctori de nota 10, sistem de nota 0”

Theodora Fintescu, redactor
naștere la Botoșani
Băiețelul, de 4,500 kg, a venit pe lume în doar 15 minute.

Cititoarea noastră Livia Butnaru ne-a trimis povestea ei de naștere la Botoșani, o relatare emoționantă a unei nașteri naturale relativ ușoare și a unei spitalizări în pandemie, marcate de temeri și singurătate. Redăm povestea de naștere la Botoșani, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:  

”Totul a început în data de 31 octombrie, într-o dimineață. Mergeam spre muncă și aveam grețuri și dureri de cap. Nu era pentru prima dată când le experimentam, dar în acea zi o colegă mi-a sugerat să fac un test de sarcină. Zis și făcut! 2 ore mai târziu, în baia de la muncă, am făcut testul, la sfatul colegei, care este și viitoarea noastră nașă de cununie. 

În starea de urgență, restaurantul la care lucram s-a închis

Am așteptat amândouă rezultatul cu sufletul la gură. Pozitiv. Mii de emoții m-au cuprins, mi s-au umplut ochii de lacrimi, lacrimi de fericire. Nu mai plânsesem de fericire niciodată până atunci și nici nu mai avusem un astfel de sentiment. I-am dat vestea cea mare viitorului tată, apoi mi-am făcut și prima programare la medic, în care am aflat că totul este în regulă.

Sarcina avansa pe zi ce trecea, poftele erau tot mai mari, grețurile, la fel. Până pe data de 12 martie 20202 a fost totul ok, apoi a început toată nebunia cu pandemia. Restaurantul la care lucram s-a închis în timpul stării de urgență, așa că am fost trimisă acasă. Nu apucasem să-mi fac toate testele și eram îngrijorată dacă totul este în regulă cu bebelușul meu.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Cărțile sunt disponibile pe ZYX Books.

În data de 10 mai, la ecografie, am aflat că vom avea un băiat și că totul este în regulă.  Apoi, totul a decurs normal până într-o zi. Era o duminică la fel ca oricare alta, însă la un moment dat, după duș, am observat pe prosop sânge. Începusem să pierd dopul gelatinos.

Naștere la Botoșani. Am ajuns la spital cu dilatație de 7 cm

Aveam dureri, nu foarte mari, ba chiar destul de mici. Am mâncat o pizza, că așa a poftit domnul bebe, și m-am pus la somn. M-am trezit pe 01.00 noaptea cu dureri mult mai puternice decât la început, am sunat la Salvare și am pornit spre spital. Acolo mi-au prelevat probe pentru testul Covid, apoi am mers la un consult la medicul de gardă și am aflat că eram dilatată deja 7 cm.

A fost sunată doctorița mea, care a apărut după o oră, m-a consultat din nou și a zis să aștept să se rupă apa și să mă dilat la maximum. La ora 09.00, când apa nu se rupsese încă, a venit o doctoriță, o doamnă excelentă, de nota 10 din punctul meu de vedere. M-a consultat, eram dilatată la maximum, mi-a rupt apa și mi-a pus o perfuzie care mi-a accentuat contracțiile. 

Am împins doar de trei ori

20 de minute mai târziu am început să împing pentru prima, apoi încă o dată, iar a treia oară a fost cu noroc și în doar 15 minute am născut natural un băiețel de 4.500 de kg și 58 de cm. Asta a fost singura fericire, l-am văzut doar pentru câteva clipe, ca mai apoi să aștept 24 ore ca să-mi strâng la piept bebelușul, să-i simt mirosul, să-l alăptez.

Au trecut și aceste ore, ore în care nu a venit nimeni sa ma întrebe dacă sunt bine, dacă mă doare ceva, dacă mi-e foame. Mi-au adus apoi bebelușul și au și plecat. Eram disperată să-l alăptez, dar nu știam cum să procedez și nimeni nu a venit să-mi ofere sprijin. A doua zi, am avut parte de furia laptelui, bebelușul era flămând, iar eu aveam canalele înfundate și nimic nu mă ajuta să le desfund.

Copilul nu a primit lapte praf pentru că nu era pe listă

Când am mers să îi cer unei asistente să-mi dea lapte praf pentru bebe, că plângea de foame, a țipat isteric și a spus că nu sunt trecută pe lista cu lapte praf. Au mai trecut alte două ore până să-mi aducă ele lapte. Mă dureau sânii, erau angorjați și aveam febră.  Eram disperată, credeam că atunci voi muri și că o să-mi las pruncul fără mamă. Plângeam și iar plângeam, iar în tot acest timp nimeni nu venea să întrebe nimic. Singura care a venit a fost asistenta bebelușului, care a avut grijă de buricul lui, care a sângerat foarte mult în prima seară. 

Asta a fost experiența mea într-o maternitate de stat din județul Botoșani: doctor de nota 10, sistem de nota 0!”

În spital, mama și bebelușul au fost pe cont propriu.

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa