Cititoarea noastră Raluca ne-a trimis o poveste de naștere în Elveția, acolo unde a venit pe lume pe fiica ei, Sarah-Evelyn. Redăm povestea de naștere în Elveția așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:
”Sunt mama unei fetițe minunate de 4 ani, pe care o cheamă Sarah-Evelyn, și care s-a născut natural la 37 de săptămâni și 4 zile ,având 50 de cm și 3,800 kg. În săptămâna 29 de sarcină am început să am contracții foarte dese, așa că am fost internată în spital cu risc de naștere prematură. Fetița mea dorea să vină deja și, sincer, nu eram pregătită să fac față tuturor provocărilor care veneau odată cu venirea ei prematură.
Ajunsă în spital, într-un salon de maximum 3 persoane, fiecare mămică avea asistenta ei. Eram monitorizate în fiecare dimineață și de fiecare dată când aveam contracții. Am fost sub tratament medicamentos timp de 4-5 săptămâni, pentru încetinirea contracțiilor. Am primit injecția de maturare a plămânilor fetiței, în cazul în care se hotăra să vină. În fiecare săptămână de sarcină, doctorul venea și îmi zicea care sunt riscurile dacă fetița ar veni atunci pe lume și la ce trebuie să mă aștept.
O telecomandă pentru catering, una pentru asistente
Am vizitat de două ori neonatologia, pentru a putea vedea cum arată micuții prematuri și cum trebuie să avem grijă de ei și, bineînțeles, la ce complicații să ne așteptăm. Am avut posibilitatea să dormim o noapte acolo, dar am refuzat, deoarece îmi doream mult să cred că fetița mea nu va veni așa de devreme. Sistemul medical în Elveția este excepțional, fiecare pat avea propriul televizor, plus o telecomandă pentru catering și una pentru asistentă (țin să menționez că am fost la spital de stat, nu privat. Dar, într-adevăr, asigurările de sănătate sunt foarte scumpe).
După un timp, pentru că tratamentul medicamentos nu își mai făcea efectul, am trecut pe perfuzii, iar în fiecare seară primeam injecții ca să nu fac tromboză din cauză că trebuia să stau doar în pat. La 35 de săptămâni am fost lăsată acasă fără tratament (deja eram dilatată de 2 cm) și la 37 de săptămâni și 4 zile mi s-a rupt apa.
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii AICI.
Mi s-a dislocat șoldul
Am ajuns la spital la ora 5 dimineața, durerile au început la 30 de minute după ce mi s-a rupt apa și erau foarte, foarte puternice. Când am ajuns la spital și m-au controlat, eram deja dilatată de 4 cm, așa că am cerut epidurala, nu mai puteam suporta durerile de spate. Până s-au învârtit asistentele pe acolo, ne-am dat sema că deja eram dilatată 6 cm, așa că m-au mutat direct în rezerva pentru nașteri și m-au anunțat că epidurala nu mai este posibilă.
La doar 3 ore și jumătate de când mi s-a rupt apa s-a născut fetița noastră Evelyn, care, sărăcuța, a obosit pe drum, așa că au trebuit să o aspire. Deoarece a fost destul de mărișoară și eu sunt mică în bazin, mi-a dislocat șoldul (de aici toate durerile de spate insuportabile pe care le-am avut pe tot parcursul nașterii).
Din momentul nașterii, fetița a fost lăsată cu mine în salon non-stop și moașele m-au ajutat cât au putut ele de bine. Atât doctorul, cât și moașele au avut foarte multă răbdare și m-au ajutat să îmi pot ajuta fetița să vină pe lume. Soțul meu a fost cu mine tot timpul, deși cred că și-ar fi dorit să nu fie, pentru că i s-a făcut rău de câteva ori.
Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Elveția, îți recomandăm să citești și:
- Naștere în Austria. ”Am avut o naștere ca în filme: mi-au dat în travaliu tot ce am vrut, cred că și șaorma îmi aduceau dacă ceream”
- Naștere în Franța. ”Am născut fără epidurală, din picioare, o fetiță de 3,8 kg, și am perineul intact”
- Naștere în Italia. „M-am gândit că va fi mai bine decât în România însă am ales un spital unde era să mor”
- Naștere naturală în Italia. „Nu e adevărat că toți medicii de afară sunt amabili!”
- Naștere în Danemarca. ”Am avut trei rupturi pe cervix, așa că după naștere am intrat în operație”