Poveste de naștere în apă, în Italia. „Moașele mi-au dat toate idicațiile de pe marginea căzii, nu a intervenit nimeni fizic în niciun fel”

Atât nașterea, cât și recuperarea mamei au fost rapide

Theodora Fintescu, redactor
naștere în apă
Micuța Sofia s-a născut în apă, după un travaliu care nu a durat mai mult de două ore și jumătate.

Cititoarea noastră Gabriela N. și-a dorit să împărtășească propria poveste de naștere în apă, într-un spital de stat din Italia. Gabriela a avut parte de un travaliu scurt, iar nașterea în sine s-a petrecut într-un mediu relaxant și intim. Redăm povestea de naștere în apă așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Vă citesc de ceva timp și mi-am făcut curaj pentru a împărtași cu voi povestea nașterii fetiței mele Sofia Elena. Locuiesc de foarte mult timp în Italia și am decis ca Sofia să se nască aici. Am rămas gravidă cu două luni înainte de a începe pandemia și am avut o sarcină ușoară, fără grețuri și fără prea multe pofte, luând pe toata perioada sarcinii 7 kg.

Nașterea în apă, permisă când sarcina decurge fără probleme

Fiind perioada Covidului, soțul nu a putut intra cu mine la primele ecografii, ceea ce mi s-a părut foarte trist. Nu poți explica în cuvinte cât să înțeleagă cum este când vezi prima dată fătul sau când auzi cum îi bate inimioara. Abia în ultimul trimestrul de sarcină, când s-au mai relaxat puțin restricțiile, a putut intra și el la o ecografie și am avut amândoi foarte mari emoții.

Am ales să nasc într-un spital de stat, iar ceea ce m-a suprins este că aveau cadă în câteva săli de naștere si aveai posibilitatea să naști în apă dacă sala era liberă în momentul travaliului. Întrebasem care sunt condițiile pentru a putea naște în apă și mi s-a răspuns că dacă sarcina nu a fost cu probleme e permis acest tip de naștere.

Primul control: dilatație de 9 cm

Teoria din spatele nașterii în apă constă în faptul că fătul își petrece cele 9 luni de viață intrauterină în lichidul amniotic, iar nașterea într-un mediu similar este mai blândă pentru copil și mai puțin stresantă pentru mamă.

În săptămâna 38+2, într-o după masă, au început să apară durerile de spate, ca la menstuație. Am încercat să mă întind pe canapea să mă liniștesc, neștiind ce urma să se întâmple, fiind la prima sarcină. În scurt timp, durerile au încetat. Spre seară, în jur de ora 21, au aparut din nou, dar mai intense. Părinții mei erau acasă și insistau să mă ducă la spital. Începusem să mă pregatesc când am simțit că mi s-a rupt apa.

La ora 22.00 am ajuns la Urgențe, a trebuit să completez un formular (birocrația din perioada Covidului) și în scurt timp am fost dusă într-o sală pentru a mi se monitoriza contracțiile, care erau din ce în ce mai dese. În 30 de minute a venit asistenta și, văzând rezultatele, m-a dus imediat la doctorul de gardă pentru un control. M-am urcat pe acel scaun ginecologic, între timp mi s-a facut și un test antigen, și am auzit de la domnul doctor: “Dilatație 9 cm, intră în sala de nașteri!”

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Mama, alături de mine

Am apucat doar să anunț soțul, nefiind lângă mine din cauza jobului, și să le dau mesaj părinților, care așteptau în afara spitatului. Am întrebat dacă poate asista mama la naștere, iar spre surprinderea mea răspunsul a fost pozitiv.

Am intrat cu două moașe într-o sala de naștere, deasupra căzii erau lumini ambientale, iar atmosfera era foarte relaxantă. Le-am întrebat dacă pot umple cada ca să nasc în apă și imediat au pregătit necesarul. Au umplut cada cu apă caldă și am fost ajutată să urc. Între timp, ajunsese și mama în sala de naștere. După intrarea în apa caldă mi s-a legat o bandă de burtă pentru monitorizarea ritmului cardiac al fătului.

Nu a fost nevoie de intervenția moașelor

Odată ce a început monitorizarea, moașele îmi arătau de pe marginea căzii când este momentul să împing. Nu a fost nevoie să intervină fizic cu nimic, toate indicațiile mi le dădeau de pe margine. Odată ce Sofia a ieșit în apă, moașele au ridicat-o imediat și mi-a pus fost pusă pe piept din prima secundă de viață! Mititica începuse să plângă, iar moașele o udau încontinuu să nu îi fie frig.

Nașterea este considerată o experiență stresantă pentru copil, însă imersia în apă caldă facilitează o tranziție mai ușoara a fătului din canalul de naștere în lumea exterioară, deoarece apa caldă e considerată asemanatoare mediului intrauterin. Acesta a fost motivul pentru care mi-am dorit o naștere în apă. Nu a fost nevoie de epiziotomie, de cusături sau altceva.

Totul a decurs repede, iar în mai puțin de o oră Sofia a venit pe lume, la ora 1.35, pe data de 9 octombrie 2020, cu o greutate de 3,370 kg. Pot să zic că am fost o norocoasă, travaliul și nașterea au avut loc în mai puțin de 2,30 ore, iar la mai puțin de o săptămână după naștere nu mai aveam niciun fel de durere.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în apă, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa