„Nașterea la Spitalul Universitar m-a făcut să disprețuiesc sistemul sanitar din România”

Mama spune că după ce a ajuns în salon cu copilul, nu a învățat-o nimeni să îl hrănească sau să îl îngrijească, iar atitudinea cadrelor medicale a fost foarte arogantă și lipsită de empatie.

Theodora Fintescu, redactor
naștere naturală la spitalul universitar
Cititoarea noastră spune că a născut cu medicul de gardă și a fost cusută, după epiziotomie, de medici rezidenți. FOTO: Shutterstock

  O cititoare Totul Despre Mame ne-a scris cum a decurs, în cazul ei, nașterea la Spitalul Universitar din Capitală, exprimându-și dezamăgirea față de modul în care i s-a vorbit și de lipsa de empatie a personalului cu care a interacționat. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „Am stat să citesc câteva dintre poveștile publicate de Totul Despre Mame până mi-am făcut curaj să o spun și eu pe a mea. Acum mai bine de un an am dat naștere fetiței mele la Spitalul Universitar din București. Dat fiind faptul că doctorul meu m-a lăsat în ultima clipă, am născut cu cine am prins de gardă.

  Mi-a adus un pahar gol și mi-a zis să mă descurc

  La ora 1:30 noaptea mi s-a rupt apa și am fost transportată la spital, unde am fost întâmpinată din prima cu aroganță. Rezidentele care îmi luau datele erau foarte deranjate de faptul că nu puteam să le răspund la întrebări din cauza durerilor. În fine, ajung în salon. Durerile erau insuportabile, iar eu nu apucasem să îmi iau apa de acasă, așa că l-am sunat pe soțul meu să îmi trimită o apă în salon.

  El a sunat la biroul asistentelor și le-a spus să îmi dea ceva să beau, iar asistenta șefă a început să țipe la mine, mi-a pus paharul gol lângă pat și mi-a spus să mă descurc. La puțin timp după, a venit și mi-a pus firele pe burtă pentru monitorizarea copilului. Problema era ca durerile deveniseră deja groaznice și îmi era extrem de greu să stau nemiscată, ceea ce însemna că aparatul nu înregistra ce trebuie.

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii AICI.

  Bineînțeles că a urmat altă criză, ea țipând și întrebând de ce nu stau nemișcată. Când i-am spus că mă doare rău, răspunsul a fost exact acesta „Daa, te doare. Voi numai atâta știți, că vă doare. De ce mai faceți copii dacă nu sunteți în stare?”

  Nu m-au învățat nimic

  Nu am spus nimic pentru că îmi era frică să nu înrăutățesc situația. După alte câteva ore de chin în care nici nu s-au mai uitat la mine, a venit momentul să nasc. Aparent nu împingeam bine, așa că m-au tăiat, iar după ce a ieșit copilul, am fost surprinsă să văd că doctorița și-a pus rezidenta să ma coasă, ca să învețe. Au urmat alte 15 minute de groază când, dacă dădeam vreun semn că mă doare și tresăream, mi se spunea: „Dar ce ai, dragă? De ce faci așa?” De parcă nu eram cusută pe viu.

  După ce am fost dusă în salon și mi-a fost adus copilul, nu a mai venit nimeni să ne vadă. Era ca și cum nici nu eram acolo. Nu au venit să mă învețe cum să o alăptez, cum să o schimb, nimic. Au venit o dată pentru că plângea foarte tare și mi-au adus un biberon cu lapte și altă dată să o spele. M-au făcut să disprețuiesc cu tărie sistemul sanitar din România”.

  DISCLAIMER: Povestea prezentată este scrisă integral de cititoarea Totul Despre Mame și reprezintă exclusiv punctul de vedere al autoarei. Este o expunere subiectivă a unui moment trăit de cititoarea noastră.

  Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere naturală la Spitalul Universitar, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa